Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Játékkal is gyógyítják diáktársai Slama Pétert

Szeged - Négy éve fürdés közben ütötte meg az áram a szegedi 18 éves Slama Pétert. A volt piaristás fiú a klinikai halál állapotából jött vissza, beszélni, mozogni ma is nehezen tud. Hajdani iskolájából rendszeresen látogatja őt Berta Kristóf és Lapu Árpád, hogy a játék erejével is próbáljanak javítani az állapotán.
Hatalmas zsákokban több ezer műanyag kupak az erkélyen, az előszobában felszerelt kis mágnestáblán egy 546 forintról szóló, befizetetlen telefonszámla, és egy igénylőlap a 2009. évi energiafelhasználási támogatás megállapításáról. A belső szobából
a 18 éves Slama Péter hangját halljuk, de nehezen értjük a szavát. A volt piaristás fiút 4 éve, egy vasárnapi napon otthonában rázta meg fürdés közben az áram: a kád fölötti konnektorba bedugott hajszárító a vízbe esett. Peti előbb a klinikai halál állapotába, majd kómába került, végül egy rehabilitációs klinikára szállították. Túlélte a szörnyű balesetet, de mozogni, beszélni ma is nehezen tud. A piaristás diákok azonban nem hagyták cserben egykori iskolatársukat. A 15 éves Berta Kristóf és a 16 éves Lapu Árpád minden csütörtökön csenget Slamáék alsóvárosi házában.

A fiúk elmondták: szeptemberben még zárkózottnak ismerték meg Pétert, de a rendszeres látogatás, és a lejátszott activityk közelebb hozták őket. – Úgy érzem, fejlődött az elmúlt hónapokban, érthetőbben beszél – magyarázta Kristóf. Ezt Péter édesapja, a szegedi szimfonikus zenekarban játszó Slama Csaba is megerősítette. – Hamarosan tovább kell lépnünk. Olyan játékokat szeretnénk vele játszani, amihez csak az áramütés miatt nagyon gyenge bal kezét használhatja, vagy ami eleve fejleszti a kézügyességet – magyarázták a fiúk, akik tegnap is activityztek a Petivel. – Én szoktam nyerni. Ha nem hiszed, nézd meg – mondta mosolyogva a fiú, aki játszi könnyedséggel találta ki Árpád rajzából a szamárkenyeret, majd Kristóf körülírásából a feketelistát.
A család mindent megtesz azért, hogy fiúknak könnyebb legyen az élete, sorsukat azonban tovább nehezíti, hogy Peti 12 éves húga sérülten született, néhány szónál alig tud többet mondani.

Lapu Árpád (balról) és Berta Kristóf (jobbról) készségfejlesztő játékkal próbálja segíteni a beszédben az áramütött Slama Pétert. Fotó: Karnok Csaba
Lapu Árpád (balról) és Berta Kristóf (jobbról) készségfejlesztő játékkal próbálja segíteni a beszédben az áramütött Slama Pétert. Fotó: Karnok Csaba

– Régebben egy egyesület autója szállította Petit a kezelésekre, de olyan sokba került, és annyira ki voltunk szolgáltatva nekik, hogy muszáj volt egy autót vásárolnunk hitelből, amelynek fedezete a lakásunk lett – mesélték a fiú szülei, akik a már említett műanyag kupakokból befolyt összeget is fiuk gyógyítására fordítják. Petit a mai napig heti háromszor kell gyógytornára vinni; balesete előtt versenyszerűen pingpongozott és fúvós hangszeren játszott.

Slama Csabától megtudtuk, hogy az orvosok fele szerint jó esély van arra, hogy fia valamikor teljesen felépüljön, míg mások szerint nagy javulás már nem várható. A piaristások és a szülők hiszik, hogy előbbi tábornak lesz igaza.

TESZI

A piarista gimnázium tizedik osztályos diákjai októbertől áprilisig a város szociális intézményeiben, kórházaiban heti rendszerességgel kerülnek kapcsolatba beteg, fogyatékos vagy hátrányos helyzetű embertársaikkal. A Tevékeny Szeretet Iskolája (TESZI) tanítani szeretné őket, hogy szolidaritást vállaljanak az elesettekkel,
a segítségre szorulókkal, érezzék át az ember törékenységét és az élet értékét. A program két éve fut.

Olvasóink írták

 • 3. Iza3 2008. december 20. 18:09
  „Jobbulást ennek a szimpatikus fiúnak!”
 • 2. fuzsu 2008. december 20. 14:07
  „Péter, szorítok Neked nagyon.Ilyen családdal és barátokkkal meg fogsz gyógyulni, állapotod javulni fog. Tudod mit irt Váci Mihály is: Nem elég a jóra vágyni, a jót akarni kell, de nem elég akarni, a jóért tenni kell.
  Nagyon szép ünnepeket kívánok Neked, családodnak és barátaidnak. Isten áldása legyen Veled és segítsen tovűbbi utadon!”
 • 1. lacipapa68 2008. december 19. 22:20
  „Sok sikert,Péter!És soha ne add fel!Egyszer azt mondta nekem egy igen bölcs ember,hogy az életben semmi sem örök,így a betegség sem,hiszen utána gyógyulás következik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4 hét alatt ürítik ki a múzeumi raktárt

Szeged - Egy hónap alatt 6000 négyzetméterről kell összecsomagolnia és elszállítania a Móra-múzeum… Tovább olvasom