Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Januártól a legolcsóbb pirulát kellene kapnunk

Bírságra számíthatnak jövő évtől a háziorvosok, ha nem a létező legolcsóbb gyógyszert írják fel betegeiknek. Az orvosok szerint ez egy újabb elhibázott döntés, mellyel ráadásul nem is az egészségbiztosítónak, hanem a betegeknek akarnak spórolni.
Ha a beteg úgy dönt, miért ne írhatnák fel a drágábbat. Illusztráció: Schmidt Andrea
Az egészségügyi miniszter tervei szerint januártól pénzbüntetést kaphatnak a háziorvosok, amennyiben nem tudják megindokolni, hogy két azonos hatóanyagú gyógyszer közül miért a drágábbat írták fel. A rendelet célja, hogy az orvosok csak indokolt esetben válasszák az azonos hatóanyagú, de drágább gyógyszereket, ne csupán azért, mert azt megbízhatóbbnak tartják.

Az új szabályozást – azt gondolhatnánk – ismét a megszorítások miatt találták ki, így faragva az egészségbiztosító költségein. Csakhogy az OEP ezzel nem spórol, az úgynevezett fixesítésnek köszönhetően ugyanis az azonos hatóanyagú készítményeken azonos összegű a tb-támogatás. Vagyis: a drágább és olcsóbb készítmények közti árkülönbséget kizárólag a betegek fizetik meg.

Az intézkedés egyetlen célja tehát, hogy a mi pénztárcánknak spóroljon. Ahogy az egészségügyi miniszter fogalmazott: ne azért kelljen többet fizetni, mert az egyik pirula más formájú, esetleg nevesebb, mint a másik. Éppen ezért ha a beteg ragaszkodik a költségesebb készítményhez – mert például évek óta szedi, vagy egyszerűen csak abban bízik meg jobban –, akkor aláírásával hitelesítve az orvos már „büntetlenül" írhatja fel a drágább medicinát.

A háziorvosok ennek ellenére úgy vélik, ismét elhibázott döntés született. – Az orvos-beteg kapcsolatba, valamint az orvosi terápia szabadságába akarnak beleavatkozni, ráadásul teljesen értelmetlenül – fogalmazott Tichy-Rács Csaba háziorvos. – Ha az egészségbiztosító ezzel az intézkedéssel spórolna, még érthető lenne, így azonban nem az. Miért ne írhatnám fel a drágább készítményt, ha a beteg úgy dönt: megengedheti magának, hogy azt szedje?

Tichy-Rács doktor elmondta, nem igaz, hogy nincs különbség olcsóbb és drágább készítmények között. – Az Opelt és a Mercedest is benzin hajtja, mégsem mondjuk, hogy mindegy, melyik áll a garázsban. A gyógyszerekkel is ugyanez a helyzet: nem egyszer előfordult már, hogy a betegek mellékhatásokra panaszkodtak, amikor kipróbálták az alacsonyabb árkategóriájú készítményt, hiszen abban nyilvánvalóan silányabb a vivőanyag. Csak ár alapján tehát nem lenne szabad döntést hozni arról, mivel kezeljük a betegségeket.


Az aláírásgyűjtőket is fenyegetik

Az egészségügyi minisztérium kedden közölte: akár szerződést is bonthat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár azzal az orvossal, aki megtagadja a tételes adatszolgáltatást. Ezt annak kapcsán jelentették be, hogy Csongrád megyei háziorvosok kezdeményezésére országosan már több mint ezer aláírás gyűlt össze azoknak a nevével, akik októbertől nem akarnak betegforgalmi jelentést küldeni. Az aláírásgyűjtés szegedi kezdeményezője, Szilárd András, a Szegedi Orvosi Kamara elnöke elmondta: nincs törvényes lehetőség arra, hogy az OEP azonnal szerződést bontson. Ettől függetlenül a háziorvosok bíznak benne, hogy az ügy ennél egyszerűbben megoldódik. Ha ugyanis a következő jelentés leadási határidejéig, azaz október 10-éig az adatvédelmi biztos megállapítja, hogy a jelzett aggályok jogosak, a döntéshozók kénytelenek lesznek megváltoztatni az erről szóló rendeletet. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az érdekvédők nem tüntetnek

Nem vesznek részt a pénteki tüntetésen szervezett formában sem a gyógyszerészek, sem a diákok, sem a… Tovább olvasom