Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Jánost 81 napig nem tudták eltemetni

Szeged - Tari Jánost május 30-án egy ittas sofőr halálra gázolta a bordányi úton. A család a férfit csak 81 nappal a baleset után tudta eltemetni, eddig tartott a hatóságok és a biztosító közötti ügyintézés.
Tari Jánost május 30-án este a bordányi úton elgázolta egy részeg autós. A kerékpáros férfi a kórházba szállítás után elhunyt. A család fájdalmát növelte, amikor kiderült: János eltemetéséhez engedély, sok utánajárás és félmillió forint kell.

– János gondozta értelmi fogyatékos testvérét, nem voltak hajléktalanok, de nagy szegénységben éltek. Amikor szóba került a temetés, kiderült, nincs rá pénz – mesélte Csorba László.

 Szalaggal

Tari János temetése a számlák tanúsága szerint közel 500 ezer forintba került. A Belvárosi temetőben, dupla koporsóban hantolták el. Sírját föld borítja, egyszerű fejfájára egy szalagot tűztek.

– Egy jogásztól megtudtuk, közlekedési balesetnél a vétlen fél kárát, költségeit az autós biztosítója megtéríti. Itt kezdődött a János temetésével kapcsolatos kálvária – mondta Csorba László. A szegedi önkéntes segítő évek óta támogatta a bordányi tanyavilágban élő Tari testvéreket, és meghatalmazottként intézte a temetést.

– A rendőrségtől a baleset után két héttel kaptuk meg a temetési engedélyt, valamint egy igazolást a vétkes sofőr kötelező biztosításáról. Az iratban az is szerepelt, Tari János haláláért kizárólag a gázoló felelős – folytatta Csorba László, aki az igazolásokkal az autós biztosítójához fordult. Kitöltettek vele egy baleseti bejelentőt, majd egy héttel később levélben értesítették: az elhunyt halotti anyakönyvi kivonata, a halotti vizsgálati bizonyítvány, és a boncolási jegyzőkönyv is szükséges a kifizetéshez.

– Eltelt a június, mire a szükséges papírok egy része megjött. Kiderült, a boncolási jegyzőkönyvet csak a vétkes autós ellen indult büntetőeljárás lezárulta után adják ki. Amikor az iratokat a biztosítónak leadtam, közölték, előre nem fizetnek. János holtteste ekkor már több mint 45 napja a hűtőben várta a végtisztességet – mesélte Csorba László, aki augusztus 14-én írásbeli panaszt tett a biztosítónál.

Tari Jánosnak 81 nap után sikerült megadni a végtisztességet. Fotó: Segesvári Csaba
Tari Jánosnak 81 nap után sikerült megadni a végtisztességet. Fotó: Segesvári Csaba

– Elmondtam nekik, a holttest állapota a hűtés ellenére is romlik, nem beszélve arról, hogy a tárolás naponta több mint 2500 forintba kerül. Hosszas huzavona után belegyeztek az előleg fizetésébe, 81 nap után el tudtuk temetni Jánost – mondta az önkéntes segítő.

Csorba László azért fordult a nyilvánossághoz, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen nehézségekbe ütközik a vétlen áldozatok eltemetése.

– A kárrendezés időtartama függ attól is, hogy mennyi idő alatt juttatják el a biztosítóhoz a szükséges iratokat, az igazolást arról, hogy kétséget kizáróan vétlen volt az elhunyt; és minden szükséges számlát – reagált megkeresésünkre a vétkes autós biztosítója. A cég kommunikációs csoportjától megtudtuk, a baleset utáni temetések általában utófinanszírozottak, mivel a halál bekövetkezte után, de még a temetés előtt általában a fent említett bizonyítékok beszerzése és benyújtása nem oldható meg.

– Érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás esetén a biztosító áll helyt a károkozó helyett, de például ittas károkozásnál a kifizetett kártérítés jogszabályban meghatározott részét a biztosító visszakövetelheti a károkozótól – tették hozzá. Hangsúlyozták, igyekeznek a lehető legrövidebb idő alatt elbírálni a kárigényt, és kifizetni a kártérítést.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új szolgáltató központot adtak át Tiszaszigeten

Átadták a 47 millió forintos pályázati pénzből elkészült Szegedi Kistérség Többcélú Társulása 143 négyzetméteres Szociális Szolgáltató Központot Tiszaszigeten. Tovább olvasom