Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Január 16-án folytatódik a szegedi betegcsere-per

Szeged - Január 16-án folytatódik másodfokon a szegedi betegcsere-per - tudta meg a Független Hírügynökség. A kórházban két idős beteget cseréltek össze, és egyikük - egy indokoltalan műtét következtében - meghalt.
A beteghordót 8 hónap, míg a szakápolót 1 év 4 hónap fogházbüntetésre ítélte foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyesztetés miatt a Szegedi Városi Bíróság első fokon tavaly május 18-án. Ítéletüket 1-1 év próbaidőre felfüggesztették. A harmad- és negyedrendű vádlott orvosokat bűncselekmény hiányában felmentették. A kórházban két idős beteget cseréltek össze, és egyikük - egy indokoltalan műtét következtében - meghalt.

Az első fokú ítélet ellen az ügyész súlyosbítás miatt fellebbezett, illetve a vádhatóság képviselője még az szeretné elérni, ha a másodfokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság kimondaná, hogy a két orvost nem bűncselekmény hiányában mentik fel, hanem bűnösségüket nem lehet bizonyítani.

A másodfokú eljárás január 16-án kezdődik 9 órakor a Csongrád Megyei Bíróságon - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Nagymihályné Hamvai Mónika, a Csongrád Megyei Bíróság tisztviselője.

A betegcsere 2004. július 3-án történt a szegedi II-es kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályán. Két idős férfi került be aznap délelőtt a kórházba, mindkettőjüknek koponya CT-t kért az orvos. A perben az elsőrendű vádlottként szereplő beteghordónak Kovács Bélát kellett volna elvinnie a vizsgálatra. Ő azonban a másik idős férfit, Berkó Vincét tolta ki a szobából, anélkül, hogy meggyőződött volna arról, azt a beteget viszi-e magával, akinek a kartonja nála van. Erről a másodrendű vádlott, a szakápoló sem győződőtt meg, holott, ha a szabályok szerint adja át a beteget, megelőzhető lett volna a betegcsere.

A vizsgálat után az egyetemi klinikán Kovács Bélát a másik férfi leletével műtötték meg, de műtét közben kiderült, hogy nincs vérömleny a koponyában. Az idős férfi az indokolatlan koponyaműtét miatt fellépő agyvérzéses szövődményekbe nem sokkal később a klinikán belehalt. Berkó Vincét órákkal később operálták meg a nála valóban meglévő vérömleny miatt, néhány héttel később ő is elhunyt.

Olvasóink írták

  • 2. husi 2008. január 11. 16:46
    „Én a szerkesztőnek írtam egy velőset, de még nem kaptam visszajelzést. Mindenesetre szerintem a beteg egészségi állapotának romlása, és a beteg szállítása között nincs összefüggés. Elvégre ki állította ki a CT kérőlapot és hova tette, és ki szólt a beteghordónak, hogy kit vihet, és hova, és kinek a feladata volt a betegazonosítás, és kinek a feladata a betegut megszervezése a CT-be ill. a műtőasztalra? És legutolsó sorban: ki végezte a műtétet? Hm?”
  • 1. dodo 2008. január 03. 20:57
    „A portás! Utána kell nézni, mit csinált a kérdéses időben, mert úgy néz ki az orvosok jók voltak, a beteghordók rosszak, de nem annyira, hogy el lehessen ítélni őket! Tehát a portás! Ha vhogy kimossa magát, még ott a takarító, vagy az udvaros!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Főleg gyermekek influenzásak Csongrád megyében

A legtöbb influenzás beteg gyermek és fiatal felnőtt Csongrád és Bács-Kiskun megyében. A tavalyi év… Tovább olvasom