Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Izgalmasabb lesz jövőre az ópusztaszeri emlékpark

Ópusztaszer - Több mint egymilliárd forintos uniós pályázatból újul meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark: új látogatóközpont, interaktív bejárat, konferenciaterem épül. Körbejárható lesz a rotunda.
– Az emlékpark ma is több mint egy múzeum, a fejlesztés nyomán pedig olyan szabadidőparkká válik, amely a fiatalok mellett minden korosztály, anyaországi és külhoni magyarok, valamint a külföldiek számára is tartalmas időtöltést kínál egész évben – mondta a csütörtöki sajtótájékoztatón Kertész Péter. A parkigazgató hozzátette, a munkálatokkal 2014. december végéig végeznek.

Az új beléptető kapun át érkező látogatókat a 21. század igényeinek megfelelő eszközökkel is ellátják: a tervek szerint audio-guide – egy olyan eszköz, amely több nyelven informálja a turistát – rendszer is kiépül. Megújul a rotunda épülete is, a Feszty-körképnek helyet adó épület teljes egészében körbejárható lesz, új kiállítóhelyekkel bővül. A tervek szerint a magyarság történetével foglalkozó időszaki tárlatok mellett a vendégek megismerkedhetnek majd többek között a Feszty-körkép születésének történetével is.

Egyre több látnivalót és élményt kínál szabadidőparkként is funkcionáló ópusztaszeri emlékpark. Fotó: Segesvári csaba
Egyre több látnivalót és élményt kínál szabadidőparkként is funkcionáló ópusztaszeri emlékpark.
Fotó: Segesvári csaba

A rotunda új, interaktív múzeumpedagógiai foglalkozások rendezésére alkalmas terekkel is bővül, ahol a fiatalok új történelmi nemzetszemlélettel találkozhatnak majd – fogalmazott Kertész Péter. Hangsúlyozta: az emlékpark nem múzeum, hanem szabadidőpark, amely segít a nemzeti identitás erősítésében. – Több környékbeli szállás is kellene. A következő beruházásunk egy települések összefogásával létrehozott konzorciumban megépülő szálloda lesz – mondta az igazgató.

Az elmúlt évtized legnagyobb beruházásának nevezte az uniós pályázatot Sánta János. A park pályázati referense elárulta, 6 új munkahely jön létre, miközben 920 négyzetméter új kiállítótér létesül. – Versenyképes turisztikai attrakciót hozunk létre – tette hozzá Sánta. Elmondta, látássérülteknek is készül kiállítás, valamint hungarikum-tárházat is építenek.

Olvasóink írták

 • 7. Smerdis 2013. június 14. 22:46
  „egymilliárd erre? te szent isten... nem akarok demagóg kötsög lenni, de szerintem lenne itt szegeden is pár iskola meg kórház ahova jobban kellene ez a pénz.”
 • 6. mezeinyuszi 2013. június 14. 10:04
  „Természetesen úgy gondolom, nagyon szükség van az emlékparkra és azt övező egyéb létesítményekre! Szeged, ill. a megye egyik fő látványossága kellene hogy és az is maradjon sok-sok éven át (pártállástól függetlenül!!!)!! Ez az, ami nálunk nagyon nehezen megy!
  Miért nem vezet ki kerékpárút szegedről még ide? A "másik" irányból a falvak gondoskodtak erről, de szeged valahogy ezt nem szorgalmazza!?? Pedig remek túra,- és kirándulóhely lehetne, szinte minden korosztály számára kerékpárral is! Ide lehetett volna tervezni kb. félútra kerékpárospihenőt, nem a kálvária térre, ahol senki nem használja!
  Szegedről nem vezet ki semmi,-sehová!!”
 • 5. csonakos 2013. június 14. 05:35
  „Valamikor nyaranta hangos nevetés és nemzetközi több ezres gyereksereg töltötte meg ezt a parkot heteken keresztül! Igen, úttörők és ifivezetők voltak! Nagy számháborúk, éjszakai őrségek! Valakinek jut eszébe ma, hogy ezt a parkot akár a cserkészek táboroztatására is lehetne használni? Nyári táborokat lehetne szervezni gyerekeknek a történelmünk jobb megismerése érdekében? A szülők válláról levéve a gyerekelehelyezés gondját, megoldva a kulcsos gyerekek problémáját?
  Ez ma csak keveseknem jut eszébe! mert nem lehet vele nagyot kaszálni. Pedig, dehogy nem! A tudás megtérül! Az élmények megmaradnak egy életre!”
 • 4. Óperenciás 2013. június 13. 21:49
  „Tudunk hol sütögetni, de szabadidőpark, vagy nem?”
 • 3. exmakai 2013. június 13. 21:33
  „2. Ha már húst szeretnétek sütögetni, menjetek inkább a Csillagösvénybe, ott lehet azt is csinálni. Olcsóbb, és szuper jó játékaik vannak, nemcsak gyerekeknek.”
 • 2. Óperenciás 2013. június 13. 21:16
  „Valakinek már megint elgurult a gyógyszere...
  " Hangsúlyozta: az emlékpark nem múzeum, hanem szabadidőpark, amely segít a nemzeti identitás erősítésében."
  (Ezt Kertész Péter mondta).
  Tehát kihívhatom a szabadidőparkba a barátaimat a gyerekeikkel egy kis szabadtéri sütögetésre, a nélkül,
  hogy a pénztárnál a gatyát is leszednék róluk?
  Vagy fizetős a "Szabadidőpark"?”
 • 1. exmakai 2013. június 13. 20:39
  „Jó lesz, csak ne lenne ilyen drága! 2800 Ft egy belépőjegy mindenkinek, aki elmúlt 6 éves, és meg akarja nézni a Feszty-körképet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: Az MSZP mindig hazudik

Ménesi Imre már többször tett tanúbizonyságot arról, hogy érvelését pártérdekeken kívül semmi más… Tovább olvasom