Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Itthon szerény körülmények között is drágán nyaralunk

Hihetetlen, de igaz: belföldön szinte legolcsóbban a Balatonon nyaralhatunk. Szegeden hét nap alatt több pénzt lehetne elkölteni, mint a magyar tenger partján – de ez a megállapítás igaz Pécsre, Egerre és Sopronra is. Még Horvátország is alig drágább hazai városainknál.
Hihetetlen, de igaz: belföldön szinte legolcsóbban a Balatonon nyaralhatunk. Szegeden hét nap alatt több pénzt lehetne elkölteni, mint a magyar tenger partján – de ez a megállapítás igaz Pécsre, Egerre és Sopronra is. Horvátország sosem számított olcsó célpontnak, összehasonlításunkból mégis az derül ki, alig drágább hazai városainknál.

Spórolós nyaralást tervez képzeletbeli négytagú családunk: a Vácon élő két felnőtt és két gyermek azon gondolkodik, hol vegyen ki egy hétre apartmant, Szegeden (Egerben, Pécsett), a Balatonon, avagy Horvátországban. Mivel nem akarnak sok pénzt költeni, úgy gondolják, elkerülik a tengerpartot, köztük a Balatont is, inkább a városokat, azok környékét nézik meg, fürdőzéssel egybekötve.

A család felnőtt tagjai papírt, ceruzát, valamint az internetet vették elő, és bogarászni kezdték az árakat. Majd összeadták a számoszlopokat, a végeredménytől pedig kis híján hanyatt estek. Az derült ki, hogy szerényre tervezett belföldi nyaralásuk többe kerülhet, mint a városi legendában méregdrágának elkönyvelt Balaton, sőt! Ha még egy kis pénzt rászánnának az útra, megfontolás tárgyát képezhetné akár egy közeli horvátországi célpont is.

A kultúra hab a tortán

Ha már nyaralunk, szívesen áldozunk kemény forintokat a kulturális programokra is. Szeged legnagyobb vonzereje a szabadtéri: idén négytagú családunk is szívesen megnézne egy előadást. A Török táncshow belépőjegyei kerülnek a legkevesebbe, fejenként már 1800 forintért is be lehet jutni a nézőtérre. A Macskák legolcsóbb helyeiért azonban 3000, a legdrágábbakért 12 ezer 500 forintot kell kifizetni. A Balaton északi partjáról sokan ugranak át Veszprémbe, hogy az ünnepi játékok programjain vegyenek részt: ott az operagála a legdrágább előadás, 5900-8900 forintba kerülnek a jegyek. Horvátországban népszerű a Spliti Nyár rendezvénysorozat, amelyen idén az Aidát és a Nabuccót 100-250 kunáért, vagyis 3300-4000 forintért lehet megtekinteni. Egy prózai előadásra viszont mindössze 80-100 kuna a jegy.

És most lássuk a részleteket! Szegeden a legolcsóbb panziókban egy négyágyas szoba ára éjszakánként 10 ezer forint: de ekkor egy légtérben alszik a család apraja-nagyja. A legolcsóbb kétszobás apartmanért Tisza-parti városunkban 13 ezer forintot kérnek. Ugyanez a szálláskategória a Balatonon kevesebbe kerül és komfortosabb is, már nyolcezerért olyan apartmant kaphatunk, amelyben minimum két szoba, konyha, fürdőszoba és erkély található. Horvátországban pedig még tengerre néző terasz is belefér a tízezerbe. Igaz, az oda- és visszaút benzinben többe, minimum a duplájába kerül, ha odakint nem terveznek kirándulásokat. És többet kell fizetni természetesen az autópálya használatáért is.

Horvátország felé billen a mérleg serpenyője, ha azt nézzük, mennyibe kerül a strandolás. Az Adria partján ugyanis semennyibe, akárcsak a Balaton déli partszakaszán. A magyar tenger északi partján fizetősek a strandok: Balatonalmádiban a felnőttjegy 370, a diákjegy 220 forint, összesen tehát 1180-ért fürödhetünk, napozhatunk. A szegedi fürdők családi jegye ehhez képest borsos, 1800 és 2600 forint között mozog.

Képzeletbeli családunk tehát egy hét alatt közel 20 ezer forintot költene el a Tisza-parti városban lubickolásra. Terveik szerint a főétkezéseket a sarki boltban vásárolt élelmiszerrel oldanák meg, vagy a strandon ebédelnének (Horvátországba is itthonról vinnének magukkal alapvető cikkeket), de legalább kétszer vendéglőbe is beülnének vacsorázni. Nos, számításaikból az derült ki, hogy az Adria partján egy romantikus teraszon elköltött vacsora sörrel, üdítővel bőven 2000 forint alatt marad személyenként, míg Szegeden könnyedén át lehet lépni a bűvös határt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor József-iskola Budapesten

Szeged díszpolgára, a tavaly októberben elhunyt világhírű operaénekes, Gregor József nevét vette fel… Tovább olvasom