Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Januártól szigorúbban ellenőrzik a gázártámogatásokat

A kormány 2008-ra több szigorítást is bevezet, így aki jogosulatlanul kér gázártámogatást jövőre, akár félmillió forint bírságot is kaphat.
A 2007-es évre beérkezett gázártámogatási kérelmek közül az Apeh által ellenőrzöttek egynegyedénél találtak szabálytalanságot. Éppen ezért a kormány 2008-ra több szigorítást is bevezet, így aki jogosulatlanul kér gázártámogatást jövőre, akár félmillió forint bírságot is kaphat - tudta meg a Független Hírügynökség Daróczi Dávid kormányszóvivőtől.2007-ben összesen több, mint 2 millió háztartás kapott támogatást. Ebből a Magyar Államkincstár és az Apeh összesen 180 ezret ellenőrzött, vagyis indított adategyeztetési eljárást. Ebből 121 ezer esetben zárult le az ellenőrzés és mintegy 44 ezer esetben derült fény visszaélésre vagy egyéb eltérésre, vagyis minden negyedik esetben jogosulatlanul kaptak támogatást - mondta a kormányszóvivő. Előfordult például olyan, hogy valakinek havi 2,4 millió forintos bevallott jövedelme volt, mégis kért gázár-támogatást.

Éppen ezért jövőre több szigorítás is életbe lép: egyrészt az igénylőlapon nem csak az igénylő, hanem a vele egy háztartásban élők adóazonosító jelét is fel kell tüntetni, ami jelentősen megkönnyíti a jövedelmi viszonyok ellenőrzését, másrészt a jogosulatlanul felvett támogatásokat jövőre már nem a jegybanki alapkamat összegével, hanem annak duplájával együtt kell visszafizetni, végül pedig akár ötezer és ötszázezer forint közötti bírság is kiszabható lesz - mondta a Független Hírügynökségnek Daróczi Dávid. A kormányszóvivő hozzátette: december 14-ig már több mint egymillió 2008-as igénylőlap érkezett az államkincstárhoz, és az első határozatok kézbesítése a napokban meg is kezdődött.

A jövő évre támogatást igénylők ellenőrzése szintén már januárban megkezdődik. Daróczi kiemelte azonban, hogy jelentősen lelassítja az igénylés folyamatát, hogy az igénylőlapok több mint harmada - több, mint a 2007-es igénylés során - hibás: névelírás, hiányzó adat vagy aláírás, közüzemi számla hiánya, illetve a bér megjelölésekor hiányoznak a nem rendszeres jövedelmek, például a családi pótlék, étkezési jegy, ruhapénz, vagy üdülési csekk. A kormányszóvivő szerint érdemes tehát jobban odafigyelni az igénylőlapok kitöltése során. A kabinet egyébként az idei 112 helyett 2008-ben összesen 82 milliárd forintot fordít a költségvetésből a gáz- és távhő díjának kompenzációjára. A kormány számításai szerint ugyanakkor nem változik a támogatásra jogosultak köre: 2008-ban, csakúgy, mint az idén, összesen körülbelül kétmillió háztartás kaphat támogatást. Továbbra is azok a családok kapnak kompenzációt, amelyekben az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 3,5-szeresét.

Olvasóink írták

 • 8. S.Grandpierre Cecília 2008. március 01. 21:50
  „hg.!?
  Miért nem írja ki a nevét? Vagy annyira normális, hogy még a nevét is szégyelli? Vagy a véleményét? Erős jellemre vall. Látja én vállalom, amit leírok, és még meg sem sértettem magát, pedig...”
 • 7. Kövesdi Sándor 2007. december 17. 12:05
  „Jut eszembe! A képviselő urak bemondásra százezreket vesznek fel támogatás címszó alatt, ők becsületesek, de azok a fránya kisnyugdíjasok, minimálbérből élök csak hazudnak, csak hatudnak!”
 • 6. gázvan 2007. december 17. 08:27
  „Gyújtólángon égetjük folyamatosan a konvektorokat, a fürdőszobában be sem gyújtjuk a fűtést évek óta, így is alig tudjuk kifizetni a számlát. DE: tavaly 75 %-kal emelték a fűtésszámlánkat,tehát mi is 0,7-es értékű állampolgárok vagyunk.”
 • 5. Zoli 2007. december 16. 23:09
  „Tisztelt Olvasók!

  S.Grandpierre Cecília 2007.12.16 18:17
  Beirása abszolút érthető és humánus.
  És logikusan okos is.

  Üdvözlet Zolitól”
 • 4. triatlonos 2007. december 16. 22:09
  „Tisztelt HU illetve hg!
  Normális fórumokon ....!
  A gond csupán az, hogy mi csak 0.7-et, vagy 0.8-at érünk, Önt viszont valószinű 1.2 -es szorzóval számolják, tehát nem egy súlycsoport, ez látszik a megnyilatkozásokon is!”
 • 3. hg 2007. december 16. 21:48
  „grandpierre cecilia: maga tényleg nem normális”
 • 2. triatlonos 2007. december 16. 19:23
  „A kérelmek ismeretében a "nyomorküszöb" környékén határozták meg az értékeket. Csak azt szeretném tudni, hogy a 0.7, 0.8, 0.9 értékű ember kinek a fejében született meg! Ilyen még a mesében sincs. Az egész rendszer a lecsúszó rétegek segitése helyett, a nyomorba döntésüket szolgálja! A pihent agyú zseni kitalálta, hogy a büntetésekből fedezik a támogatásokat. De neki is be kellene fizetni a korábbiakat.”
 • 1. S.Grandpierre Cecília 2007. december 16. 18:17
  „Ijesztgetések!!! Aki be tudta adni, az is féljen. Erre persze van ember! Nem gázártámogatás kellene, hanem tisztességes munka és fizetés. Úgy gondolják a "csőcseléket" megetetjük, hogy ne haljon éhen, és éppenhogy ne fagyjon meg. Alamizsnákat osztogatnak, mindenféle felétellel, ellenőrzésekkel, miközben ők milliárdokat tesznek zsebre. "De még jöni kell..."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az év borásza: Frittmann János - interjú

Az idén Frittmann János lett Az év borásza. A jelöltek közé az Alföldről eddig csak a soltvadkerti… Tovább olvasom