Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Járja az országot a Vörös Meteor

A természetjáró egyesületek fénykora a 60-as, 70-es években volt, de még ma is legalább 10 ilyen csoport működik a városban. A Szegedi Vörös Meteor SK-t 33 éve jegyezték be. Az egyesület ma is 140 tagot számlál, bár egyre kevesebb fiatal érdeklődik a szervezett természetjárás iránt.
A Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség honlapján tíz szegedi természetjáró egyesületet találunk. Egyikük neve kissé furcsán cseng: Szegedi Vörös Meteor SK.

– Magam is kérdezősködtem mostanában, honnan ered a nevünk – mondta Nagy Zsuzsanna, az egyesület elnöke. – Hangzása a szocializmust idézi, ami nem csoda, hiszen 1973-ban jegyezték be. Az országban több Meteor nevű egyesület is létezik, ezek annak idején pénzintézetek, kereskedelmi vállalatok szakszervezeti egyesüléseként jöttek létre.

A természetjáró csoportok ma már önálló társadalmi szervezetek, tagdíjakból és pályázati pénzekből tartják fenn magukat. A Vörös Meteor működési költségét fedezi a tagok befizetése, egy személytől csak egy-kétezer forintot kérnek évente. A pályázaton nyert pénzeket tárgyi eszközökre, szállásdíjakra, versenyek nevezési díjára fordítják. A szervezést társadalmi munkában végzik a vezetők. Aki sokat túrázik, annak érdemes egy szervezethez tartozni a természetjáró igazolványhoz kapcsolódó kedvezmények miatt is. A csoportok tagjai, ha legalább négyen utaznak együtt, fél áron vehetik igénybe a MÁV szolgáltatásait, de egyes természetvédelmi létesítményeket is 50 százalékos kedvezménnyel látogathatnak, és olcsóbban juthatnak szálláshoz is.

Jelvényesek

A turistamozgalomban régóta léteznek különböző túrázói minősítések. A természetjárók túranaplóban vezetik, hány kilométert tesznek meg és mekkora szintemelkedést küzdöttek le. Plusz pontok is szerezhetők például a sátorban töltött éjszakákért vagy a hóban megtett útért. – A bronz fokozat eléréséhez 500, az ezüsthöz további 1000 pontot kell teljesíteni egy év alatt. Aki két éven belül újabb 2000-ret szerez és még az Északi Kék Túrát is végigjárja, aranyjelvényes természetjáró lesz – mesélt a fejlődés lépcsőfokairól Nagy Zsuzsanna.

A természetjáró szövetségek fénykora Magyarországon a '60-as, '70-es években volt, amikor a vállalatoktól jelentős anyagi támogatást kaptak. – Általános tendencia az országban, hogy csökken az egyesületek taglétszáma. Kevesebb ideje és pénze van az embereknek arra, hogy a természetet járják – mondta Nagy Zsuzsanna. A jelenlegi 140 fős tagság körében azért még most is megtalálható minden korosztály. A Vörös Meteor legifjabb tagja 7, a legidősebb, Nagy Mihályné Nórika pedig 74 éves. 19 éve járja a természetet a csoporttal. – Előtte is rengeteget túráztam a családommal gyalog és motorcsónakon – mondta Nagy Mihályné. – A férjem cserkész volt, így a természetszeretet egész életében fontos volt számára.

A rangidős természetjáró legkedvesebb túrái azok voltak, ahová az unokája is elkísérte. – Négy- és tizenöt éves kora között gyakran elvittem a kirándulásokra. Mostanában már nem jön, a tanulás mellett nem marad ideje, de remélem, később visszatér közénk – mondta Nórika néni, aki úgy látja, a természetjáró csoportok nagy részét idős, magányos hölgyek teszik ki. Számukra nemcsak a mozgás öröme, hanem az emberi kapcsolatok is fontosak. – Nagyon gondolkodnom kellene azon, hogy melyik az a tája az országnak, ahol még nem jártam – mondta Nagy Mihályné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Domaszék a belvízzel küzd

Domaszék egytizede áll víz alatt. A külterületi utak járhatatlanok. A településen harmadfokú… Tovább olvasom