Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Isten veled 20. század!

Isten veled 20. század! címmel ma este a kisszínházban látható az a kétrészes produkció, amellyel a szegedi társulat jövő héten Lódzban vendégszerepel a testvérváros nemzetközi színházi fesztiválján.
Borovics Tamás, Harsányi Attila és Gömöri Krisztián játssza a Nyílt tengeren című Mrozek-darabot. Fotó: Schmidt Andrea
A Szegedi Nemzeti Színház produkciója nyitja jövő héten a lódzi Teatr Nowy által szervezett nemzetközi színházi fesztivált. Az Isten veled 20. század! című est két darabból áll. Slawomir Mrozek Nyílt tengeren című abszurd színművét néhány évvel ezelőtt a prózai társulat négy fiatal színésze, Borovics Tamás, Gömöri Krisztián, Harsányi Attila és Mátyássy Szabolcs mutatta be. Az elmúlt évadban ismét műsorra tűzték a darabot.

Az időközben máshová szerződött Mátyássy szerepét Janik László vette át. A világhírű lengyel drámaíró 1960-ban született groteszk egyfelvonásosa egy hánykódó tutajon játszódik, bár a helyszín valójában bármi lehetne. A lényeg, hogy három ember összezárva tölti napjait. Kezdetben mindhárman egyenrangú egyéniségnek tűnnek, ám az idő múlásával körvonalazódnak az erőviszonyok, kiválik egy vezér, aki befolyásolni kívánja a másik kettőt. Egyikük a vezérhez idomul, a másikra pedig az áldozat szerepe marad. Az élelemmel kapcsolatos vitákban Mrozek a hatalom, a manipuláció természetrajzát adja. A negyedik szereplő a „kívülről jött" ember, aki olyan hírrel érkezik, ami a hatalom érvrendszerét felborítja, és új manipulációs stratégia kidolgozására készteti.

A másik darab a svéd Per Olov Enquist A nap huszonötödik órája című lélektani krimije, amit Szántó Erika állított színpadra tavaly a Korzóban Kálloy Molnár Péter, Fekete Gizi és Gerbert Judit főszereplésével. Enquist alapkérdésekkel foglalkozik: Mit jelent a szeretethiány, ami a növekvő számú válásokkal, az anya-gyermek viszony megbillenésével, a hiányzó szülők nyomán maradt szeretetéhséggel körülöttünk tombol? Félünk-e a haláltól? Mit kezdhetünk a halálélménnyel? Mit jelent a hit annak, aki a tételes istenhittől távol tartja magát, de hisz a morális értékekben és az emberi kapcsolatok erejében?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjemelésekről döntenek

Várhatóan 1,6-16 százalékkal emelkednek január elsejétől a közüzemi és közszolgáltatói díjak… Tovább olvasom