Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Jeddi Marci tűzzsonglőrködött Szegeden elsőként

A főiskolás szegedi fiatalember autodidakta tűzzsonglőr. Egész nyáron gyakorol a Stefánián, rossz időben otthon, mert tökélyre akarja fejleszteni zsonglőrtudományát. Idővel ebből akar megélni.
Fotó: Frank Yvette
A mai zsonglőrművészet közel háromezer éves múltra tekint vissza. Az összetett mozdulatokban az ősi harcművészetek elemeit fedezhetjük fel. Ezeket a mozdulatokat egészíti ki a tűz, az ősi elem, amely még látványosabbá teszi. A szegedi tüzes kezűeket mi is meglátogattuk.

A legalapvetőbb, amivel zsonglőrködni lehet, az a poi. Ez nem más mint egy hosszú zokniban egy nehezék. Leginkább a babzsákra hasonlít – magyarázza Jeddi Márton. Ő egyike azoknak, akik Szegeden elsőként kezdték kitanulni a látványos és olykor veszélyes mutatványokat. Nyáron szabadtéri rendezvényeken, parkokban és tereken is láthatunk tűzzsonglőröket. Szegeden a Stefánián, a múzeum környékén gyakorolják trükkjeiket a tüzező, labdázó fiatalok.

A vársétányon három egyetemista kezdi a gyakorlást, akik szinte tanárként tekintenek Jeddi Marcira. A táskákból sorra kerülnek elő a kellékek. Marci, miközben tapasztalatait osztja meg velünk, elővesz egy flakon petróleumot, kiönti egy tálkába. – Ebbe áztatjuk bele a kevlárkötelet, ami az angyalszárny alapja – magyaráz igazán szakszerűen. Az angyalszárny az a hosszú, fáklyaszerű, égő valami, amivel hamarosan zsonglőrködni fog. Begyújtják a két végét, és fél percen belül hatalmas fény veszi körül a fiút, aki kezében a tűzzel hatalmas köröket rajzol. A tanítványok a technikát figyelik, én meg azt, hogy a közelben lévő fa, vagy a ruhája kap-e majd először lángra. Persze egyik sem, ameddig tart a petróleum, addig él az angyalszárny is. A tüzezők szerint ritkán fordul elő égési baleset.

Tanoda

A szegedi tűzzsonglőrökkel a vár környékén találkozhatunk, bárki odamehet hozzájuk, mindenkit szívesen tanítanak. Iskolai szezonban a Százszorszép Gyermekházban péntekenként kicsik és nagyok is kipróbálhatják a zsonglőrködést, persze egyelőre tűz nélkül.

Jeddi Márton huszonöt éves, matematika–művelődésszervező szakos a tanárképző főiskolán. Négy évvel ezelőtt kezdte a zsonglőrködést, szinte teljesen egyedül. Saját maga próbálta ki a trükköket, saját maga készítette hozzá a kellékeket. – Amikor csak tehetem, gyakorolok, jó lenne, ha meg tudnék majd élni ebből. Most már Magyarországon is egyre nagyobb igény és érdeklődés van rá – meséli.

A társaság – Szegeden elsőként – szeretne tűzzsonglőr-egyesületet alapítani. Már a nevüket is kitalálták: „goagni". A goa egy zenei stílust, az agni pedig szanszkrit nyelven tűzistent jelent. – Anyuék már hozzászoktak, hogy a szobámban is játszom, már legyilkoltam az összes lámpát. Persze csak rossz időben választom ezt a megoldást – mondja a fiú. – Most már nincs is csillár, amiben kárt tehetnék.

Gy. N.

Olvasóink írták

  • 1. A Dávid 2008. augusztus 22. 08:48
    „Jó vagy Marci!! Hajrá Szeged!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újul a bolt, csúful a tér

Felújítják a Csillag téri ABC-t. Az boltépítők közben tönkretették a vadonatúj kispiacot, a nemrég… Tovább olvasom