Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Janik László és Mátyássy Szabolcs Szindbádját próbálják

Az egyik gyengécske zenés mesejátékon néhány évvel ezelőtt úgy felbosszantotta magát Janik László és Mátyássy Szabolcs, hogy elhatározták: megmutatják, ők jobbat tudnak írni. A dacból megszületett Szindbád ősbemutatóját jövő szombaton tartják a nagyszínházban.
Janik László nemcsak a darab szövegírója, hanem a nagyszínházi ősbemutató rendezője is. Fotó: Gyenes Kálmán
Janik László és Mátyássy Szabolcs még színészkollégák voltak a Szegedi Nemzeti Színház társulatában, amikor 2001-ben felbosszantották magukat az egyik zenés mesejátékon. Annyira nem tetszett nekik a gyerekeknek szánt darab, hogy elhatározták, ők is írnak egyet. Kardos Gábor karmester azzal biztatta őket: ha tudnak jobbat, bátran vágjanak bele. Laci hamarosan szállította a Szindbád szövegkönyvét és dalszövegeit, amelyekhez Szabolcs komponált zenét. Néhány hét alatt nagyjából összeállt a darab, remek dalok születtek.

– Elegünk lett az olyan mesejátékokból, amelyek szerzői érezhetően hülyének nézik a gyerekeket. Egyikünknek sem ez a szakmája, de Lacinak jó írói vénája van, én pedig sokáig foglalkoztam zenével, zongoráztam, felvettek a konziba is, csak később sodródtam a színészi pályára – meséli a zeneszerzőként most debütáló Mátyássy Szabolcs, aki három évvel ezelőtt szerződött el Szegedről, és azóta a veszprémi teátrum társulatát erősíti. A darab évekig parlagon hevert, mígnem felkeltette Székhelyi József színigazgató érdeklődését. – Nagyon boldog voltam, de kicsit meg is ijedtem, amikor a direktor úr felajánlotta, hogy a teljes színházi zenekarral mutathatjuk be a darabot. Egyik muzsikus barátomat hívtam segítségül a hangszereléshez. A Szindbád zenei világa a nagy elődök példáját követi: mint ahogyan A padlásban vagy A dzsungel könyvében, a mi darabunkban is többféle stílus keveredik.

– Szülői tapasztalataimat is felhasználtam, amikor a szövegkönyvet írtam. A gyerekek szeretik a harcot, a kalandot, a jó és a rossz küzdelmét, a véres agresszió viszont távol áll tőlük és rossz hatással van rájuk – állítja Janik László. – A Szindbáddal szeretnénk egy felhőtlen szórakozást biztosító kétórás darabot adni a közönségnek. Alaposan kielemeztük és végiggondoltuk, hogyan működnek a jó mesejátékok, és ennek megfelelően építettük fel. Mivel jól ismerjük a társulatot, a szerepeket személyre szabottan a kollégáinkra írtuk. Vannak olyan poénok is darabban, amelyeket valószínűleg csak a felnőttek értenek majd, mégis igazi családi produkciót akarunk létrehozni, ami 3-tól a 99 évesig minden nézőnek szól. Azért a Szindbád-sztorit választottuk, mert Az ezeregy éjszaka meséi eredetileg nem is gyermekeknek íródtak, hanem inkább tanulságos történetek voltak felnőtteknek mesés köntösben.

Ez a Szindbád – Pataki Ferenc játssza a címszerepet – persze nem teljesen az a figura lesz, amely az emberek emlékeiben él. Inkább egy olyan hajós, utazó, aki különböző mesés szigetekre vetődik. Mindegyik szigetnek sajátos világa van, amit a muzsika is igyekszik erősíteni: a rock and rolltól a lírai számokig sokféle zenei stílus megjelenik a darabban. A produkció érdekes lehetőségeket kínál a szereplőknek. Például a Kőkirályt alakító basszista, Gábor Géza több oktávval mélyebben énekli majd az Éj királynője híres koloratúr áriájának részletét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénze után fut a MÁV-kollégium

A szegedi MÁV-kollégiumnak 700 ezer, a városi sportigazgatóságnak pedig 143 ezer forinttal tartozik… Tovább olvasom