Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Janik Lászlóval nem hosszabbít a színház

Szeged - Nem hosszabbít szerződést Janik László színművésszel a Szegedi Nemzeti Színház. A művész 1992 óta tagja a szegedi társulatnak. Janik azt mondta: voltak előjelek. Megyeri Zoltán és Szűcs Lajos is távozik.
A Facebookon köszön el Szegedtől Janik László. A Szegedi Nemzeti Színház nem hosszabbít szerződést a művésszel, tehát a következő évadtól nem tart rá igényt. Janik 1992 óta tagja a szegedi társulatnak, nevéhez fűződik a Dömötör-díj megalapítása, ő maga kétszer is megkapta a díjat. Játszott többek között az Anconai szerelmesekben, a Tartuffe-ben, a Mr. A., avagy a Hang-villa titkában, az Orfeusz az alvilágban című Offenbach-operettben, A kaktusz virága című zenés játékban. Rendezte például a Szindbádot, az Emigránsokat. A Mr. Hair-reklámból ismerte meg az ország. Látható volt a televízióban a Família Kft.-ben, és rendszeresen feltűnik a Barátok köztben.

A színész premierre készül, pénteken mutatják be a Bolha a fülbe című vígjátékot. Próbaszünetben értük utol.

A tervek ugyanazok, de a fontossági sorrendet megváltoztatja Janik László. Fotó: Karnok Csaba
A tervek ugyanazok, de a fontossági sorrendet megváltoztatja
Janik László. Fotó: Karnok Csaba

– A viszlát Szeged nem Isten veledet jelent. De egy ideig most nem leszek – fogalmazott. Azt mondta, nem érte teljesen váratlanul a színház döntése, hiszen voltak előjelek. Feleségétől, Márkus Judittól tavaly köszöntek el, Judit azóta Kassán játszik. Ő maga ebben az évadban nem kapott igazán jelentős szerepeket, és rendezésre sem volt lehetősége, sőt a fizetését is erőteljesen csökkentették. Ennek ellenére – mint mondta – nem akarja bántani a színház vezetését, szeretne szépen elválni. Az utolsó premierre úgy készül, hogy alakítása méltó búcsú legyen Szegedtől.

– Hazudnék, ha azt mondanám, hogy jó a hangulat, de a magánéletet félre kell tenni – válaszolta Janik a kérdésre, hogy milyen légkörben zajlanak a próbák. A tervei ugyanazok mint eddig, csak a fontossági sorrend változik. Azokat az ötleteket, munkákat sorolja előbbre, amelyek megélhetést biztosítanak. Ilyen a rendezvényszervezés, a fiókban lévő darabok bemutatása, az általa rendezett Apácapác „futtatása".

– A Szindbáddal végigjárom az ország művészeti vezetőit, igazgatóit. És ott a jelelős projektem is, ami társadalmi munka, de kapcsolatokat generál. (Erről korábban megírtuk: népszerű művészek segítségével igyekeznek megismertetni a hallássérültek jelnyelvét.)

Megyeri és Szűcs is távozik

Megyeri Zoltán és Szűcs Lajos színművésszel sem hosszabbít szerződést a teátrum. Ezt az információt Gyüdi Sándor megerősítette. A főigazgató azt mondta: a színház március végéig tesz ajánlatokat, a művészek április 30-áig dönthetnek. Kérték, hogy aki nem akar maradni az jelezze, de egyelőre senki nem tette. Hogy újonnan kik jönnek, arra Gyüdi Sándor szerint még korai válaszolni; folynak a tárgyalások. A három búcsúzni kényszerülő színészről is kérdeztük a főigazgatót, aki azt mondta, ő nem nagyon szól bele a társulat összetételébe, az a főrendező és a művészeti igazgató kompetenciája. Viszont úgy gondolja, hogy ha egyik évadról a másikra a társulatnak a 10 százaléka kicserélődik, az országos viszonylatban alacsonynak számít.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. minikne 2010. március 04. 15:59
  „Pajesz!
  A POSZT-ra való beválogatásnak én is nagyon örülök, szintén láttam a darabot és tetszett- azért Magyar Attila alakításának nagy szerepe lehetett ebben a történetben.
  A minapi negatív gyűjtemény visszataszító volt.
  Továbbra is fenn tartom, hogy nyomják nagyon az operát és a balettet, talán kevésbé mint az elmúlt évben.”
 • 26. pajesz 2010. március 04. 15:25
  „Minikne!
  Mindenkinek igaza van, aki a saját véleményét írja le! Akkor hát én meg azt írom: most olvasom, hogy a Háztűznézőt beválogatták az idei POSZT-ra! Ez az országos mérce, nem a DM negatív idézet gyűjteménye a minapi cikkükben!
  Neeem opera, neeem balett, PRÓÓÓZAAA!
  Láttam, kifejezetten jó kis darab! Pedig Gyüdi az igazgató, pedig Juronics rendezte, pedig szítják a közhangulatot a szervezett gáncsoskodók!”
 • 25. minikne 2010. március 04. 14:12
  „Ez az új vezetés teljesen le akarja zülleszteni a szegedi színházat? Szerintem nekik kellene a közönségért lenni, de ők nem így gondolják. Ez nem Budapest, hogy ha nem tetszik az egyik színház programja, elmegyek egy másikba. Második éve csak az opera és a balett van preferálva. Már az idén nagyon gondolkoztunk, hogy nem veszünk bérletet, jövőre valószínűleg így teszünk.”
 • 24. CID 2010. március 03. 22:05
  „23. hozzászólás interpaul 2010.03.03. 21:54

  A 11. hozzászóláshoz.

