Délmagyar logó

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Itt a Valentin-napi rózsa

Jövő héten itt az amerikai divatünnep, a Valentin-nap. A 16 éve Magyarországra mesterségesen behozott jeles napra már készülnek a virágkereskedők. Egész évben ilyenkor adják el a legtöbb vörös rózsát. A vágott virágot már elraktározták a hűtőbe, elvileg tíz napig tárolható.
Heti harmincezer szál rózsát szednek a zsombói Gyuris Attila kertészetében. Fotó: Gyenes Kálmán
Alkalomra szeret virágot adni a magyar. Amikor közeleg a megfelelő ünnep, nagyon föllendül a hazai virágpiac. Sőt talán túlontúl nagy ingadozásokat is produkál, miközben tőlünk nyugatabbra kisebb a kereslet hullámzása.

Inka liliommal – hivatalos nevén Alstroemeriaval – nőszirommal és fréziával készül Balogh Zoltán kertészete az Amerikából importált ünnepre. Ilyenkor minden virágra, így a miénkre is nő a kereslet, de igazából ez a rózsa szezonja – jegyezte meg a hagymás növényekkel foglalkozó balástyai mérnök. Egy hektár alapterületű üvegházában már duzzadnak a bimbók, helyenként már áttűnt a sziromlevelek pompás színe is. Most az élénk színek a divatosak, de pár éve a pasztellárnyalatokat keresték.

A liliomtermesztő számára azonban rosszul sikerült az idei tél: a fényszegény időszakban „bevakult" a virág. Sok a használhatatlan szál. A jelenség teljesen kiszámíthatatlan a kertészek számára – idén valószínűleg túl sokáig volt borongós az idő.

Az ünnep igazi virága a rózsa. Szeged környékén legtöbbet a szőregi rózsáról hallani, azt azonban parkba ültetik. A boltokban üvegházi vágott rózsát árulnak, amelyet szinte mindig Hollandiában nemesítenek. A növényre ilyenkor fűteni, világítani kell, hogy a legtökéletesebb minőséget adja, ezért ilyenkor a legdrágább.

A kedvünkért formáztak szívet a rózsacsokrokból. Fotó: Gyenes Kálmán
A zsombói Gyuris Attila az új ünnep slágervirágát, a vörös rózsát termeli. Első hallásra talán meglepő, de nem igazán tudja a Valentin-nap környékén jelentkező hatalmas keresletet kihasználni. A magyarázat azonban logikus: rózsából mindennap nagyjából azonos mennyiséget szednek, nem tud egyetlen heti csúcsidőre berendezkedni. Csak úgy tudna többet értékesíteni az ünnepnap előtt, ha tárolná a vágott virágot. A vevői azonban azonnal észlelnék a gyengébb minőséget. Vörös rózsára február 14-e előtt a legnagyobb a kereslet, és az ára is ilyenkor a legmagasabb; az év többi napján viszont kevesebb vörös kell, széles színválasztékot vár el a piac. Valentin-napra a termelés nem sokszorozódik meg, ezért sok virágot importálnak.

– A termelők örültek annak, amikor megjelent a Valentin-nap Magyarországon – mondta a zsombói kertészmérnök. – Ilyenkor egy héten át hatalmas az igény, a magyar piac azonban árérzékeny, ezért vannak kereskedők, akik korábban, olcsóbban vásárolnak importot, és már a hűtőkamrákban állnak a jövő hétre eltett rózsák. Sajnos ezek minősége nem mindig a legjobb, hiszen a korszerű vörös rózsa fajtákat nagyjából tíz napig lehet tárolni.

A magyar termelő számára a Valentin-napi hatalmas keresletnek kicsi a hozadéka. Elmarad az az extraprofit, amihez a külföldi termelők hozzájutnak. Az év többi időszakában azután viszont nagyon lecsökken a vörös rózsa ára, és a magyar virág a kedvező árú külföldivel versenyez. Ekkor jönne jól a Valentin-nap előtt begyűjtött többletbevétel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi Domusból nem lesz Tesco

Információink szerint nem tervezi kibérelni sem a szegedi, sem a szentesi Domus Áruházat a… Tovább olvasom