Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

István, a király - fordított szereposztásban

Szeged - Különleges István, a király előadást látott csütörtökön a Dóm tér közönsége: szerepet cserélt a király és a lázadó. Nem derült ki, hogy ha Koppány nyer, győztünk volna-e Mohácsnál, de az igen, hogy az eredeti szereposztás a nyerőbb.
Az alternatív történelemmel kísérletezett sajátos módon csütörtökön Szikora János rendező, amikor úgy döntött: egyetlen alkalomra Koppány lesz István, és István lesz Koppány. A Szegedi Szabadtéri Játékokon idén már visszatérő Társulat-produkció az István, a király, amiből ezúttal két előadást terveztek. Igény azonban többre volt, és – ahogy csütörtökön Szikora a nézőknek elmondta – a különleges érdeklődésnek különleges bónusz jár. Ezért, és mivel a szereposztó döntők során őt is „megérintette a bizonytalanság", kipróbálta, mi lenne, ha az eddigiektől eltérően Feke Pál alakítaná Koppányt, Vadkerti Imre pedig Istvánt.

Szikora szerint különben az eredeti döntés volt a jó – és én is így gondolom. Mindkét énekes képes a másik szerepet is megoldani, de Feke annyira István, hogy időnként – különösen az elején – zavart a csere. „Istvános" nemcsak hangban, de gesztusokban is. Vadkertinek pedig jobban állnak Koppány dalai, amelyeket olyan sértődött felsőbbrendűséggel ad elő, ahogy az egy lázadó vezérhez illik. A Nincs más út, csak az Isten útja kettősre tudtam élvezni az új variációt – amit különben érdekesnek tartok, már csak azért is, mert kis erőltetéssel így arra a kérdésre is választ kaptunk, hogy mi lett volna, ha Koppány nyer. Ugyanaz. Majdnem.

Megállj, István! – ezúttal Feke Pál szólt így. Fotók: Miskolczi Róbert

Tavaly óta a Társulat profibb lett, talán ennek következménye, hogy az egy évvel ezelőtti lelkesedést néhányuknál sajnos a szimpla rutin váltotta fel. Nem éreztem a korábbi tüzet Fejes Szandrában (Táltosasszony) és Éder Enikőben (Sarolt). Jobban tetszett azonban Nagy Szilárd magyar főúrként, mint legutóbb, és amíg a Tordát alakító Tóth Attilát tavaly csupán nagyon jónak, ezúttal fantasztikusnak találtam. A koreográfiában kisebb változtatások történtek, de megmaradtak a léggömbök, az akasztás és Herczeg Flóra (Réka) közlekedési eszköze, a fehér ló. Ezúttal sem élő zenekarral dolgozott a produkció, újra megállapítottam viszont, hogy rendkívül jól mutat a dóm előtt, és remekül kihasználható Csikós Attila katedrálisdíszlete.

– Már sokszor láttam, de nem lehet elégszer – mondta az egyik néző kifelé menet. A közönség szerette és ünnepelte a produkciót. A Dóm téri színpadon ma még láthatják a rockoperát 21 órától. Ma „helyreáll a rend", Feke Pált koronázzák királlyá, de Vadkerti Imrét imádja három felesége.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. bizly 2009. augusztus 02. 23:23
  „Hiányzott az erő és a lüktetés. Elmaszatolt, kevés és lapos volt. Sajnálom!”
 • 22. balays88 2009. augusztus 02. 22:01
  „paranoid: Te mit néztél? Vagy kitől hallottad ezt? Én ott voltam mindhárom nap és csak csütörtökön volt felcserélve Feke és Vadkerti.”
 • 21. anno58 2009. augusztus 02. 19:42
  „Néha (ritkán) élvezhető volt. Feke Pál gyenge, Vadkerti Imre nem rossz, Tóth Attila nagyszerű, Simon Boglárka-inkább nem írom le amit gondolok. A koreográfia unalmas. Szikora János bűzlik. Egyébként meg gyönyörű csillagos volt az ég. A jobb oldali kihangosítás gyatra (más előadáson is). Nem ide tartozik, de előadás előtt eddigi életem legrosszabb citromos fagyijával szolgáltak ki az Acapellában.”
 • 20. Léni 2009. augusztus 02. 19:12
  „Mindenbe bele kell húzni a csúfot? Tisztelet a néhány kivételnek!”
 • 19. paranoid 2009. augusztus 02. 17:52
  „Bónusz duma.Pénteken is ez volt a felállás.”
 • 18. achilleus 2009. augusztus 02. 09:59
  „16. hozzászólás Byron67 2009.08.01. 23:16
  Nagyon szép összeállítás. Köszi.”
 • 17. E.K. 2009. augusztus 02. 05:48
  „Felőlem cserélgethetik a szereplőket, falra hányt borsó, jobb ettől nem lesz... nem a Társulatosok tehetségét kérdőjelezem meg ezzel, egyszerűen képtelenség az eredeti szereplőket helyettesíteni.”
 • 16. Byron67 2009. augusztus 01. 23:16
  „Hölgyek, Urak! Hogy maradjunk a cikk eredeti témájánál:

  Akinek esetleg nem volt elég a DM 7 darab képe az előadásról, illetve aki nem volt ott, annak ajánlom az alábbi linken található "képfilmet" (139db képből készítve az eredeti hanggal illusztrálva)

  http://www.youtube.com/watch?v=M7jHJVbw6Mk”
 • 15. Conquer 2009. augusztus 01. 22:20
  „Yossarian

