Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Isten veled, 20. század!

Szeged lengyel testvérvárosában, Lódzban minden évben rangos nemzetközi színházi fesztivált rendez a Teatr Nowy. A szervezők a napokban itt jártak, és megállapodtak vendéglátóikkal, hogy az idei rendezvénysorozatot a Szegedi Nemzeti Színház Isten veled, 20. század! című kétrészes produkciója nyitja.
Andrzej Podgórski, a lódzi színházi fesztivál igazgatója érdekesnek tartja a szegedi előadásokat. DM/DV-fotó
Az új színházi törekvéseknek is szeretne bemutatkozási lehetőséget teremteni a lengyel Peter Brookként emlegetett legendás Kazimierz Dejmek színháza, a lódzi Teatr Nowy, amely minden novemberben vendégül látja a testvérvárosok társulatait. A tavalyi fesztiválon, amit a színház alapításának 55. évfordulója jegyében rendeztek meg, lengyel szerzők darabjaival szerepeltek a külföldi együttesek. Szegedet a Janik László rendezésében, Megyeri Zoltánnal és Szerémi Zoltánnal színre vitt Mrozek-produkció, az Emigránsok képviselte nagy sikerrel. A napokban Szegeden tárgyaltak a Teatr Nowy és a színházi fesztivál vezetői a további együttműködésről.

– Lódz minden testvérvárosát meghívjuk az idei fesztiválunkra. Szeretnénk bemutatni Szeged színházi életét is. A vendégszereplő társulatokat arra kértük, hogy lehetőleg egy lengyel szerző darabját vagy egy hazai kortárs drámaíró egyik művét hozzák el hozzánk – mondta el Andrzej Podgórski. A lódzi fesztivál igazgatója, aki azt is elárulta: a november 12-étől 29-éig tartó idei rendezvénysorozatukat a szegedi társulat két produkciója, Mrozek Nyílt tengeren című abszurdja és az ugyancsak egyfelvonásos Enquist-darab, A nap huszonötödik órája nyitja majd meg – ezek Isten veled 20. század! közös címmel szerepelnek a programban. (A szegediek a népszerű lengyel szerző, Gabriela Zapolska Dulska asszony erkölcsei című színművének bemutatását is tervezik Székhelyi József rendezésében a felújított kisszínházban, a lódziak ezt már látatlanban meghívták jövőre.)

A vendégtársulatok számára Lódzban az előadások után közönségtalálkozót, szakmai beszélgetést szerveznek, ráadásul mindegyik város kap egy napot a két vezető országos tévécsatornán is színházi életének bemutatására. A lengyel sajtó nagy érdeklődéssel követi a fesztivál eseményeit, ezért kitűnő lehetőség ez a résztvevőknek városuk népszerűsítésére is. Szegeden kívül többek között Tel-Aviv, Lyon, Cesky Tesín, Stuttgart és Újvidék színháza szerepel idén a meghívottak között.

– Nagy ünnep számunkra ez a fesztivál, amit a város önkormányzatának támogatásával tudunk csak megrendezni. Megnéztük a szegediek Nyílt tengeren című előadását, ami nagyon megtetszett, érdekes színháznak tartottuk, és azonnal meghívtuk – hangsúlyozta Andrzej Podgórski, aki szerint a lengyel színházi élet jelenlegi legnagyobb gondja a finanszírozás megoldatlansága. Három dolog kellene hozzá, hogy jobban működjön: pénz, pénz és pénz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leépítés a laborban, perel a szakszervezet

Kilencvenhat álláshelyet szüntettek meg február óta a tetemes adósságot felhalmozott szegedi… Tovább olvasom