Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Javítják a védműveket

Tegnap már a szegedi rakpart magasabban lévő területeit is elöntötte az újabb áradás. Amint visszahúzódik a víz, folytatódik az előző, nagy árvíz okozta rongálódások kijavítása, az Alsó-Tisza vidékén összesen négy és fél milliárd forintból.
Az Atikövizig területén jelenleg a Hármas-Körösnél van árvízvédelmi készültség, de csak első fokú.

Amint a víz visszahúzódik a szegedi rakpartról, illetve a hullámtérből, folytatódik az előző, nagy árvíz okozta károk helyreállítása – mondja Dobi László igazgató. A kivitelezést a Szeviép Rt. nyerte el, a lebonyolító az Oviber Kft. A szegedi belvárosban a helyreállításra 100 millió forintot biztosított a kormány. Ebből átvizsgálják a partfalat. Különös figyelmet fordítanak a hőtágulási hézagok állapotára és a régi, használaton kívüli csapadékelvezető csatornák földerítésére. Ilyen csatornán tört be a víz az árvízkor a városba, a partfal mellett.

Az igazgatóság összterületén végzendő munkákra a kormány 4 és félmilliárd forint fölhasználását teszi lehetővé. Csongrádnál, Makónál éppúgy szükség van helyreállításra, mint a felgyői, dóci töltéscsuszamlásoknál – és mindenütt, ahol megrongálta az áradás a védműveket. Ahol bordás megtámasztásokra volt szükség az áradáskor, ott töltéserősítés, -szélesítés kezdődik. Az említett munkák még a nyáron befejeződnek, hogy a következő évi áradásokat teljes készültségben várhassák a védművek.

Az idei tavaszi árvíz „összefolyt" a zöldárral, és hogy ezek után egy újabb zöldár következzék, meglehetősen rendhagyó. És egyértelműen jelzi: a jövőben számítani kell időjárási szélsőségekre.


További áradás

Szegednél tegnap 600 centi körüli volt a Tisza vízállása, és ehhez képest mára mintegy 20-25 centis további áradás jelezhető előre. A tetőzés a jövő héten várható, első fokú készültséget igényel. Mindszentnél tegnap 617 centit mutatott a mérce, a tetőzés esetleg elérheti a másodfokot is – tudtuk meg Kőfalvi István műszaki ügyeletestől. A Hármas-Körös vízállása Szarvasnál tegnap 653 centi magas volt, a tetőzés 680 centi körüli vízállásnál, péntekre várható. A Maroson Makónál tegnap 302 centit mutatott a mérce, a folyó a hét végén tetőzik, készültségi szint alatt. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Christopher Lambert Szegeden

Testőrök nélkül érkezett tegnap Szegedre Christopher Lambert, akit hatalmas tömeg várt a Belvárosi… Tovább olvasom