Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Járai: Lehet itt nemzeti csúcs, de már ég a ház

Szeged - Kisebb parlamentet és bürokráciát, kevesebb minisztériumot, olcsóbb szolgálati autókat – összességében 1000 milliárd forintos, azonnali kiadáscsökkentést javasolt tegnap Járai Zsigmond egykori pénzügyminiszter és jegybankelnök a szegedi Gazdaságtudományi Karon tartott előadásában és lapunknak adott interjújában.
– Lehet itt nemzeti csúcs, csak közben már ég a ház – fogalmazott tegnap Szegeden, az SZTE Gazdaságtudományi Karának aulájában Járai Zsigmond, az Orbán-kormány egykori pénzügyminisztere és a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke. Egyetemi hallgatóknak tartott előadásában ígéretet tett: „elmegyek a miniszterelnök kezdeményezte tanácskozásra, és azt mondom majd: azonnali adócsökkentés kell".

– A részvényindexek mostani emelkedése már remélem, azt jelzi, véget ért az amerikai hitelválság és ingatlanár-csökkenés okozta pénzügyi válság – ami nem jelenti azt, hogy nem lesz gazdasági visszaesés. Nem azt állítom, hogy veszélyben lennének a magyar betétek. Bank nem megy csődbe. A problémák azonban ránk, adófizetőkre hárulnak majd, nem az a kérdés, mekkora lesz a GDP-növekedés jövőre, hanem hogy lesz-e egyáltalán – jövendölte a hallgatóság által „sem pánikkeltőnek, sem megnyugtatónak" titulált előadásában.

Járai Zsigmond úgy látja: 40-50 százalék esélye van egy nagyobb válságnak. – Márpedig hazánk a legsebezhetőbb országok között van, gyenge makrogazdasági helyzete miatt. Lassú a gazdasági növekedés, magas az államadósság és az államháztartás deficitje. Ez finanszírozhatatlanná vált – jelentette ki.

A gazdasági válság szélén vagyunk – figyelmeztet Járai Zsigmond. Fotó: Karnok Csaba
A gazdasági válság szélén vagyunk – figyelmeztet Járai Zsigmond.
Fotó: Karnok Csaba

– Nem tudom, mit gondolnak a döntéshozók, az a benyomásom, el sem hiszik, hogy probléma van. Pedig a gondok elé kell menni, mert a gazdasági válság szélén vagyunk. A finanszírozási igényt csökkenteni kell, azonnal. Ha nem változik a helyzet, 2009-ben a kisvállalkozások már nem tudnak majd annyit termelni, mert nem bírnak hitelt felvenni a bankoktól – a devizahitelezés máris komolyan visszaesőben van. Így sok cég csődbe mehet, a dolgozói utcára kerülnek, a növekvő munkanélküliség visszafogja a keresletet, újabb vállalkozásokat rántva csődbe – vázolta az egykori jegybankelnök, aki lapunknak megoldási javaslatát is ismertette: pénzt kell pumpálni a gazdaságba, ahogy azt teszik Nyugat-Európában is.

– Csakhogy hazánknak jelenleg nincs erre fedezete, így is elég magas a költségvetési deficit, nem lehet tovább növelni. Vagyis adót kell csökkenteni, minimum 2-300, de inkább 1000 milliárd forinttal kevesebbet elvonni az emberektől. Ezzel párhuzamosan ugyanekkora költségvetési kiadáscsökkentésre lenne szükség – fogalmazott, hozzátéve: ezért nem jó, hogy a kormány a napokban még a 150 milliárdos adócsökkentési csomagját is visszavonta.

– A magyar költségvetés összes kiadása 18 ezer milliárd forint. Ehhez képes az ezermilliárd bagatellnek számít. Régiós versenytársainknál, Szlovákiában, Romániában 10 százalékkal kevesebb a büdzsé GDP-arányos kiadása, mint nálunk – mondta. Receptje: kisebb parlament, kevesebb – 14 helyett 10 – minisztérium, kisebb szolgálati autók – „legyen Audi helyett Skoda" –, kevesebb önkormányzati hivatal és kisebb bürokrácia.

Biztosít az exelnök

Sajtótájékoztatón mutatta be tegnap Szegeden Járai Zsigmond felügyelőbizottsági elnök és Horváth Béla elnök-vezérigazgató a júniusban, szinte kizárólag magyar befektetőkkel gründolt CIG Közép-európai Biztosítót, amely a gazdasági válság ellenére fél év alatt máris 1,5-2 milliárd forintos állománydíjjal számol. Elmondták: „ilyenkor kell biztosítást kötni, amikor rosszabb a helyzet". – A válság egyelőre nincs hatással növekedésünkre – mondta az egykori jegybankelnök. Le is kopogta.

Olvasóink írták

  • 3. Péterbá 2008. október 15. 22:51
    „Jó érzés a tudat, hogy Járai Zsigmond és Horváth Béla a Pannónia vezetői. A legjobb,hogy a mostani helyzetben pont tud a Pannónia segíteni. Én már fel is kerestem a munkatársaikat Szegeden. Mindenkinek ajánlom. Az est után arra is volt lehetőség, hogy személyesen is megismerjük a munkatársaikat. Végre olyan emberekkel találkoztam akik nem ezek a tipikus ügynökök. Ezek valóban értenek ahoz amit csinálnak. Talán végre lesz egy olyan magyar biztosító amelyhez bizalommal fordulhatunk??? Nekem a személyük garancia.”
  • 2. edus36 2008. október 15. 07:32
    „Jó lenne már ha történne valami addig mig nagyobb tragédia nem történik.Már aludni sem lehet annyira félünk a ránk váró terhektől!Hiába akarunk dolgozni nincs hol (vidék,falu)a mezőgazdaság haldoklik a városba képtelenség munkához jutni!Mi lesz veled magyarország?Mi lesz velünk magyarokkal?”
  • 1. CSJ 2008. október 15. 05:46
    „Igen ezt kellene végrehajtani azonnal. Ez az intézkedés nagyon sok embernek fájna, de hosszútávon stabilizálódna az ország, a gazdaság helyzete. Fájdalmat csak az adófizetőknek tudnak okozni, saját maguknam nem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Sheket Novák Péterrel készíti első albumát

Szeged - A szegedi Sheket zenekar idén kezdte meg nyilvános szereplését, így különösen nagy teljesítmény, hogy számos nagy hazai fesztiválon felléptek, és egy év alatt hat tehetségkutató versenyen ítélték nekik az első helyet. Tovább olvasom