Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Izzottak a vonalak a szegedi mentőállomáson

Szeged - Izzottak a vonalak az elmúlt napokban a szegedi mentőállomáson: a negyvenfokos hőség miatt közel ötödével több feladatot kellett ellátniuk a mentősöknek.
Izzottak a vonalak az elmúlt napokban a szegedi mentőállomáson: a negyvenfokos hőség miatt közel ötödével több feladatot kellett ellátniuk a mentősöknek. Klímás kocsiból alig akad a megyében, a mentőszemélyzet sok vízzel, térdnadrágban, kisebb pihenőkkel próbálja átvészelni a kánikulai poklot.

– Az előző csütörtök, péntek és szombat volt a legkritikusabb: a dél-alföldi régióban nagyjából húsz százalékkal növekedtek a mentési feladataink. Mivel a meglévő kapacitásunkkal nem győztük, szombaton és vasárnap a megye több állomásán, így például Szegeden és Kisteleken is be kellett hívnunk a készenlétben álló munkatársainkat – mondta el Zentay Attila, az Országos Mentőszolgálat regionális orvosigazgatója.
Miközben tegnap délben a vezető a mentőszervezet szegedi bázisán a harmadfokú hőségriadó okozta pluszfeladatokról beszélt, az itt működő megyei diszpécserközpontban kisebb megszakításokkal folyamatosan csörögtek a telefonok. Hétfőn – mint a mentésirányítók mondják – 1041 hívást kaptak, de az afrikai hőség első napjaiban talán még ennél is több érkezett.

Roham a Petőfin

Miután egy amúgy sem túl tágas utasterű mentőkocsiba csak hosszas engedélyeztetési procedúra után ülhettünk volna be fotós kollégámmal, egy szirénázó mentőautó nyomába szegődtünk. Amennyire tudtunk – ugyanis a KRESZ-t nem hághattuk át. Mire a szegedi Szilágyi utcából a riasztási helyszínhez, egy Petőfi sugárúti építkezéshez értünk, a mentők már dolgoztak. Pár perccel később egy idősebb férfit kísértek ki. Úgy tudjuk, a nagy melegben epilepsziás rohamot kapott. A mentők gyors segítségének köszönhetően azonban saját lábán hagyhatta el a helyszínt a férfi, akit ezután gyorsan az új klinikára szállítottak.

Négyen kapkodják itt egyszerre a telefonokat, és csak addig veszik le szemüket a térképeket, nyilvántartásokat mutató monitorokról, amíg feljegyzik a riasztás körülményeit, vagy a kollégákat értesítik: indulni kell. Erre egyébként nappal egy, éjjel két perce van egy mentőkocsi személyzetének – ez Szegeden többnyire teljesíthető is.

Zentay főorvos azt mondja: a figyelmeztetések megtették a hatásukat, mert az emberek – amennyire tudtak – felkészültek a hőségre, így az otthoni rosszullétek száma nemigen változott egy átlagos naphoz képest.

Az idősek, gyerekek és idült betegek inkább otthon maradtak, a kamaszok és fiatal felnőttek közül azonban meglepően sokan lettek rosszul. Ők ugyanis nem vették elég komolyan a veszélyt, noha ezt a szélsőséges hőséget a fiatal szervezet sem bírja egy idő után. Könnyen szenvedhetnek hőártalmakat – ájulást, napszúrást vagy ritkán hőkimerülést – ők is. Akihez mentőt kell hívni, az többnyire közterületen, tömegközlekedési eszközön, strandon vagy a munkahelyén lett rosszul a kánikula miatt.

Sós vizet igyunk

Az extrém időjárási körülmények szélsőséges folyadék és sóutánpótlást igényelnek. Mivel ilyenkor kevés ételt kíván az ember, az ásványvizekkel pedig nem viszünk a szervezetbe elég a nátrium-kloridot, Zentay Attila azt ajánlja: minden két-három deci vízbe tegyünk egy késhegynyi konyhasót. Ennek az íze nem túl zavaró, viszont hatásosan pótolja az elveszett sómennyiséget.

A hőség megviseli a mentős dolgozókat is: egy klíma nélküli kocsiban, miközben a tűző napon ellátnak valakit, akár ötven fok is lehet. A 39 megyei kocsiból mindössze kettőben működik klíma – és az is csak tegnaptól. Tegnap állt ugyanis szolgálatba a megyei szervezetnél egy új, Mercedes típusú rohamkocsi. Mint a főorvostól megtudtuk, a 120 darabos régiós állomány összetétele máshol sem sokkal jobb: Békés megyében ugyan öt kílmás mentőkocsi is fut, Bács-Kiskunban csupán egy. Légkondi helyett vízzel hűtheti magát a mentőszemélyzet: a hőségriadó óta folyamatosan védőitalt adnak a kocsikon és az állomásokon is, és engedélyezték a hosszú- helyett a térdnadrág viseletét. A kivonuló dolgozók emellett napi kétszer húsz perc pihenőt is kapnak a hőségriadó alatt – ha az a mentés biztonságának zavara nélkül megoldható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak rosszalkodni nem szabad az önkormányzati napköziben

Szeged - Az ötödik hét kezdődött az önkormányzat napközis táborában. A szegedi gedói iskolában… Tovább olvasom