Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Járőrben a Ligetfürdőn

Tömegek használják ki az idei nyár utolsó kánikulai napjait strandolásra – a tömeg pedig vonzza a tolvajokat. A szegedi Ligetfürdőben három éve járőröznek a rendőrök, városőrök és határőrök, így a lopások száma csökkent. Nyitott és törülköző alá „rejtett" táskákból azonban bőven akad most is, a felelőtlen fürdőzőktől pénzt, mobilt és ékszert lopnak az alkalmi és a profi tolvajok.
A nyitott vagy letakart táskák vonzák a tolvajokat a strandon Fotó: Karnok Csaba
Az idén talán utoljára visszatérő hőség miatt újra nagy forgalom várható a hétvégén a megye összes strandján, így a szegedi Ligetfürdőben is. Hétköznap késő délután – amikor a munka után mártózni, napozni szándékozók is megjelennek – van az igazi telt ház: amíg az újszegedi rendőrörs, a határőrség és a városőrség munkatársai nem járőröztek a fürdőben nyitástól zárásig, a legtöbb lopást ezekben a délutáni órákban követték el. Mint Hebők Zoltán, a közeli rendőrörs parancsnoka mondja, idén júniustól csak tizenöt-húsz strandon történt lopást jelentettek be.

Rengeteg ember menekült az élménymedencébe a kánikula elől, amikor járőrbe indultunk a századossal és munkatársaival. Az önfeledten pancsikálók táskái, hátizsákjai eközben szinte kínálták magukat a tolvajoknak: sok szétnyitva, őrizetlenül hevert, a legtöbben pedig a törülköző, a pokróc alá „rejtették" az értékesebb holmikat.

– Nem nagy kunszt fürdőnadrágban odamenni egy táskához, és kiszedni belőle az értékeket, mintha az enyém lenne. A strandolók nemigen figyelnek egymás dolgaira – mutat a szabad préda táskákra Hebők.

Minden törülköző mellé persze nem állítható rendőr, de a százados szerint
Trükkök

Információink szerint a profik – akiket arcról és névről is ismernek már az egyenruhások és a biztonsági szolgálat tagjai – nagyobb csoportokban érkeznek, sőt jegyet is vesznek. A felnőttek a gyerekeket küldik el „portyázni", vagy a társaság egy része műbalhéval leköti a járőrt, miközben a többiek akcióba lépnek. Sajátos módszer, hogy az élménymedence sodrófolyosójában a felékszerezett áldozat mögé úsznak, majd véletlenszerű ütközést imitálva leveszik róla az értékesebb láncokat, fülbevalókat. Információink szerint eddig idén négyszer fordult elő ilyen eset a Ligetfürdőben. A tettenérés szinte lehetetlen.  
jelentősen csökkent a strandlopások száma az elmúlt három évben, mióta naponta jelen vannak az egyenruhások a strandon. A legjobb az lenne, ha az őrzött öltözőben hagynák az értékes műszaki cikkeket és a túl vastag pénztárcákat a fürdőzők, de erre a legtöbben nem hajlandók. A százados azt tanácsolja, a mobilokat mindig vigyük magunkkal – ha már nem tudunk lemondani róluk –, vízhatlan tokban például akár a medencébe is bevihetők. Laptop, digitális fényképezőgép és mp3-lejátszó nélkül pedig ki lehet bírni azt a néhány órát, amíg a strandon vagyunk.

– Otthon hagyjuk a mobilt, és nem hozunk egy ezresnél többet, a srácok úgyis meghívnak – beszél a lopás elleni védekezésükről Kálmán Kitti és barátnője. Ha a csinos lányok elmennek megmártózni, fél szemük akkor is a holmijukon van, de mint mondják, magazinokon és naptejen kívül mást nemigen vihetnek el tőlük.

– Ha valakit meglátok a cuccunkban turkálni, tuti, hogy letöröm a kezét. Többnyire itt marad valamelyikünk, akkor nem mernek próbálkozni – mondja a feleségével és fiával Szegeden nyaraló Lovas Zsolt.

– Ez az utolsó napunk a városban, de nem próbáltak eddig meglopni. Igaz, hogy nem is hoztunk sok pénzt, még a fényképezőt is otthon hagytuk. A barátaink esetéből is tanultunk, akiknek néhány hete a hajdúszoboszlói fürdőben mindenét ellopták, csak egy pár zoknit hagytak – meséli Egyedné Lővik Anett.

Miközben kifelé tartunk a fürdőből, megszólal a hangosbemondó. Óránként harsogja el, hogy vigyázzunk az értékeinkre, vagy hagyjuk bent az öltözőben. Nem sokan figyelnek rá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napba öltözött Mária visszatért

Több mint félszáz esztendeje távolították el a szegedi alsóvárosi templom elől a felbecsülhetetlen… Tovább olvasom