Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Játszva találja ki magát a gyerek!

Tűzoltó legyen, vagy katona, asztalos, kőműves, orvos vagy inkább festő? Lehet tudni egy 14 évesről, hogy mire lenne igazán alkalmas? A szakértő szerint nem kell kétségbe esni a kérdéstől.
Sokszor még az érettségi előtt álló fiataloknak is nagyon nehéz dönteniük arról, hogy merre induljanak tovább, hát még ha ugyanezt általános iskolás gyerekeknek kell tenniük! Komoly dilemma elé állítja a 13-14 éves kiskamaszokat és szüleiket is a kérdés: mi leszel, ha nagy leszel? Hiszen honnan is tudhatná biztosan a világ szabályait épp csak tapasztalni kezdő kis ember és a szülő, hogy a döntés, amit végül meghoznak, jó vagy rossz irányba tereli-e?

Teljesen jogos a szülők félelme, és sűrűn találkoznak is a kérdéssel a szakemberek, hogy mi lesz, ha mégsem sikerül megfelelő döntést hozni, tudjuk meg Bagó Ildikó pszichológustól, pályaválasztási tanácsadótól, aki a múlt héten megrendezett 15. Pályaválasztási Napokon segítette a családokat. Ő maga is úgy gondolja, hogy korai még bebetonozott döntéseket hozni ebben az életkorban, de ha valamit mégis kell, akkor érdemes arra figyelni, hogy az közös és mindenkinek megfelelő legyen.

A gyerekeknek játék legyen a munka! Fotó: Dreamstime.
A gyerekeknek játék legyen a munka! Fotó: Dreamstime.

– Sokszor a szülők is nagyon bizonytalanok, ezért azt tudjuk nekik tanácsolni, hogy tájékozódjanak a lehetőségekről minél jobban, és próbáljanak nagyon is tudatosan hozzáállni a kérdéshez. A szakmákkal, pályákkal játékosan, közös programjaik során, majd később például a Pályaválasztási Kiállítás programjai, vagy üzemlátogatás, szakmaismertető filmek, leírások, munkaerő-piaci helyzet tanulmányozása segítségével ismertessék meg a gyerekeket – tanácsolja a szakértő.

– A gyerekeiket ők ismerik a legjobban, így ők tudják azt is, hogy mi az érdeklődési körük, milyenek a képességeik, és főleg, hogy milyen a személyiségük. Ezekből az alapjegyekből kell kiindulni – folytatja, és hozzáteszi, ahogy fejlődik a gyerek személyisége, még minden alakítható.

Nem kell kétségbe esni tehát a 14 éves kori pályaválasztás kérdésétől. Érdemes nyitottan hozzáállni, de annyi minden változik körülöttünk, olyan gyorsan fejlődnek bizonyos szakmák, hogy kár megfellebbezhetetlen döntéseket hozni.

– Nem jó a divatos tendencia, hogy a gyereket már nagyon korán elkezdik a karrierépítésre trenírozni. Már az óvodások is különórákra járnak, miközben olyan élmények maradnak ki az életükből, amelyek elengedhetetlenek lennének a személyiségük megfelelő ütemű fejlődéséhez. Játsszunk velük, csináljunk programokat, beszélgessünk sokat, vegyük észre, miben tehetségesek, és idővel ők maguk is tudni fogják, hogy merre indulnának. Hiszen nagyon fontos kérdése a témakörnek az is, hogy vajon elég önismerettel rendelkeznek-e a kiskamaszok az ilyen döntések meghozatalához. Vannak, akik igen, és vannak, akik nem. De egyik sem baj. A lényeg, hogy a valódi – érdemjegyektől független – képességeik alapján értékeljük őket. Érdemes segítséget is kérni pályaválasztási szakemberektől, akiket megtalálunk a munkaügyi központokban. Legyünk nyitottak, és mutassunk meg nekik minden lehetőséget, a végleges döntéseiket úgyis később, érett személyiségként hozzák majd meg – javasolja Bagó Ildikó.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kakas Béla vezeti az új megyei közgyűlést

Kakas Bélát, Sándorfalva korábbi polgármesterét választotta elnökévé a pénteken megalakult megyei közgyűlés. Segíti munkáját Magyar Anna és Kovács Beáta is. Tovább olvasom