Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Játékos tudomány a Klauzál téren

Tegnap délután zsibongó gyerekek vették birtokukba a szegedi Klauzál teret. A Szent-Györgyi Albert emlékév programsorozatában játékos kísérletekkel és ügyességi játékokkal várták az apróságokat.
– Ez milyen játék?
– Ez nem játék. Kísérlet. Könnyű megérteni, főleg annak, aki tanult fizikát.
– Akkor nekem nem...
– Ne félj, majd hatodiktól te is fogsz! – mondta Zsámboki Péter egyetemista tegnap délután a Klauzál téri Játékos tudomány című rendezvényen. A gyerekfoglalkozás része a szegedi önkormányzat, az egyetem, más intézmények és szervezetek, köztük a Délmagyarország közös Szent-Györgyi Albert emlékprogram-sorozatának, amelyet a hetven éve Nobel-díjat kapott szegedi tudós tiszteletére szerveztek.

A gyerekek tudománytörténeti érdekességek, játékos kísérletek által ismerhették meg jobban a biokémikus tudományos kutatásait. Kétszáz-kétszázötven gyerek vett részt a programon, akik az önkormányzati napközis táborból jöttek, de sok volt a nézelődő is, akik a városban sétáltak és megálltak az asztaloknál.

– Ez a kísérlet a differenciálműt mutatja be. Ami arra magyarázat, miért olyan a vonat kereke, amilyen – magyarázta egyik csoport után a másiknak a türelmes egyetemista. Minden asztalnál nagy volt a tumultus. Tímár Veronikának az ügyességi játékok tetszettek a legjobban. – Szent-Györgyi Albert? Azt hiszem, író volt – válaszolt kérdésünkre, a hatodikos kisiskolás, miközben pingponglabdákat próbált a hosszú műanyag csövek tetejére ügyeskedni egy hajlított dróttal. Kicsit segítettünk neki a C-vitaminnal, így már tudta a helyes választ. Az ivókút másik felén a Bell által feltalált telefon működésére próbált rávilágítani egy kísérlet. A gyerekek önfeledten sikoltoztak a hosszú gumicső egyik feléből a másikba. A legkedveltebb mégis az az ügyességi játék volt, ahol egy teniszütővel kellett beledobni a kosárba a hozzá kötözött gumicsirkét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vörös Gabriella: Rehabilitáljanak minket!

Nem talált bűncselekményt a rendőrség és az ügyészség az M5-ös ásatások elszámolásaiban. Pedig Vörös… Tovább olvasom