Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Izabella a cannes-i fesztiválon

Soha nem foglalkozott színészettel az a szegedi diáklány, aki a Friss levegő című nagyjátékfilm főszereplőjeként a jövő héten Cannes-ba utazik. Véletlenül, a forgatási helyszín keresése közben fedezték fel a jelmeztervezőnek készülő Hegyi Izabellát, akiről a kritikusok azt írták: nélküle nem is működne a film.
Hegyi Izabella a Friss levegő című film forgatása után, friss levegőn – idehaza, Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea
Egy szegedi diáklány a főszereplője annak a magyar filmnek, melyet a jövő héten Cannes-ban is vetítenek. A neves filmfesztivállal párhuzamosan futó Filmkritikusok Hetén nagyjátékfilm kategóriában mindössze hét alkotást mutatnak be, köztük Kocsis Ágnesét, a Friss levegőt, mely a 37. Magyar Filmszemlén már elnyerte a legjobb első film díját, és versenyben van a legjobb első filmnek járó Arany Kameráért is. A kritikusok szerint az alkotást a 18 éves főszereplő, Hegyi Izabella viszi a hátán, nélküle nem is működne az egyébként kifejezetten lassú tempójú film.

Pedig a szegedi diáklány még csak amatőr színésznek sem nevezhető, hiszen soha nem próbálkozott korábban szerepek megformálásával. – Utoljára alsós koromban mondtam mesét, ekkor és ezzel szerepeltem – mesélte. A filmbe teljesen véletlenül csöppent bele. Története vetekszik a legszebb hollywoodi mesékkel, őt valóban, szó szerint: felfedezték.
– A rendező és az operatőr helyszínt keresett a forgatáshoz, így kerültek abba a pesti iskolába, ahol akkor tanultam – kezdte történetét Izabella, aki jelmeztervezőnek készül. – Pont az én osztályomba jöttek be fényképezni, és egyszer csak megkérdezték: nem lenne kedvem elmenni egy próbafelvételre? Nem mondtam rögtön igent. Végül azért mentem el, mert titkon reménykedtem benne, hogy egy olyan filmnek lehetek a részese, aminek lesz valami visszhangja. Hát, ez bejött.

Dráma anyáról és lányáról

Bár a filmet a tavalyi őszi filmfesztiválon, illetve a filmszemlén már bemutatták, a nagyközönség csak októbertől láthatja majd a mozikban. A Friss levegő anyáról és lányáról szól, akik megromlott kapcsolatban élnek. A divattervező lány szégyelli vécés néni anyját, tulajdonképpen a kapcsolatuk kimerül abban, hogy amikor hazatér a munkából az anya, az elviselhetetlen szag miatt rögtön kereszthuzatot csinál a lánya. Friss levegőt. Egyetlen dolog köti őket össze: a Polip című tévésorozat jóképű főszereplője, akibe mindketten szerelmesek. 
Izabellának szinte az utolsó percig fogalma sem volt arról, milyen filmhez és milyen szerepre keresnek embert. – Legalább tíz válogatáson részt vettem, és soha még csak annyit sem mondtak, van-e valami esélyem. Amikor végül kiderült, hogy beválogattak, még akkor sem tudtam, hogy a főszerepet játszom majd – mondta. Az is csak utólag derült ki számára, miért nem profi színésszel dolgozott a frissdiplomás rendező. Kocsis Ágnes úgy vélte, így lesz igazán őszinte a szereplők játéka.

A filmet másfél évvel ezelőtt forgatták. A munka egy hónapig tartott, erre az időre Izabellát kikérték az iskolából. A diáklány úgy fogalmazott: fárasztó, de érdekes időszak volt ez az életében. – Sok jelenetben nem volt szövegem, csak az arcjátékommal fejezhettem ki érzelmeket. Ezek voltak a legnehezebbek.

Bár a cannes-i filmfesztiválon általában csak az operatőr és a rendező vesz részt, most Izabellát és a másik főszereplőt, Nyakó Julit is meghívták. A diáklány tehát két érettségi tétel között most még a rangos nemzetközi rendezvényre is készül, és el sem tudja képzelni, mi vár ott rá. – Mindenesetre vettem egy estélyi ruhát és néhány nyári öltözetet, és bizakodom, hogy sikere lesz a Friss levegőnek – mondta mosolyogva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A száraz medence nem balesetveszélyes

Szeged napjára hagyományosan lezárják a Móra-múzeum előtti szökőkutat, de az idén el sem indul… Tovább olvasom