Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Itt tudják, hogy az élet nem habos torta

Szeged - Több mint 50 külföldi diák tanul magyarul 4 hétig Szegeden. A horvát Filip Rovcanic az egyik tévécsatornán reklámokat hallva szerette meg a nyelvet.
A Hallmark televíziót nézte Zágrábban Filip Rovcanic, amikor a magyar nyelvű reklámokat hallva úgy döntött, megtanulja ezt a dallamos nyelvet. Az elhatározás óta három év telt el, és Szegeden tegnap már magyarul beszélgettünk a 22 éves fiatalemberrel. Filip az egy hónapos hungarológiai nyári egyetem hallgatója. A tizedik alkalommal megszervezett nyári egyetemre félszáznál több hallgató érkezett főleg Németországból és Japánból, de jött mexikói és elefántcsontparti diák is. Van köztük magyar szakos, magyar származású, és olyan is, aki magyarországi Erasmus-ösztöndíjat nyert, és a képzés előtt szeretné minél jobban elsajátítani a nyelvet.

Filip hungarológiát és délszláv nyelveket tanul a zágrábi egyetemen. Tolmács vagy tanár szeretne lenni. A szintén 22 éves Jessica Pőhlmann Németországból, Bayreuthból érkezett. Teológiát tanul, pap lesz belőle. A 2007-es évet Budapesten töltötte, hajléktalanokkal foglalkozott. Járt már Debrecenben és Pécsett, most Szegedre volt kíváncsi. A magyart azért választotta, mert kevesen tanulják. Nem sokkal ideérkezése után már kapott is egy ajánlatot egy evangélikus paptól: éppen olyan pásztorra lett volna szükség, aki beszél németül.

– Néha azt gondolom, miért is választottam a magyart, hiszen olyan kis nyelv, csak 10 millióan beszélik. De azért ez nem komoly – válaszolta arra a kérdésre, megbánta-e valaha, hogy ezt a közvélekedés szerint nehéz nyelvet választotta. Szerinte egyébként a nyelvtanulás olyan, mint a létra. Az angolban alacsony az első lépcsőfok, könnyű gyorsan megfelelő szintre jutni ahhoz, hogy meg tudj szólalni. A magyarban magas az első lépcső, de ha meglépted, akkor már nem olyan nehéz beszélni a nyelvet.

Filip és Jessica azért választotta a magyar nyelvet, mert azt kevesen beszélik. Fotó: Veréb Simon
Filip és Jessica azért választotta a magyar nyelvet, mert azt kevesen beszélik.
Fotó: Veréb Simon

– A szegediek kedvesek és udvariasak, még az ellenőrök is. Pesten nem, ott megbüntettek – hasonlította össze a fővárossal a csongrádi megyeszékhelyet Filip. Jessica szerint Szeged „németes" város, hiszen tiszta, ráadásul a sok turista miatt olyan, mint egy nagy nyaraló.

Ha kedvesek vagyunk, tiszták, és még a külföldiek is kíváncsiak ránk, akkor honnan az általános vélekedés, hogy a magyarok rosszkedvűek? – kérdeztük a diákokat.

– Itt tudják, hogy az élet nem habos torta, és ezt elfogadják. De nem szomorúak a magyarok, inkább csak pesszimisták. Sokan 2–3 munkahely mellett is eljárnak bulizni, ez tetszik – válaszolta Jessica. Filip szerint ha valami bajunk van, az bizonyára annak köszönhető, hogy egyedül érezzük magunkat, mert rajtunk kívül senki nem érti meg a nyelvünket. De – ebben megegyeztek – természetesen mindez személyfüggő.

Hallgatók is tanítanak

A magyar nyelvi kurzust kiegészítik angol nyelvű szakelőadások, kulturális programok és kirándulások – például Gyulára, Budapestre, Ópusztaszerre, Hódmezővásárhelyre. Esténként söröznek, várost néznek, vagy házi feladatot írnak. A 4 hetes program különlegessége, hogy a délutáni órák nagy részét az SZTE hungarológiai speciális képzést elvégzett hallgatói tartják. Ők Bata Ágnes programmenedzser tájékoztatása szerint tanulmányaikat az egyetemen szeptemberben – Magyarországon elsőként – induló angol nyelvű, hungarológiai mesterképzésén folytatják.

Olvasóink írták

  • 3. jim1241 2010. augusztus 09. 09:22
    „vagy ahonnan jöttek az még koszosabb”
  • 2. Zsoltee0716 2010. augusztus 08. 22:59
    „Szeged tiszta? Ja tiszta kosz! A fizetésről nem is beszélve!”
  • 1. kekeczke 2010. augusztus 07. 14:41
    „biztosan nem a szegedi szegedet látták ! ! !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újszülött kiscicák a zacskóban

Szeged - Újszülött kismacskákat kötött nejlonzacskóba, majd az állatokat szenvedni hagyva a… Tovább olvasom