Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Járulékok és foglalkoztatók

Bővült a társadalombiztosítás szabályai szerint foglalkoztatónak minősülők köre szeptember 1-jétől – tájékoztatott az APEH Csongrád Megyei Igazgatósága.
Az utóbbi években elterjedt az a gyakorlat, hogy a munkavállalók munkaviszonyuk után bizonyos juttatásokat nem a munkáltatójuktól kapnak, hanem a munkáltatóval szoros szervezeti-gazdasági kapcsolatban álló más szervezettől (például az anyavállalattól). Hogy elkerüljék a társadalombiztosítási járulékok megfizetését.

A járulék-elkerülési technikák megakadályozása érdekében 2005. szeptember 1-jétől a biztosított foglalkoztatásán túlmenően akkor is foglalkoztatónak kell tekinteni a jogi és természetes személyt, egyéni vállalkozót, jogi személyiséggel nem rendelkező társaságot, egyéb szervezetet, költségvetés alapján gazdálkodó szervet, ha a biztosítottnak a biztosítást megalapozó jogviszonyára tekintettel vagy azzal összefüggésben járulékalapot képező jövedelmet juttat. A járulékfizetési kötelezettséget a juttatott jövedelem után a foglalkoztatónak kell megállapítani, bevallani és teljesíteni.

Ennek értelmében azon jövedelem tekintetében, amely jövedelmet a biztosítottnak a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyára tekintettel más személy juttat, foglalkoztatónak a jövedelem kifizetőjét kell tekinteni. Ha az anyavállalat jövedelmet juttat a leányvállalat biztosított munkavállalójának, és e jövedelem egyébként járulékalapot képező jövedelemnek minősül, a jövedelem után az anyavállalatot terheli a 29 százalékos társadalombiztosítási járulék, a biztosítottat a 8,5 százalékos nyugdíjjárulék, valamint a 4 százalékos egészségbiztosítási járulék megfizetése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évadnyitó közgyűlés: végtelen vita

Hamar elszállt tegnap a szegedi évadnyitó városi közgyűlésen az ünnepi hangulat, mert a… Tovább olvasom