Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Janza Kata színháztörténeti pillanata a Rudolfban

Évekkel az Elisabeth hatalmas sikere után más szerepben, de ugyanabban a történetben tért vissza a Dóm tér színpadára Janza Kata. A Rudolfban Larisch grófnőt játssza, és reméli, hogy már senkinek nem Sissiként jut eszébe, amikor megjelenik a színpadon.
Fotó: Segesvári Csaba
Janza Katát a szegediek még ma is gyakran az Elisabeth címszereplőjeként azonosítják, ami nem is csoda: három évadon keresztül játszotta hatalmas sikerrel a szabadtéri színpadán a tragikus sorsú királynét. A színésznő most ugyanabban a történetben tért vissza a Dóm térre, ám a Rudolfban már nem ő alakítja Sissit. Sőt: ebből a darabból teljesen ki is hagyták ezt a szerepet.

– Először kicsit furcsállottam, de végül is logikus: az Elisabeth-ben elmondtunk már mindent a királynéról – mondta Janza Kata. – A Rudolf inkább a herceg és édesapja viszonyáról szól, amely szál az előző darabból teljesen hiányzott. A rendező hihetetlen zsenialitásának köszönhetően azonban egyszer mégis felbukkan a királyné: a temetési jelenetben, melyet az Elisabeth-ből pontosan kimásoltak.

A színésznő elmondta: borsózott a háta és potyogtak a könnyei, amikor először elpróbálták, amint Sissi fekete gyászruhában, egy lépcsőn érkezik fia temetésére. – Én mint Larisch grófnő előre meglátom Rudolf halálát, majd egy az egyben megtörténik az Elisabeth-es temetési kép. Csakhogy én ebben nem Erzsébetet játszom: egy másik színésznő jön velem szemben az én pár évvel korábban viselt gyászruhámban. Azt kell mondjam, nem evilági élmény volt, amikor először szembesültem ezzel a jelentettel. Színháztörténeti pillanat volt.

A darab szabadtéri világpremierjét múlt héten tartották itt, Szegeden, és budapesti bemutatójával ellentétben – melyet előbb egy baleset, majd egy ételmérgezés veszélyeztetett – itt semmiféle rossz előjel nem történt. – Egyedül az időjárás miatt aggódtunk, de szerencsére az is kegyes volt hozzánk – mondta Janza Kata, aki reméli, a mai, holnapi és vasárnapi előadást sem mossa majd el az eső.

A Rudolfban Janza Kata tehát Vetsera Mária barátnőjét alakítja. – Sokan mondogatták, hogy furcsa lesz, ha bejövök a darabba, mert mindenki azt hiszi majd, hogy én vagyok Rudolf anyukája. Azért remélem, hogy amint elkezdek játszani, el tudnak vonatkoztatni az előző szerepemtől még azok is, akik több tucatszor látták az Elisabeth-et – mondta a színésznő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bérházfelújítás a kiskörúton

A kiskörúti bérházak felújítása a napokban a Lófara felőli oldalon folytatódik. Tovább olvasom