Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Ismét kivirult a szegedi Sárga

A kánikulában, aki teheti, a víz mellett keres menedéket. A Sárgán, a Tisza-parti üdülőtelepen még a hőség is elviselhetőbb. Akiknek itt van víkendházuk, főznek, kertészkednek, hűsölnek és nagyokat fürdenek.

Ismét kivirult a Sárga üdülőtelep Szegeden, a Tisza jobb partján. A nyaralótulajdonosok visszaszoktak, aki teheti, kiköltözött a kisebb-nagyobb víkendházakba a forró városi betonrengetegből. Míg a panelházak környékén nem ritka a negyven fok, addig a Sárgán jókat lehet hűsölni. Rapcsányi Ferenc és családja már május elseje előtt kiköltözött a Tiszára néző házukba. Friss levegőn ébrednek, és nem kapnak hőgutát napközben, sőt klímára sincs szükség.

– Ennél ideálisabb helyet el sem tudnék képzelni tanulásra – mondja a házaspár lánya. A táncművészeti főiskolára járó Niki éppen szigorlatra készül, körülötte a földszinti teraszon könyvek, jegyzetek hevernek. Ha úgy tartja kedve, felfrissülésként mártózik egyet a Tiszában, vagy a felfújható medencében.

Az udvaron kemencét is épített a család, ami még a nagy árvizeknek is ellenállt.
– Ha baráti társaság érkezik, gyakran befűtjük a kemencét. Fenséges ételeket lehet készíteni benne – mondja, Rapcsányi Ferenc, a Hansági Ferenc Oktatási Alapítvány titkára, aki korábban a neves Hági étterem vezetője volt.

A Sárgán a házak közötti utcák nagy részét szépen karbantartják. Persze mindig van tennivaló. A napokban egy fa dőlt ki a nagy viharban, azt kellett eltakarítani. Katona Antal, a Tömörkény István Üdülőtársulat elnöke azt magyarázza, hogy egyre inkább keresik az emberek az eladó Tisza-parti házakat. Vidékről is sokan jönnek érdeklődnek és vásárolnak is.

Bezártak a talponállók

Tíz-tizenöt évvel ezelőtt kilenc talponálló, büfé, lacikonyha is működött a Sárgán. Mára ezek közül egy sem maradt. Az utolsók között zárt be a Csaba büfé is. Nem érte meg üzemeltetni. Jelenleg a Sárgán három vendéglátóegység várja a nyaralókat. A két csárdát és a betonhajón az éttermet mindenki jól ismeri.

– Jelenleg általában egy-két millió forintot szánnak az emberek nyaraló vásárlására. A közvetlenül a Tiszára néző ingatlanok ennél sokkal többet érnek. Ha a folyó nem rakoncátlankodik, akkor bizonyára még nagyobb kedvvel vásárolnak majd ingatlant – jósol az elnök.

A Csiszár család néhány hete vett meg egy elhagyott területet, amelyen tatarozásra váró házikó is áll. Sokat dolgoztak, míg kitakarították a telket. A hatalmas, hűvöset adó fák árnyékában Csiszár József csirkecombokat készít elő. A csont mellett beirdalja a húst, hogy jól átsüljön. Hamarosan tárcsára kerülnek a befűszerezett húsok. Fenséges lakoma vár a családra.

– Ezzel még nincs vége a mai főzőcskének, estére halászlét főzünk – jelenti be a férfi, amire csak helyeselni tudnak a család tagjai, Andrea, Evelin és a felesége. Az ötéves Major Tamás Márk azt kérdezi nagyapjától, hogy mivel passzírozzák majd a halat. A nagyanyja megmutatja az óvodás kisfiúnak a praktikus edényt, amiben egykettőre elkészül az alaplé alapanyaga.
– Aki a Tisza mellett él, annak idejében meg kell tanulnia az ilyen dolgokat – mondja az asszony.

A Sárgán végigsétálva mindenfelé nyugodt embereket látni. Fekszenek a nyugágyban, olvasnak, kertészkednek, csinosítják a házikókat. Természetesen a strandolás sem maradhat el. A forró homokon sütkéreznek az emberek, a gyerekek homokoznak, várakat építenek.

Vőneki László azt mutatja kisfiának, hogy a tiszai homokból milyen figurákat lehet csepegtetni. Nincs olyan gyerek, akinek fantáziáját ne mozgatná meg a marokra fogott iszap, amit ha lassan engednek ki tenyerükből, különleges tornyokat formázhatnak. A forró napon nyakig iszapos gyerekek aztán jót dagonyáznak a vízben. Felügyelet nélkül azonban veszélyes vízbe menni a Tisza és a Maros torkolatánál. A part két méter után rendkívül meredekké válik. Még a tapasztalt úszók is pórul járhatnak, ha nem óvatosak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy igazi boszorkány a szegedi platánok alatt

Amit a szervezők csak remélni mertek, az tökéletesen beigazolódott, Szeged egyetlen valódi… Tovább olvasom