Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Járjon gyerekcipőben a választójog?

Szeged - Az alkotmányról szóló nemzeti konzultációhoz kiállított kérdőívben is helyet kapott a kérdés: kapjanak-e a szülők minden 18 évesnél fiatalabb gyermekük után egy-egy pluszszavazatot?
Igazságtalanság és a gyerekek számára behozhatatlan hátrány, hogy „ők a választásokon nem léteznek" – fogalmazott Révész Máriusz, a Fidesz képviselője 2007-ben a Népszabadságban közölt írásában. A választójog szélesítése mellett érvelt: szerinte ha a gyerek után is járna választójog, az Országgyűlés döntéseiben jobban figyelembe vennék az érdekeiket, és jelentősen megnőne a gyermeket nevelő családok súlya, érdekérvényesítő képessége. Az ötletet a Nagycsaládosok Országos Egyesülete is támogatta – már tavaly ősszel beadta vonatkozó alkotmánymódosító tervezetét.

Sok év után a Fidesz siófoki frakcióülésén bukkant fel újra a téma, ezúttal Szájer József, a párt európai parlamenti képviselője beszélt arról, hogy a szülők kapjanak minden 18 évesnél fiatalabb gyermekük után egy-egy pluszszavazatot. Az alkotmányról szóló nemzeti konzultációban az állampolgárok is véleményt nyilváníthatnak a kérdésről: a kormány minden háztartásba eljuttatott, 12 pontos kérdőívében ez a téma is szerepel.

– Nagyon büszke lennék arra, ha Magyarország lenne az első, amely megvalósítaná a választójog ilyen mértékű kiterjesztését – fogalmazott a képviselő, utalva arra, hogy „már vannak létező minták": a családi pótlék esetében is el kell dönteni, hogy az melyik szülő után járjon, de váláskor is ki kell jelölni egy, a gyermekért felelősséget viselő személyt.

– Nem értek egyet ezzel az elképzeléssel. Nem a gyermekek kapnának szavazatot, hanem szüleik, gyámjaik. Ez pedig sérti a választójog egyenlőségének elvét. A gyermekek a magánjogban sem tehetnek meg mindent, amit a felnőttek – foglalja össze véleményét Tóth Károly, az SZTE ÁJTK Alkotmányjogi Tanszékének egyetemi docense. Az alkotmányra vonatkozó kérdőívekkel szerinte „nem lehet mit kezdeni", hiszen a visszaküldött dokumentumokon sokfajta válasz szerepel majd, jó néhány olyan is, amely szakmailag rossz, alkalmazhatatlan.

Önkormányzati választás Szegeden 2010 őszén. Kié legyen a szavazat? Archív fotó: Frank Yvette
Önkormányzati választás Szegeden 2010 őszén. Kié legyen a szavazat?
Archív fotó: DM/DV

Az alkotmányjogászok körében Jakab András, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense a családi választójog bevezetésének egyik legfőbb támogatója. Egy technikai megoldással oldaná fel a jogelméleti ellentmondást: gyermekválasztójog lenne, szülői helyettesítéssel. Ez azt jelentené, hogy a kiskorú magyar állampolgárnak is aktív szavazati joga lenne, de ezt ő maga nem, csak szülője gyakorolhatná.

Több technikai kérdés is felmerül a javaslat kapcsán – erre korábban jegyzetünkben is rávilágítottunk –: milyen arányban dönthetne a voksokról az apa és az anya? Mi a helyzet az elvált szülők gyermekeivel és az örökbefogadottakkal?

– Nem tartom szerencsés ötletnek. Az szavazzon, aki el tud igazodni a közéletben – ez még a felnőtteknek is nehéz. Az pedig nem a gyermek véleményének érvényesülése, ha a szülő dönt helyette a szavazófülkében – vallja Taryné Péter Ágnes, a Fészek Nagycsaládosok Szegedi Egyesületének elnöke. Hogyan kaphatnának nagyobb hangsúlyt a gyermekes családok? – Azoknak a szervezeteknek kellene adni a véleményükre, amelyek a családokat képviselik.

Olvasóink írták

 • 10. Csonka László 2011. február 26. 09:12
  „A héten a Fidesz egy olyan törvényt szavaztatott meg, hogy a NATO katonai és civil megszállói hogyan lehetnek Magyarországon. A törvény ezt részletezi. Aki hallotta a bejelentést, annak nem kell magyarázni, hogy mik hangzottak el. Amikor jó tizenöt éve beléptettek bennünket a NATO-ba, akkor megszállásról nem volt szó. Akkor csak egy árva taszári katonai bázisról volt szó. De most különböző nemzetiségű (izraeli is) csapatok jönnek hozzánk, és ezek családtagjai is, akiknek az ellátását a magyar állam fölvállalta. Akárcsak annakidején a szovjeteknek, ezeknek is lakásokat építenek és akkor is mindent a magyar állam fizetett. Most is. Titokban tartják a megszállókat, ha azok civilben közlekednek nálunk, senki sem igazoltathatja őket, bárhová mehetnek, bármit megtehetnek. Mentességet élveznek! Sok részletes szabályozást hoztak, ami mind-mind csak a magyarok ellen van. Egyetlen álnemzeti oldal sem foglalkozott a hírrel és a Jobbik is megszavazta ezt a megszállási törvényt.
  És akkor most nézzük a Fidesz új alkotmányát....Az első mondat úgy hangozhatna: Magyarország egy megszállt ország.”
 • 9. Csonka László 2011. február 24. 23:04
  „Megjelentek az idei képviselői juttatások és vagyonnyilatkozatok az alábbi helyen:

