Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Itt a százdolláros olaj

Egyetlen, saját számlára dolgozó független forgalmazó egyetlen, valószínűleg jelképes célú kötése miatt érte el néhány pillanatra a 100 dollárt a határidős nyersolaj, írta a múlt csütörtöki Financial Times. Ettől függetlenül hamarosan megérkezik a tartósan száz dollár feletti olaj.
Az irányadó amerikai West Texas Intermediate (WTI) könnyűolajféle most futó legközelebbi, februári határideje a New York-i nyersanyagpiac (NYMEX) kereskedésében – jókora, négy dollárt meghaladó drágulással – éppen 100 dollárra emelkedett néhány percre, majd azonnal visszasüllyedt a 99 dolláros ársáv felső tartományaiba. A lélektani határ elérése azonban izgalomba hozta a tőzsdevilágot.

Tény, a 204 ezer forgalmazott egységből csupán egyetlen, azaz ezer hordó ára ugrott fel, így sokan meg is kérdőjelezték a százdolláros árszint érvényességét. Az adásvétel után szinte azonnal 99,40 dollárra csúszott vissza a februári határidős ár.

Stephen Schork, a Schork Report című olajpiaci hírlevél szerkesztője szerint a kereskedő, Richie Arens „600 dolláros veszteséggel megváltotta a jogot arra, hogy elmondhassa unokájának: ő volt az, aki megcsinálta a 100 dolláros olajat". Hozzátette, hogy az illető valószínűleg éppen most keretezi be az adásvételi igazolást.

Az igazsághoz tartozik, hogy a hírhedt kötés napján 3,66 dolláros emelkedéssel 99,64 dolláron zárt az ár és szakemberek szerint már rövid távon várható a százdolláros árszint. A londoni elemzők 103-105 dollár közötti árat jósolnak és 110 dolláros kiugrásokat sem zárnak ki. A nyersolaj egyébként a múlt hét második felében egy időre újból elérte, sőt át is lépte a száz dollárt, és ez szakértői vélemények szerint Arens „történelemcsináló célú" partizánakciója nélkül is bekövetkezett volna.

A britek az új évet egy font feletti rekord benzinárral köszönthették: a kiskereskedelmi üzemanyagár országos átlagban 1,033 font (380 forint) volt literenként. Ez soha nem látott fogyasztói árszint, és azt jelenti, hogy egy átlagos személyautó ötvenliteres tartályának feltöltése most 7,36 fonttal (2700 forinttal) többe kerül, mint egy éve.

Olvasóink írták

  • 1. B Ati 2008. január 07. 19:23
    „Hova emelik már a jó életbe! A magyar fizetést mért nem emlejük!!!Minden mást lehet csak ezt nem!
    Na jó veszek 1 lovat autópálya matricával-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adóváltozások, 2008

A januártól érvényes adózási szabályok szerint a havi 85-220 ezer forintot keresők nettó jövedelme… Tovább olvasom