Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Játékos és trendi babakalauz

Szeged - Nagymamáink még kukoricacsutkából, illetve rongyból készített babákkal játszottak, míg a mai gyerekek játék babái már élettani funkciókat is tudnak produkálni: sírnak, esznek, isznak, emberi hangot adnak ki, és már nemcsak pisilnek, a nagyobb dologra is képesek.
Ha egy kislány fodrásznál járt, nagy esély van rá, hogy játék babájának is új frizurája lesz, ha szurit kapott az orvosnál, valószínűleg a baba is keresztülmegy majd a megrázkódtatáson – nehezen találnánk olyan kislányt, akinek nem a babázás az egyik kedvenc időtöltése. A kisgyerekek gyakran játszanak szerepjátékokat, és a babázás középpontjába legtöbbször a család kerül. Játék baba mindig is volt és lesz, de a trendek folyamatosan változnak.

Babagyűjtemény Szegeden

A szeged-rókusi plébánián Somogyi Jánosné gyűjteményéből több mint száz különböző játék babát állítottak ki. A népviseletbe öltöztetett babáktól kezdve a rózsaszín hajú, színes bőrű játékokig minden megtalálható.

– Megmaradt ruhadarabokból és a csupasz kukoricaszárból készítettünk csutkababát. Rongyból volt a feje, amelyre magunk rajzoltunk szemet, orrot és szájat. Olyan színes ruhákat varrtunk nekik, amilyeneket akkoriban mi is viseltünk. Kukoricabajuszból, kovásszal ragasztottunk a játéknak hajat – emlékezett vissza a hetvenkét éves tápéi asszony, Fodor Istvánné. Elmondta, az ötvenes évek végén és a hatvanas évek elején lánya kaucsukból készített babákkal játszott, az unokái pedig már belecsöppentek az 1959 óta tartó Barbie-őrületbe, ami a kislányok körében szinte kultusszá vált.

A Barbie alkotóját az amerikai Ruth Handler, egy német gyártású baba ihlette. A szabadalmaztatatott játék volt az első, amely nem csecsemőt, inkább felnőtt embereket vagy tinédzsereket mintázott. 1961-ben dobták piacra Barbie „hivatalos" barátját, Kent. A babák a világon az egyik legjobban eladott termékek lettek. De az évtizedek alatt folyamatos változáson mentek keresztül: nagyobb lett a fejük, hosszabbak a szempilláik, és erősebb a sminkjük. A trendi Barbie-kat a mai tinédzserek ruhaviseletének megfelelően öltöztetik. Olyan kiegészítőket lehet vásárolni hozzájuk, mint például a sminktáska, amelyben a csillámport a kislányok is magukra kenhetik. A sportos Barbie-knak pedig görkorijuk és gördeszkájuk is van. A Barbie házakhoz lehet kutyát, gyereket és férjet is választani.

A szeged-rókusi plébánián több mint száz babával nézhetünk farkasszemet.
Fotó: Miskolczi Róbert

– A mai kislányok körében már nem csak a darázsderekat magáénak tudható, luxuskörülmények között „élő" Barbie hódit, egyre népszerűbbek a Zapf Creation AG német cég 1991-ben piacra dobott Baby Born, újszülött csecsemőt mintázó termékei – magyarázta Miklósné Kormos Zsuzsanna, a Szeged Plazában lévő játékbolt üzletvezető-helyettese. Elmondta, ezek a játékok több élettani funkciót is képesek utánozni. Az élethű méretben gyártott játék babák sírni, enni, inni, mozogni is képesek. Egy időben újdonságnak számított, hogy tudnak pisilni, ma már azonban nagydologra is képesek.

„Mami, szeretlek" – a cég modernebb gyártású típusaiba épített chipek segítségével kommunikálni is lehet a babákkal. A legújabb Chou Chou modellek negyvenhat mondatot tudnak kimondani. Ezekhez a játék babákhoz a ruházattól, a pelenkától kezdve az etetőszékig minden kellék megvásárolható.

A szakember szerint az igazi gyerekek arcát visszaadó német Götz babák a valódi minőséget képviselik. Régen ezeket a játékokat igazi hajjal gyártották, amely olyan gondozást igényelt, mint a saját hajkorona. Minden egyes babát más névre kereszteltek.

Babázó nők

Egy angol kereskedelmi televízió nem olyan régen megdöbbentő dokumentumfilmet vetített olyan nőkről, akik műanyag csecsemőket vásárolnak milliókért, és úgy viselik gondjukat, mintha azok élnének. Ezek az úgynevezett reborn babák az igazi kisbabák élethű másai: ver a szívük, vénák láthatók a bőrük alatt, igazi haj van a fejükön, emberi hangokat adnak ki és testmelegek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A távkapcsolatok szépségei és útvesztői

Szeged - Nem egyszerű jó szájízzel belemenni egy távkapcsolatba. A szerelem ugyan megszépíthet és megkönnyíthet bármit, de csupán első blikkre. Tovább olvasom