  Édes Jó Flexsnake!
  Jó, ha próbálnád nem csak elolvasni, de értelmezni is az általam leírtakat (7.)!
  Én is csak egy véleményt fogalmaztam meg, ami pedig -ahogyan bátorkodtál kijelenteni - relatív. Nem fikáztan a művész urat, nem tértem ki egzisztenciális kérdésekre. És senkit nem küldtem el a véleményéért az általad bizonyára gyakran látogatott orális oldalakra!
  Talán csak nem a megjegyzésem utolsó sora bántotta meg az önérzetedet, hogy ennyire kihoztalak a béketűrésből? Avagy mindössze születési hibád az alpári modor?

  :) Ez nagyon korrekt, témától, és kígyótól függetlenül.”
 • 23. interpaul 2010. március 03. 21:54
  „A 11. hozzászóláshoz.

  Édes Jó Flexsnake!
  Jó, ha próbálnád nem csak elolvasni, de értelmezni is az általam leírtakat (7.)!
  Én is csak egy véleményt fogalmaztam meg, ami pedig -ahogyan bátorkodtál kijelenteni - relatív. Nem fikáztan a művész urat, nem tértem ki egzisztenciális kérdésekre. És senkit nem küldtem el a véleményéért az általad bizonyára gyakran látogatott orális oldalakra!
  Talán csak nem a megjegyzésem utolsó sora bántotta meg az önérzetedet, hogy ennyire kihoztalak a béketűrésből? Avagy mindössze születési hibád az alpári modor?”
 • 22. dbd 2010. március 03. 20:35
  „Hiányozni fog a vidámságod a humorod a művészeted.....és tiszteletből alá is írom:Hadobás Zoltán /dubi/”
 • 21. CID 2010. március 03. 20:34
  „Bár nem töltöm mindennapjaimat a színházban, de remélem ehhez nincs köze a Bodolainak ( remélem nem helyesen írom a nevét ) ?”
 • 20. asztenoszsz 2010. március 03. 19:03
  „Én sajnálom Janikot.”
 • 19. kjoc 2010. március 03. 18:44
  „Visz´lát Jaci!Sok sikert a továbbiakban!

  Ja!És soha nem ivott fröccsöt!”
 • 18. Carlo 2010. március 03. 17:15
  „a kiváló színészeket mindíg is elszipkázta Buda és Pest, nézzétek csak meg , az elmúlt 60 évben Szegedről hány és hány neves művész indult
  bár már nem ciki vidéki színházban sem szerepelni, azért a Fővárosi társulatok mindíg is jobban gyárthatták a sztárokat
  Janik előtt a nagy kiugrási lehetőség”
 • 17. IVY 2010. március 03. 16:06
  „A Kaktusz virága-ban nagyot alakított. :)”
 • 16. hellócsaj 2010. március 03. 15:38
  „majd csak le lesz cserélve a régi banda teljesen, hajrá, lehet fröcsögni...
  és el kell mondjam lesznek még meglepetések.. :/

  Többek között miattuk járok még mindig színházba, de lassan tényleg ideje lesz keresgélni más programok után..”
 • 15. kiszy 2010. március 03. 15:29
  „Hiányozni fogsz Jaci! Egy apróság, de nem ehhez a cikkhez. Arról miért nem ír a Délmagyar, hogy közben beválogatták a Háztűznézőt a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramjába. 6 éve nem volt innen semmi... Jah, hogy ez nem hír?...”
 • 14. Csirén 2010. március 03. 15:05
  „12. Nikollal.”
 • 13. zenga 2010. március 03. 13:18
  „Kiváló színésznek tartom! Ezzel a döntéssel is szegényebbek lettünk. További szép sikereket kívánok! Pénteken ott leszek, már nagyon várom!”
 • 12. Janik 2010. március 03. 13:09
  „Kedves Teo!
  Kivel tévesztett össze?

  JANIK és LÁSZLÓ”
 • 11. flexsnake 2010. március 03. 12:46
  „7. végül is semmi nem történt. Gondolom ha ,,kirúgnának" téged akkor számodra az kifejezetten felüdülés lenne.
  Nem attól jó színász valaki..... relatív hogy ki a jó, azt mindenki a saját véleménye szerint dönti el, neki viszont van neve és a nevével beviszi a nézőt. <moderálva>”
 • 10. Teo 2010. március 03. 11:48
  „1992 de szép is volt, lementem a színház büfébe, s Janik az elő adás szünetében szélsebesen bevert 2-3 fröccsöt. Jót tett a hangjának, állítólag.”
 • 9. theseus 2010. március 03. 11:11
  „Egyik kedvencem. Eddig is hiányzott, több darabot is feldobott volna a játéka. Sajnálom, hogy el kell mennie. További sok sikert kívánok!”
 • 8. Carlo 2010. március 03. 10:50
  „hát lesz máshol is lehetőség
  Magyarország tartja el a legtöbb színészt, azaz Te meg én , és a többiek”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szavazzon kedvenc ételeire!

Az interneten szavazhatunk legkedvesebb ételeinkre. A delmagyar.hu két ismert szegedit, Székhelyi Józsefet és Puskás Lászlót is megkérdezett: mit szeretnek enni? Tovább olvasom