Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Jégtörő hajó készenlétben Szegednél

Szeged - Készenlétben áll a Jégvirág nevű jégtörő hajó a Tiszán Szegednél, de egyelőre nem tervezik, hogy a hajó kifut a kikötőből. Erre csak akkor lenne szükség, ha a Tiszán jelenleg is összefüggő jégpáncél akadályozná a víz szabad folyását vagy árvízvédelmi helyzet alakulna ki.
Készenlétben áll a Jégvirág nevű jégtörő hajó a Tiszán Szegednél, de egyelőre nem tervezik, hogy a hajó kifut a kikötőből. Erre csak akkor lenne szükség, ha a Tiszán jelenleg is összefüggő jégpáncél akadályozná a víz szabad folyását, vagy jégzajlásnál feltorlódnának a jégtáblák a hídpilléreknél és így visszatartva a folyót, árvízvédelmi helyzet alakulna ki - tájékoztatta a Független Hírügynökséget dr. Kozák Péter, az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vízgazdálkodási osztályvezetője. Hozzátette, ilyen helyzetek évek óta nem voltak a folyón.

A Tisza szinte egész magyarországi szakaszát, kisebb szakaszok kivételével összefüggő jégpáncél borítja, a folyón készenlétbe helyezték a jégtörőket, kettőt Tokajban, kettőt Tiszalökön, kettőt Tiszadobon és egyet Szegednél.

A Tisza alsó szakaszán jelenleg csak figyelőszolgálat van, még nincs jégvédelmi készültség. A folyó alsó szakaszára nem jellemző, hogy a feltorlódott jégtáblák visszaduzzasztják a folyót és megemelkedik a vízszint, így áradástól egyelőre nem kell tartani. A folyót borító jég vastagsága partközelben 6-8 centiméteres, de a folyó közepén alig több mint 2 centiméter, ezért a jégre menni veszélyes és tilos is.

A Tisza jelenlegi vízállása 136 centiméter, a víz hőmérséklete fagypont közeli.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra is súlyos állapotban a hídról lesodort biciklis

Szeged - Pillanatnyilag nem életveszélyes, de továbbra is súlyos állapotban fekszik a Szegedi… Tovább olvasom