Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Jégre lépni veszélyes!

Szeged - Egyelőre még nincs jég a tavakon és folyókon, a kisebb állóvizeket azonban néhol már vékony jégréteg borítja. A meteorológus szerint a következő napok fagyosak lesznek, de azt nem lehet pontosan megmondani, hogy mikorra fognak befagyni a szabad vizek.
Vagyis természetes jégre menni egyelőre veszélyes - figyelmeztetnek a szakemberek. A mostani téli szezonban eddig egyetlen, a jéggel kapcsolatos baleset történt: Szegeden egy áruház melletti tavacska vékony jegére ment rá egy kisfiú. A jég beszakadt alatta, a fiút végül a bevásárlóközpont biztonsági őrei mentették ki.

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság még a jegesedés beköszönte előtt a jégen tartózkodás veszélyeire hívja fel a figyelmet. Közleményükben óva intenek attól, hogy felelőtlenül, és felkészületlenül merészkedjünk a jégre. A hirtelen hőmérsékletváltozások, vagy a tartósan enyhe időjárás megváltoztathatja a jégtakaró tulajdonságait, így az veszélyessé, kiismerhetetlenné válhat. A szabadvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha az elég szilárd, nem olvadt, nem mozog. Éjszaka, vagy korlátozott látási viszonyok között, járművel - a biztonságos munkavégzés kivételével - a kikötők és veszteglőhelyek területén és a folyókon még a biztonságosnak ítélt jégre is tilos rámenni.

A horgászatra vagy halak levegőztetésére vágott léket legalább 50 méter távolságból felismerhető módon meg kell jelölni - áll a közleményben. Az egy négyzetméteresnél nagyobb területű léket nem elég megjelölni, azt egy méter magasságban, legalább 10 centiméter széles piros-fehér csíkozású korláttal körül kell venni.

Ha a jégen tartózkodva gyanús ropogás, recsegés hallatszik, azonnal a jégre kell feküdni, hogy nagyobb felületen oszoljon szét a teher. Ezután hason csúszva meg kell próbálni elérni a legközelebbi biztos pontot. Ha a jégréteg beszakad, meg kell próbálni a jég szélébe kapaszkodni és a part felé mozogni és segítséget kérni. A felesleges mozdulatokat kerülni kell, hogy megmaradjon a ruházatban a szigetelő légréteg. Partot érve meleg helyre kell menni és azonnal megszárítkozni. Forró ital fogyasztása ajánlott, de kerülni kell a kávét és az alkoholt.

Aki jégbe szakadt embert lát, ne kezdje felelőtlenül menteni, mert nagyobb bajt okozhat. Segítséget kell kérni és biztonságos talajról, egy hosszú bot, vagy kötél segítségével, társakkal biztosítva lehet megkezdeni a mentést. Végső esetben, ha több segítő van, egymás lábába kapaszkodva, a jégre fekve lehet kihúzni a bajba jutottat, akihez mindenképpen mentőt is kell hívni.

Horváth Róbert, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság víziközlekedési osztályvezetője elmondta, hogy egyelőre csak a kisebb, sekély tócsák, állóvizek fagytak be. Ezen a télen még nem történt a jéggel kapcsolatos vízibaleset és az elmúlt évek tapasztalatai is azt mutatják, hogy egyre többen tartják be a szabályokat. A Tiszán egyébként most nincs jég, volt azonban már jegesedés a szolnoki Holt-Tiszán, de az állóvíz. Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője arról tájékoztatott, hogy a Balaton még szintén nem fagyott be.

Véber István meteorológus elmondta, hogy a vizek jegesedésének több összetevője van. Hosszan tartó, fagypont alatti hőmérséklet, vagy hirtelen lehűlés is okozhatja a fagyást. Az évente változó, hogy mikor fagynak be a tavak és folyók, annyi biztos, hogy az állóvizek jegesednek először. A következő napokban tartósan fagypont alatti hőmérsékletre kell számítani. Pénteken erős széllel járó hidegfront kavarhatja fel a Kárpát-medencébe szorult hideg légrétegeket, de az azt követő napokban is hideg időre kell számítani, akár havazás is jöhet.

Olvasóink írták

  • 1. GAgyi 2008. december 29. 15:40
    „Remélem hamarosan befagy a Holt-Maros és meg lehet ejteni az év végi korizást a szabadban. Figyelem...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingatlanok a világhálón

Szeged - Szép Leventével, a Reál Érték Ingatlanközvetítő és Forgalmazó Kft. ügyvezetőjével… Tovább olvasom