Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Ítélet három évvel a betegcserebotrány után

Nyolc hónap fogházbüntetésre ítélte a bíróság a betegcsereügy elsőrendű vádlottját, Bánlaki Ferenc beteghordót. A szakápoló egy év négy hónapot kapott. Mindkettejük büntetését egy évre felfüggesztették. Az orvosok nem bűnösök. Az ítélet nem jogerős.
Bűnösnek mondta ki tegnap a Szegedi Városi Bíróság Bánlaki Ferenc beteghordót és Hajdú Károly szakápolót, a betegcsereügy első- és másodrendű vádlottját halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében. Az orvosokat, Szabó Sándort és Elekes Attilát , a harmad- és negyedrendű vádlottat felmentették. Ellenük foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés volt a vád. A beteghordó nyolc hónap, a szakápoló egy év négy hónap fogházbüntetést kapott, a bíróság a végrehajtást egy-egy év próbaidőre felfüggesztette.

A tragikus kimenetelű betegcsere, amelyről lapunkban többször is írtunk, 2004. július 3-án történt a szegedi városi kórházban: a beteghordó azonosítás nélkül vitt el CT-vizsgálatra egy beszédképtelen, 80 éves férfit. A vizsgálat alapján a férfi műtétre szorult, ám mivel a dokumentáción nem az ő neve szerepelt, helyette egy hasonló korú ápolt került át az idegsebészeti klinikára, ahol megműtötték. A műtét után néhány nappal elhunyt. Később megműtötték a másik beteget is, aki – a vizsgálatok szerint a betegcserétől függetlenül – szeptember végén halt meg.

Bánlaki felmentést várt

– Felmentést vártam. Fellebbezünk és harcolunk addig, amíg föl nem mentenek – fogalmazott az ítélethirdetés után Bánlaki Ferenc. A Délmagyarország kérdésére elmondta: nem szeretne megvádolni senkit, de aki bűnös, az nem volt ott a tárgyaláson. A beteghordó ügyvédje szerint a foglalkozási szabályok nemléte ellenére megállapította a bíróság, hogy a beteghordó foglalkozási szabályt sértett. Nemcsak foglalkozási szabálya nem volt, de még munkaköri leírása sem.

Juhász Zsuzsanna bírónő az ítélet indoklásában elmondta: kétség nélkül megállapítható, hogy a betegcserét Bánlaki Ferenc követte el. Egyetértett az ügyész, Rövid Csaba korábbi érvelésével, mely szerint csak a beteghordó nem ismerte a két beteget, ezért csak ő cserélhette össze őket. Egyiküket anélkül vitte CT-vizsgálatra, hogy őt szakápolótól elkérte volna. Amikor a vizsgálatról visszahozta, a férfit a folyosón hagyta, pedig ha a fektetőbe tolta volna, még időben kiderülhetett volna a csere.

Hajdú Károly szakápoló esetében két elkövetési módot valószínűsít a bíróság. Vagy bent volt a fektetőben, amikor a beteghordó elhozta a férfit, és akkor hagyta, hogy szó nélkül elvigyék a beteget, vagy nem volt bent, de akkor egy másik szakápolónak jeleznie kellett volna, hogy elhagyta a helyiséget. Mindkét esetben elősegítette a betegcserét. Azért kapta ő a súlyosabb büntetést, mert magasabb végzettségű, több várható el tőle, mint a beteghordótól.

A harmad- és negyedrendű vádlottakra – bizonyíték hiányában – az ügyész is felmentést kért. A két orvos ügyvédje bűncselekmény hiányában kérte a felmentést. A bíró indoklása szerint nem lehetett megállapítani, hogy Berkó Vincét (a két orvost csak e késve megműtött beteg vonatkozásában vádolták) közvetlen veszélynek tették volna ki. Ezért bűncselekmény hiányában felmentette őket. Berkó Vince lánya, Borsik Jánosné lapunknak elmondta: ilyen ítéletre számított, ennél súlyosabbat másodfokon sem vár.

Az ügyész a beteghordó és az orvosok esetében három nap gondolkodási időt kért, a szakápoló esetében súlyosbításért fellebbez. Szerinte ugyanis a próbára bocsátás időtartama nem lehet rövidebb mint a kiszabott büntetés. Bánlaki Ferenc és Hajdú Károly védői felmentésért fellebbeztek. Az orvosok és ügyvédjeik tudomásul vették az ítéletet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európai információs iroda nyílt

Az Európai Unióval kapcsolatos információk terjesztésével, rendezvények szervezésével foglalkozik a… Tovább olvasom