Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 17°C | 29°C Még több cikk.

Januárban kezdhetik el a Belvárosi mozi felújítását

Szeged - Az engedélyek már megvannak, a közbeszerzést viszont még nem írták ki a Belvárosi mozi komplex felújítására. A tervek szerint 7 hónapig tartó, több száz milliós fejlesztéshez a jövő évnél előbb nem fognak hozzá, de a Zsigmond Vilmos Filmfesztivált így is megtartják május végén.
– A napokban jártuk be a lehetséges kivitelezőkkel a mozi épületét. Jelenleg nyolc cég érdeklődik a munka iránt. A közel százéves műemlék épület felújításához szükséges engedélyeket már megkaptuk, a közbeszerzés kiírása folyamatban van – mondta el Jávorszky Iván, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nkft. igazgatója, akit arról kérdeztünk, mikor fognak hozzá a Belvárosi mozi felújításához.

Mint megírtuk, az eredeti tervek szerint már nyáron elkezdték volna az összesen 620 milliós, komplex felújítást, de akkor az engedélybeszerzés elhúzódása miatt erre nem volt lehetőség. Nyáron úgy tűnt, októberben, novemberben hozzáfoghatnak a munkához – a jelenlegi állás szerint azonban ez leghamarabb jövő januárban indulhat el.
Teljesen megújul majd a Zsigmond Vilmos terem is. Fotó: Karnok Csaba
Teljesen megújul majd a Zsigmond Vilmos terem is. Fotó: Karnok Csaba
– A felújítási projekt két pályázatra bontható, amelyekre az uniós forrás elvileg rendelkezésünkre áll. Az energetikai célú pályázatunk rendben van, a turisztikai célú részleteiben vannak még nyitott kérdések. Ha ezeket tisztázzuk az illetékes hatósággal, kiírhatjuk a közbeszerzést – magyarázta az újabb csúszás okát Jávorszky Iván. Megjegyezte, a januári munkakezdés csak akkor tartható, ha a közbeszerzési eljárás optimális időn belül lezárul. A megújult moziba az első nézők valószínűleg jövő szeptemberben ülhetnek be. 

Mint korábban megírtuk, a felújítás során teljesen megújulna a Zsigmond Vilmos terem, ahol kicserélik a mozivásznat, a hangrendszert és a székeket, renoválják a terem faburkolatát, akadálymentesítenek és átjárhatóvá tesznek minden teret az épületben, a pincében pedig interaktív mozis kiállító-, illetve játszóteret alakítanak ki. Korszerűsítik a fűtési, szellőző- és világítási rendszert is, kicserélik a nyílászárókat, hőszigetelik az épületet.

Mivel az épület egészét érintő munka a tervek szerint 7 hónapot vesz igénybe, fölmerül a kérdés, hogy hol tartják meg jövő május végén a Zsigmond Vilmos Filmfesztivált. – A Csőke József terem többé-kevésbé működni fog a felújítás alatt is, a fesztiválba pedig másik két helyszín – a Grand Café és az újszegedi Délvidék Ház – is bekapcsolódik. Ezzel ugyanúgy 3 teremben tudunk majd vetítéseket tartani, mint eddig – mondta az igazgató. Érdeklődésünkre hozzátette, a felújítás kezdetéig a 10 közvetítésből álló Met-sorozatot a Zsigmond Vilmos teremben tartják – ez idén összesen 5 alkalmat jelent –, utána pedig átköltöztetik a Délvidék Házba, ahol megfelelő a hangtechnika, a vásznat pedig valószínűleg a Belvárosi mozi felújítás alatt álló terméből viszik a helyszínre.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sárgán virágzik a tök... - Amikor a csuklás dalszöveg

Sárgán virágzik a tök... - Amikor a csuklás dalszöveg
,,Sárgán virágzik a tök, lassan haza döcögök" - így tanították nekem a dalt három és fél évtizede a pécsi Bástya sörözőből kifelé jövet, miután úgy gondoltuk, a literes korsóból is meg tudjuk inni az eredetileg a féllitereshez tervezett számot. Mindez a hét elején készült petőfitelepi fotóról jutott eszembe, amin egyébként nem is tök virágzik a zöldségeskertben, hanem csak tökféle. Tovább olvasom