Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 21°C | 30°C Még több cikk.

Javul az iskolai büfék kínálata

Még ebben a hónapban minden iskolában be kell vezetni az egészséges élelmiszerek árusítását a büfékben. A kínálatot egészségvédelmi tanácsadó méri fel és tesz javaslatot a változtatásokra, a végső egyeztetésnél pedig a szülőket is meghallgatják.
Szünetben az Arany János-iskolában. Az egészségtelen kóla is fogy Fotó: Schmidt Andrea
Február végéig kell elkészíteni az iskolai büfék új kínálatát az egészséges táplálkozás elősegítésére. Az üzemeltetők kötelesek lesznek olyan termékeket is árulni, melyek a fejlődésben lévő szervezet számára fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Sok iskolában már megkezdődtek az egyeztetések, ezzel egy időben pedig a diákok által megvásárolható termékek körét is szélesítik.

A szegedi Arany János Általános Iskolában már tavaly szeptemberben megújult a kínálat, az üzemeltető ugyanis már a rendelettervezet nyilvánosságra kerülésekor úgy döntött, megteszi az első lépéseket. A polcokon a nyalókák, csokik és csipszek mellett így már most is ott sorakozik a müzliszelet, a kefír, a gyümölcs és az ásványvíz, a tervek szerint pedig hamarosan újabb termékeket – például rozsos és magvas pékárukat, valamint turmixokat – hoznak.

– A február végi határidő miatt az egészségvédelmi tanácsadó a múlt héten már felmérte a jelenlegi kínálatot – mondta el Schaller Györgyi igazgatóhelyettes. – Javasolta például, hogy a szendvicsek tartalmazzanak idénynek megfelelő zöldségeket és sajtot, a pizzák elsősorban zöldségesek legyenek, sütemények közül inkább gyümölcsös, tejtermékes, vagy magvas legyen a kínálatban, cukrozott, szénsavas italok, csipszek, cukorkák és csokoládék pedig ne legyenek a polcokon.
Ha a büfé üzemeltetője nem biztosít megfelelő választékot egészséges ételekből és italokból, nem kaphat működési engedélyt. Kivéve, ha a szülői szervezet mégis megengedi, hogy árusítson.

– Ha csak ásványvizet, gyümölcsöt meg ilyeneket lehetne kapni, nem is vásárolnék a büfében – mondta a 13 éves Kovács Dominika, aki éppen egy nyalókát vett. Barátnőjével, Felföldi Jennyferrel, aki éppen ehető cukorkarkötőt ropogtatott, szinte kizárólag csak csipszet, édességet és szénsavas üdítőt vásárolnak a szünetekben. – Ha ezek nem lennének, átmennénk a szemben lévő gyorsétterembe – tették hozzá nevetve.

Van, aki értékeli az egészségesebb nassolnivalókat. A tízéves Németh Róbert például tejszeletet vett. – Mert ez finom, egészséges és tele van tejjel – jelentette ki büszkén, reklámosra véve a figurát.
Éppen ez a változtatás lényege: aki akar, találjon alternatívát. Ne kelljen senkinek egészségtelen ételt ennie csak azért, mert ha hirtelen megéhezik, nincs másra lehetősége.

Az persze más kérdés: ha egy gyerek száz forintból egy darab banánt vagy egy szalámis zsömlét tud venni, értelemszerűen az utóbbit választja. Ezzel ugyanis biztosan kibírja ebédig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kérdések a csatornázásról

A szegedi csatornaberuházással kapcsolatos szerződések nyilvánosságra hozatalát kéri Botka Lászlótól… Tovább olvasom