Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

Játszótéri füstölgés: elnyomják, ha muszáj

Szeged - Nem bánnák a szegediek, ha úgy, mint a vásárhelyiek, ők sem gyújthatnának rá a játszótereken. Ettől függetlenül most még gond nélkül füstölnek a hinták mellett.

– Akár tízezer forintra is megbüntethetik Hódmezővásárhelyen azt, aki játszótéren rágyújt. Mi lenne, ha magukat is jól megbírságolnák? – kérdeztük a dohányzókat Szeged játszóterein. Különös, de senki nem sértődött meg az ijesztgetés miatt, sőt azt mondták: egyetértenek a vásárhelyi szabállyal.

Felügyelő úr, vigyáz a gyerekre?

– Persze, jó ötlet, hogy ne füstöljünk a gyerek körül. Csakhogy ha dohányzó létemre lehozom a két lányomat a játszótérre, akkor félóránként hagyjam őket magukra, amíg elszívok egy cigit? Vagy addig a közterület-felügyelők vigyáznak rájuk? – kérdezett vissza egy anyuka a Stefánián.

– Nem örülnék most egy bírságnak, de jobb volna, ha a gyerekek kevesebb dohányzó embert látnának. A legtöbben általános iskola hetedik vagy nyolcadik osztályában gyújtanak rá először. Ekkor jön be a diszkóőrület – vélekedett a Szent György téren megszólított Ricsi, aki maga is gyerekként, 14 évesen kezdett cigizni. A környezetében élőket – családtagokat, barátokat – utánozta. A 17 éves fiú különben leszokóban van, egyrészt mert pénzkidobásnak tartja a bagózást, másrészt mert nemrég a testnevelés órán gondot okozott a Cooper-teszt a korábban sportoló fiúnak.

– Vásárhelyen a csikket sem dobhatnád el, azért is megbírságolnának – informáltuk Ricsit, aki közölte: ő itthon sem el, hanem a kukába dobja.
– Nagyon jó lenne, ha Szegeden is bevezetnék – ennyit mondott a rendelettel kapcsolatban Kátóné Huszta Edit tanárnő, aki a Dózsa György Általános Iskola egy diákcsoportjával sétált a téren.

Szeged mérlegel

– Szeged városa a nem dohányzók védelméről szóló jogszabály rendelkezéseit maximálisan betartja. A bölcsődékben, óvodákban, iskolákban tilos a dohányzás. Ugyanakkor nem gondolkodtunk azon, hogy közterületen is betiltsuk a dohányzást. Tanulmányozni fogjuk a vásárhelyi rendeletet, és az előnyöket, hátrányokat mérlegelve hozunk döntést – válaszolt Solymos László alpolgármester arra a kérdésre, Szegeden várható-e a vásárhelyihez hasonló rendelet.

A Stefánia játszóterén négy nővel találkoztunk, három dohányzott. Aki nem, az azt mondta, hogy nem rossz ötlet a vásárhelyieké. Az egyik cigiző benne lenne, hogy ne gyújtson rá a hinta mellett, a másik kettő viszont támadt: sokkal fontosabb volna a kutyaürüléktől megtisztítani a játszótereket. Is.

– Nekem is vannak gyerekeim. Éppen őket várom. Kibírnám, ha nem gyújthatnék rá itt, akkor egyszerűen arrébb mennék – válaszolt a Roosevelt téri játszótéren István.

Komlódi Zsuzsanna ugyanitt azt mondta, a játszótér a kicsiké, ezért ha ez lenne a szabály, elfogadná. Igaz, ő már leszokott a cigiről. Lelkesebb lett a szemetelést tiltó rendelet hallatán, szerinte erre van szükség nálunk is, akkor nem lenne annyi csikk a buszmegállókban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kálomista: Nem kell a Belvárosi mozi

Szeged, Hódmezővásárhely - Szeged helyett Hódmezővásárhelyen tartja a jövőben díszbemutatóit a… Tovább olvasom