Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

Jaksa: Találkozunk a bíróságon!

Szeged-Tápé - Heves csörtét vívott Jaksa Sándor, a tápai komp üzemeltetője és Solymos László alpolgármester a csütörtöki bizottsági ülésen. Az ok, hogy a város újra megpályáztatja a szolgáltatást.
Az alpolgármester fizetését és a polgármesteri hivatal dolgozóinak idei béremelését is szóba hozta Jaksa Sándor, a tápai kompot üzemeltető cég vezetője abban a heves vitában, amit Solymos László alpolgármesterrel folytatott tegnap a városüzemeltetési bizottság ülésén. A cégvezető kérte, sanyarú helyzetük miatt előlegezzen meg nekik a város 2,5 milliós plusztámogatást az első félévre. Érve szerint a tavalyi belső ellenőrzés 5 milliós működési hiányt állapított meg. A városvezető tömören válaszolt: havi 580 bruttót keres, és a hivatal nem kapott béremelést. Az viszont kérdés, ha a Sadar Komp Kft. nehéz helyzetben van, miért vett ki tavaly az ügyvezető a cégből 3 milliót, és miért emelte fel a saját fizetését 30 százalékkal havi 300 ezerre. Jaksa szerint pályázatra kellett a pénz. Hozzátette: „a bíróságon találkozunk!" És elviharzott.

Nem a tulajdonost kell fenntartania a városnak

– A tápai komp helyzetét alapvetően megváltoztatta az M43-as autópálya és a Móra Ferenc híd megépülése, hiszen aki addig komppal járt, zömmel nem ott kel át a Tiszán. Még Jaksa úr adatai szerint is napi 15–40 ember használja a kompot, és az ingyenesen utazók után egy oda-vissza útra az önkormányzat mintegy 2400 forint támogatást ad a cégnek. Lassan jobban megérné az önkormányzatnak motorcsónakot vennie a tápai réten lakóknak – reagált Solymos László alpolgármester. – A tápai komp működtetését a Jaksa Sándor tulajdonában lévő Sadar Komp Kft. végzi a saját eszközeivel. Az önkormányzatnak nem a céget és annak tulajdonosát kell fenntartania, hanem a tápaiak közlekedését kell támogatnia, és azt meg is teszi. A pályázati lehetőségek a kft. vagyongyarapodását jelentik, amelynek önerejére természetesen soha nem adott az önkormányzat többlettámogatást. Valóban jó példa a mindszenti komp: ott az üzemeltető fizet az önkormányzatnak a feladat ellátásáért, és nem az önkormányzat támogatja az üzemeltetőt – közölte az alpolgármester.

A csörte alapvető oka, hogy a városüzemeltetési bizottság azt javasolja a pénteki közgyűlésnek: pályáztassa meg újra a tápai komp üzemeltetését. A tavaszi kiírásra ugyanis egyedül a Sadar Komp jelentkezett, de az eddigi évi 17 milliós önkormányzati támogatás helyett olyan sokat, 31 millió 750 ezret kérne, amit a város nem tud kifizetni.

A két összeg közötti óriási különbségről Jaksa Sándor lapunknak elmondta: a cégnek az öt éve megállapított 17 milliós önkormányzati támogatás mellett 5 milliós működési hiánya volt tavaly, így 22-23 millióból működött. A pályázati ár úgy jött ki, hogy most áfát is felszámolt, és bérleti díjat kér a házában lévő céges helyiségekért. Eddig a cégvezető fizette a villanyszámlát, mert a pályázatot, amiből saját órát szereltetett volna fel, de a város megvétózta, erre újrapályáznak. Gondja az is, hogy a város a támogatásból levonja a pályázati önerőt, tehát hozzájuk annyival kevesebb pénz ér el. Tartoznak a múlt havi bérjárulékkal, áfával, üzemanyaggal, most már munkabért sem tudnak fizetni. – Eddig a munkaügyi központ munkahelymegtartó támogatásával és a vízügynek végzett munkából húztuk ki. Nem dobhatom be a törülközőt, mert a pályázatok miatt ötéves fenntartási kötelezettségem van, és a város behajtja rajtam az elnyert összegeket. A szerződésünk az új pályázat eredményhirdetéséig érvényes, tehát a tápaiak nem maradnak szolgáltatás nélkül. Árat emelnénk, de így is olcsóbbak lennénk a mindszenti kompnál. A tápai réten élők ingyen közlekedhetnek, májusban 104 ezres jegybevételünk volt. A városnak olyan közszolgáltatási szerződést kell kötnie a céggel, hogy ne kelljen a támogatás után áfát fizetni. Eddig erre nem volt hajlandó. Az önkormányzat a veszteséges kompok állami támogatási keretére is pályázhatna – tette hozzá a cégvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csalibringával kapják el a bűnözőket

Egy fővárosból indult civil kezdeményezésnek köszönhetően Szegeden is dolgozik egy csapat, amely nyomkövetővel felszerelt csalikerékpár révén adja rendőrkézre a biciklitolvajokat. Tovább olvasom