Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Jazz és rock is szólt

Tegnap este fesztiválhangulat uralkodott Szeged belvárosában. Két évzáró zenei programot is kínált a város: a hagyományos karácsonyi dixie-gálát és a Kispál és a Borz csöndes, ülős „unplugged" koncertjét.
Szeged elkényeztette tegnap a zenerajongókat. Két színvonalas műsor közül választhattak a könnyűzene helyi kedvelői. A nagyszínházban a IX. karácsonyi dixie-gálát hallgathatták meg a dzsessz szerelmesei. A házigazda Storyville Jazz Band szegedi kötődésű zenészeket látott vendégül. A Buffalo Express nyitóműsora után Dörgei Gábor és Horváth Kornél dob duóját élvezhette a közönség. Őket a Storyville Jazz Band előadása követte, több vendégzenésszel kiegészítve. A szegedi zenekar a Benkó Dixielandból Nagy Iván pozánost, a Crystalból pedig Kasza Tibor énekest fogadta be zenekarába erre az estére. Külföldi fellépővel is büszkélkedhetett a szegedi dzsesszünnep, Desney Bailey, a Berlinben élő amerikai fekete énekesnő elkápráztatta a közönséget. Az előadást közös örömzenélés zárta a nagyszínházban.

Néhány lépéssel odébb, a Belvárosi mozi nagytermében ezalatt a Kispál és a Borz adott „csöndes, ülős" koncertet. A pécsi együttes a 90-es évektől a magyar könnyűzenei élet egyik meghatározó zenekara, nyugodtan mondhatjuk rájuk, hogy ők a századvég Illése vagy Omegája. A tizennyolc év terméséből összeválogatott Kispál számokat tegnap a vendégzenészekkel kiegészült banda akusztikus hangszerelésben adta elő. Koncertjükön az MTV zenecsatorna által a kilencvenes években elindított „unplugged" (fordíthatnánk „bedugatlan"-nak) koncertek hagyományát követték: Lovasi András és zenekara erre az estére egy komplett vonósnégyessel bővült.

Sok olyan dallam is felcsendült a koncerten, amelyet hasonló földolgozásban soha nem hallhatott még a közönség, pedig a zenekar hagyományos akusztikus előadásával már többször bemutatkozott a szegediek előtt. A moziban tegnap játszottak ezzel a formációval először, holott ezt a műsorukat éppen erre az atmoszférára találták ki. Koncertjük premier is volt egyben: a december 30-i budapesti Művészetek Palotája-beli fellépés „főpróbáját" hallhatták a rockzene rajongói.

F. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Versenyképes lesz a termál

Jelentősen csökkennek a termálvizet használó kertészetek terhei januártól. Negyven százalékkal… Tovább olvasom