  http://www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_kpv.kepv_lis?p_ckl=39”
 • 8. Csonka László 2011. február 20. 23:21
  „Hát, az a: 2. angyallal "tartott" nagy koronás címeres lenne az igazi, most szerintem a koronás címer van "divatba" Ha jól "vélekszem" még nincs országgyűlési határozat róla !!!!!!!!!!”
 • 7. deszkás 2011. február 20. 13:00
  „Helyesen: Meg is kérdezte”
 • 6. deszkás 2011. február 20. 11:59
  „CSONKA LÁSZLÓ! Álmodozz csak a MA embere a nemzeti zászlót sem ismeri! Melyik is kérdezte egy Román ismerősöm,és el kellet ismernem az összevisszaságot látva IGAZA VAN.”
 • 5. Csonka László 2011. február 19. 18:54
  „Szentkorona tan, mellett, lenne jogalapja, az elszámoltatásnak, na ezt nem szeretné az Mszp és Fidesz. Mindkettő "cinkes", valahogy érdekes tény, hogy 1.len-1.fen. Végül is az asztal felett egymás marják, az asztal alatt megy a "zsuga" MÁS !!!!!!! Nem kell a népszavazás az alkotmányról, megoldjuk ! Kiküldünk egy 12.....-os kérdőívet, amire a "kedves kábult állampolgár" azt ír, amit akar, elolvassuk, tudjuk mi a hangulat, majd kihirdetjük, saját verziónkat, hogy ez a jó megoldás!!!!!! Jaj, kedves olvasóm, ezt már 1x, eljátszották, akkor úgy hívták "KÉKCÉDULA" ??????????? nemde ?????? A Károlyi köztársaságtól 1x. állt helyre a szentkorona tan jogfolytonossága, 1920.03.02. Király nélküli - királyság !!!! Magyarország, a Trianoni sokk után, felállt. Ha nem jött volna a II.világégés, az életszínvonalunk + országunk hol tartana ????? Sajnos az is "bekaptuk" !!!! 1946. Nagy Ferenc, leszaggatta volna Vorosilov tábornak, a 10.körmét, ha nem írja alá, Sztálinista alkotmányunkat!!!!!! 1949.20-as, mily alkotmány az, mely a "hős vörös hadsereg" imádatával kezdődött !!!!!!!! Na, 1. ötlet, nem kell visszaküldeni azt a 12........-ot, inkább, 1. valamely szervezetnek eljuttatni, mily még kiáll, Szent István intelmei mellett, ahogy elnézem mostanában igazán időszerű! "Magyar a magyar torkát marcangolja" !!!”
 • 4. zoltanszabo 2011. február 19. 18:01
  „Csak felnőtt, 18 évet betöltött szavazzon mint eddig.
  sőt én még szigorítanám ! sok 18 éves--nem tud felnőttként gondolkodni. Az USA -ban ez--21 év.
  Sok 18 éves gyerekként, meggondolatlanul viselkedik--/ persze ven 1-2 kivétel /
  CSAK nagykorú--és Magyarországi lakhellyel rendelkezőnek legyen szavazati joga !!!”
 • 3. jozko 2011. február 19. 16:59
  „A nyugati, 1-2 gyermekes családmodellel talán még össze is egyeztethető....
  Itt viszont, ahol a nagycsaládosok túlnyomó többsége a társadalom nyakára, rafináltan kikényszerített "segílyekért"
  vállal egyre több gyereket-akikkel-már bocsánat-leginkább csak sűrűbben és nem többen vagyunk-

  meggondolatlanság.....

  Aki ezt komolyan gondolja, vagy naív vagy szenilis.”
 • 2. deszkás 2011. február 19. 12:58
  „Ekkora érdeklődést. Mondom v irom tovább: JAKAB úr! nem a 100 éves családjogi törvénnyel kellene először foglalkozni? Mert az aztán toldozott foltozott sőt ezzel az"ügyes" húzással még ellentmondásba is fog keveredni.”
 • 1. deszkás 2011. február 19. 10:31
  „Révész úr! Aki teheti ám tegye de ha valami probléma adódik akkor nem járnak úgy mint a devizahitelesek? Mert ez az inkább kötelesség mint lehetőség forditva is sikeredhet. Akkor hol tetszik lenni? És egyébként :cselédnek mert jobb kilátása nincs.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitáblázták a projektigazgatót

Csanádi Zoltán kisstílűnek tartja, de ennél bővebben nem kommentálta a felhívást. Tovább olvasom