Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Ismét leállt a szegedi hajózás

Továbbra is áradnak a folyók. A Tisza tetőzése Szegednél 700 centi körül, a jövő hét elejére várható. A tetőzés az előző, nagy árvíztől eltérően, nem tart majd sokáig. A hullámterek mélyebb részein azonban hónapokig kinn maradhat a víz – több tízmilliós fapusztulás is várható. Leállt a szegedi hajózás is.
Fotó: Segesvári Csaba
Tegnap Mindszentnél már 640 fölött, Szegednél 620 centi körül volt a Tisza magassága. A mai nap folyamán megye legtöbb területén eléri az első fokú készültség elrendeléséhez szükséges szintet a folyó. A tetőzés a jövő hét elején következik be, ennek szintje Szegednél várhatóan 700 centi körül lesz. A Hármas-Körös már napok óta első fokú készültség fölött van, tegnap

Szarvasnál 681 centinél volt a folyó – tudtuk meg tegnap az Atikövizig műszaki ügyeletén.
– Várhatóan nem húzódik el a tetőzés, igaz, a Duna is árad, de ez csak bizonyos mértékben fogja lassítani az apadást – mondja Dobi László igazgató. A jövő hét végére újra a tegnap mért szintre csökkennek a vízszintek a folyóinkon – ha csak közbe nem jön a vízgyűjtőkön újabb nagy esőzés. Egyébként a Tisza felső szakaszán már megkezdődött az apadás, Záhonyig megszüntették az árvízvédelmi készenlétet a gátakon.

A Dél-alföldi Erdészeti Zrt. hullámtéri faültetvényeit az első, nagy árvíz még kevéssé károsította, mert akkor még hideg volt a víz, a növények életműködése kevéssé indult be. – Most viszont már javában vegetációs időben vagyunk, a növényeknek oxigénre van szükségük, és akár teljesen elzárhatja őket a levegőtől az áradás. Többméteres víz alá is kerülhetnek a csemeték – mondja Vízhányó László, a zrt. szegedi erdészetének igazgatója. A másik veszély: hiába húzódik vissza a víz a mederbe gyorsan, attól még a hullámtér egyes részein és a kubikokban hónapokig ott marad. A sekély, pangó víz akár 20-30 fokra is fölmelegedhet, és valósággal „megfő" bennük a növényzet. Tavaly is jelentős fapusztulás következett be ebből adódóan – s ez az idén megismétlődhet. A kárfölmérések folyamatban vannak, több tízmillió forinttól százmillióig terjedhet a kár.

A hajózás is leállt az új áradás miatt. A Mahart PassNave Kft. Felső Tisza-parti bejáróját már tegnap ellepte a víz, nem tudnak bejutni az utasok – mondja Bíró László kikötővezető. Ha csak tíz-tizenöt napos kieséssel számolunk, akkor is mintegy nyolcszázezer forinttól esik el a cég, ennyi volt az adott időszakra megrendelt utak ára. Remélhető, hogy legkésőbb június 20-ától ismét kifuthat a kikötőből kirándulókkal, turistákkal a hófehér Szeged hajó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A baromfipestis legerősebb változata támadott

A baromfipestis legerősebb változata fertőzött Kübekházán és Röszkén, ahol négy portán mintegy… Tovább olvasom