  A szegedi Dóm téren 1988-ban mutatták be az István a királyt. Én magam már régen benne voltam a fiatalkorban. Ha az zsidózás, hogy egy tehetségtelen zsidó rendezését kritizálom, akkor náci és antiszemita vagyok. És akkor mi van? Holnap már nem kel fel a nap? Alkoss véleményt, tiszteletbe tartom, te libsi Szdsz-es. :D”
 • 14. zenga 2009. augusztus 01. 22:18
  „Nekem hatalmas csalódás volt, ezért szerepcserével sem gondolnám jobbnak. Elbújhatnak a ,,régi" István a király mellett. Deák Bill, Vikidál, Varga Miklós nyomában sem járnak. Ez van. Ez az én véleményem.”
 • 13. szegedifiú 2009. augusztus 01. 19:44
  „Ízlések és pofonok. Nem egyformák! Szerintem sokkal jobb a két felcserélt szereppel!”
 • 12. achilleus 2009. augusztus 01. 17:49
  „Istenek alkonya (most is a Bartókon)”
 • 11. Csirén 2009. augusztus 01. 16:01
  „Roppant gyenge volt.
  Az összehasonlítás lehetetlen, nem ugyanazt a darabot játszották....
  Szörényi és Alföldi nem sokkal távolabb ült, s Ők sem tűntek elragadtatottnak.”
 • 10. Zejko 2009. augusztus 01. 15:44
  „Yossarian. A náci kártya egy igen gyakran előforduló érvelési hiba. Érzelmektől átfűtött viták hevében rendre előfordul, hogy az egyik (néha mindkét) oldal megpróbálja a nemzetiszocializmussal vagy a Harmadik Birodalommal valamilyen módon összefüggésbe hozni a vitapartner(ei)t. Mivel a nemzetiszocializmus nevében súlyos, emberiség elleni bűntetteket követtek el, az úgynevezett náci kártya kijátszása alkalmas a vitában részt vevő fél megbélyegzésére, egyúttal a figyelem elterelésére annak valódi érveiről. A náci kártya gyakorlatilag ultima ratióként funkcionálhat.
  A vitapartner náciként való lejáratása, illetve Hitlerrel való párhuzamba állítása (reductio ad Hitlerum) olyan széles körben alkalmazott retorikai trükké vált, hogy Mike Godwin a kilencvenes évek elején megfogalmazta a náci analógiák Godwin-törvényét, mely így szól: "Ahogy egyre hosszabbra nyúlik egy online vita, a nácikkal vagy Hitlerrel kapcsolatos párhuzam felmerülésének valószínűsége az egyhez közelít."

  A náci kártya olyan logikai hiba, mely gyakran más érvelési hibák (gyenge analógia, csúszós lejtő) alkalmazásával jár együtt. Sokszor olyan gondolatokat tulajdonítanak a náciknak, melyeket azok sohasem vallottak magukénak, vagy bár vallották, de erre tévesen, kiragadva, a történelmi realitásoktól elrugaszkodva hivatkoznak.

  A náci kártya kijátszása alkalmas a vitapartner démonizálására, s a legtöbb esetben végérvényesen kisiklatja a párbeszédet.”
 • 9. Aqua 2009. augusztus 01. 15:20
  „Én láttam mind a két prodikciót,a mostanit élőben a ´80-as előadást vhs-en. Nagyon jól éreztem magam és tetszett amit láttam, főleg mert manapság alig vani jó darab ,és ez legalább az!Feke Pál teljesen hiteles volt Vadkerti szintén. Megérte a megnézni.”
 • 8. ank 2009. augusztus 01. 14:51
  „Nekem nem az a bajom a jelenlegi szereposztással, hogy fiatalok a szereplők, meg hogy esetenként hamisan énekelnek, hanem az, hogy számomra hiteltelenek. Amikor néztem a jelenlegi Koppányt, egyszerűen nem hittem el, nem tudtam elképzelni, hogy ilyen lehetette Koppány anno.
  Vikidál alakításában az volt a nagyszerű, hogy tényleg éreztem az őserőt benne. Igen, az ERŐ az, ami hiányzik a mostani alakításokból.”
 • 7. Yossarian 2009. augusztus 01. 14:47
  „ha valaki a ´80-as évek végén volt ott a darab ősbemutatóján, akkor eléggé elkésett, mert 1983 nem mondható az évtized végének. márpedig az igazi ősbeutató akkor volt. és az még a ´80-as évek eleje.
  és annyira jellemző, hogy még az István a király is alkalmat egyeseknek arra, hogy zsidózzanak. valszeg a conquer gyerek még meg ki sem pottyant az anyjából akkor.
  bödös kis náci.
  egyébbként nem játszhatja a végtelenségig a Vikidál, meg a Varga, meg Deák Bill stb.
  szegény Vikidál már Csikszeredán is eléggé halovány volt. árnyéka csak a régi önmagának.”
 • 6. Lakos 2009. augusztus 01. 13:38
  „Az éneklés egy szakma, és semmi köze a korhoz. Ha szörnyű hallgatni egy hamis, kifejezéstelen kiabálást, az rossz és kész, akárhány éves valaki.”
 • 5. Quaheezle 2009. augusztus 01. 10:32
  „Milyen sz..-ok vagytok. Mindig a reg multon keseregtek. Adjatok teret a fiataloknak!!! En is lattam a 80-as evekben a Rock operat. Az is jo volt, de ez is szerintem super volt. Orulok, hogy lattam.”
 • 4. gróf 2009. augusztus 01. 09:57
  „Hova tűnt Démon Hill?

  Mikor a rendező sem tudja, hogy jó döntés volt-e erre vagy arra rábízni a szerepet...kapadozás.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épül az újszegedi plébánia

Szeged - A munka egy pillanatra sem állhat le Újszegeden. A Belvárosi híd lábánál lévő Szent… Tovább olvasom