Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Járműfrissítés az egyenruhásoknál

Szeged - Lecserélték legidősebb járműveiket az egyenruhás szervek; amíg a tűzoltóknál 3 éve még egy 30 éves kocsi is szolgált, mára a legidősebb járművük 13 éves. A szegedi mentőautók átlagéletkora 6 év, de a vámosok sem furikáznak 8 évesnél idősebb kocsival.

– A Szeged Mentőállomás tavaly 21 ezer 943 mentési feladatot végzett el. Szegeden a tartalékokkal együtt 23 mentő üzemel. Hétköznap nappal minimum 11, hétvégén 7, éjszaka 5 mentőegység teljesít folyamatos szolgálatot. A gépkocsik átlag életkora 6 év. Műszaki állapotukat naponta ellenőrizzük, és a legkisebb rendellenesség esetén is kivesszük a forgalomból – mondta Nyeste Zsolt állomásvezető mentőtiszt. Az elmúlt 3 évben két-két Mercedes Sprinter rohamkocsival és Ford mentővel, egy Mercedes Sprinter tömeges baleseti egységgel, és egy Ford Focus kárhely parancsnoki gépkocsival bővült a szegedi gépkocsipark – uniós forrásból hamarosan további járművek állnak forgalomba.

Mindenki a Molnál tankol

A kormányszóvivő december 30-án közölte, hogy az OMV nyerte a kormányzati szervek egységes tankolására kiírt tendert, mivel az osztrák olajipari társaság minden üzemanyag-kategóriában 2-3 forinttal nagyobb kedvezményt ajánlott a Molnál. Később ezt úgy módosították, hogy azok az intézmények, amelyek nemzetbiztonsági szempontból érzékenyek, továbbra is a Molnál veszik az üzemanyagot. Így a Csongrád megyei mentők, a tűzoltóság, a rendőrség és a VPDARP is.

Számszerűen csökkent, viszont fiatalodott az elmúlt években a tűzoltóság gépkocsiparkja. Csongrád megyében három éve még 11, ma már csak 10 fecskendős autó szolgál: Szegeden 3, Makón és Hódmezővásárhelyen 2-2, Csongrádon, Szentesen és Ruzsán 1-1. Amíg 2007-ben a legfiatalabb szegedi tűzoltóautó 9 éves volt, mára a flotta legifjabb tagja az a néhány hónapos Mercedes, amelyet tavaly év végén adott át az önkormányzat a szegedi tűzoltóságnak. – Egyetlen fecskendős autó azonban még nem csinál nyarat. A tervek szerint márciusban egy magasból mentő létrás jármű, év végén pedig egy újabb fecskendős kocsi kerülhet hozzánk – mondta Dudás László százados. A tűzoltóságon három év alatt elbúcsúztak a flotta doyenjétől, egy 30 éves porral oltó géptől is, amit egy pár hónapos oltókonténerre cseréltek le. Mára a legidősebb járművük is csak 13 éves.

– A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság 304 járművel – három éve csak 187 darabból állt a rendőrségi flotta – rendelkezik, ebből 214 személykocsi, 29 motorkerékpár, 26 robogó és 35 egyéb szállítójármű. Ebbe beletartozik a határőrség korábbi járműparkja is, amely az integráció után került a rendőrséghez: 85 autó, 6 motorkerékpár és 3 kishajó – közölte Tuczakov Szilvána rendőrségi szóvivő.

A Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Parancsnoksága 127 gépjárművet – többségében Skodát, Volkswagent, Suzukit, Nissant és Fordot – használ. Az állomány életkora vegyes, 1 évestől a 8 évesig terjed.

Olvasóink írták

  • 2. tobikamama 2010. január 13. 17:03
    „Az a baj,hogy a Tűzoltó Parancsnok azért nem jár ilyen tipusú autóval haza mert nem bir elfordulni az utcájába.De ha ezt nézzük akkor én már láttam Tűzoltót Mentöst Rendört is bevásárolni szolgálati kocsival sőt Rendör autóval gyermekét a lakása elött tanitotta vezetni hol itt a baj a fönök megteheti a beosztot mért ne,az is a mi pénzünkből van nem.”
  • 1. VV4 2010. január 13. 15:27
    „Tuczakov Szilvána burkoltan közölte az igazságot. A rendőrség egész egyszerűen lenyúlta a határőrségi technikát és használja saját céljaira, holott ez mind schengeni határőrizeti célú alapból került beszerzésre! Ennek ellenére minden bűnügyi beszámolóban ott áll legalább egy zöld autó, még ha az ország közepén is történt az esemény. Emiatt egyszer már csóválta schengenisztán a fejét, nadehát nehogy már ők mondják meg a frankót a magyar rendőrségnek! Többek között a főkapitány civil nissanjával is a határt kéne őrizni.
    Mi lenne, ha a tűzoltók főnöke is darus kocsival járna haza?! Elég magyaros sztori ez...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Silány olasz bor üti ki a minőségi magyar nedűt

Közel 400 ezer hektoliter bort hoztak be különböző vállalkozások Olaszországból. Tovább olvasom