Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Jégvédelmi készültség a Maros és a Tisza szegedi szakaszán

Szeged - Első fokú jégvédelmi készültséget rendeltek el a Maros teljes magyarországi és a Tisza déli, a Maros-torkolat és az országhatár közötti szakaszán pénteken. Beállt a jég.
A tartósan hideg időjárás következtében a Maros folyón a jég váltakozó hosszúságban beállt, a Tiszán a jégzajlás mértéke erősödött. Ez a készültségi fokozat a szomszédos határmenti vízügyi szervek napi, folyamatos tájékoztatását jelenti a kialakult jéghelyzetről és meteorológiai viszonyokról.

A Maros magyarországi szakasza teljes hosszában beállt, az átlagos jégvastagság 20-30 cm, a Szeged-Deszk közötti folyószakaszon a jégtáblák egymásra torlódtak. Ezen a szakaszon a jégvastagság 50-60 cm. A Tisza alsó szakaszán a jég váltakozó erősséggel zajlik, Tápé és Csongrád térségében megszakításokkal beállt a jég. Átlagos jégvastagság 4-6 cm. Beavatkozásra jelenleg nincs szükség - tájékoztatott Dobi László, az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ATIKÖVIZIG)vezetője.

Első fokú jégvédelmi készültséget rendeltek el a Maros és a Tisza szegedi szakaszán. Fotó: Karnok Csaba
Első fokú jégvédelmi készültséget rendeltek el a Maros és a Tisza szegedi szakaszán.
Fotó: Karnok Csaba

A következő napokban, amennyiben az időjárás továbbra is tartósan hideg lesz, várhatóan beáll a jégy a Tisza Szeged-Csongrád közötti szakaszán is. A szegedi medencés kikötőben két jégtörésre is alkalmas hajó áll készenlétben, amennyiben szükség lenne rájuk.

Az ATIKÖVIZIG vezetője külön felhívta a figyelmet arra, hogy a hatályban lévő rendeletek értelmében folyóvízen tilos a jégre menni. Állóvizeken is csak olyan helyen lehet jégre lépni/korcsolyázni, ahol azt az illetékes hatóság kijelöli vagy engedélyezi!

Olvasóink írták

 • 15. a_szamoán 2009. január 12. 12:09
  „Állóvizeken is csak olyan helyen lehet jégre lépni/korcsolyázni, ahol azt az illetékes hatóság kijelöli vagy engedélyezi!

  Szegeden ilyen nincsen... Miért nincsen? Igazából ez a téma nem ide tartozik de nem találtam más helyet ahova írhattam volna. Kinyitom az újságot és felmegy bennem a pumpa: semmibe vett tiltások, felelőtlen szülők bla-bla-bla. Én a holt maroson korizok kb két hete, századmagammal. Totál be van fagyva, nem értem hova a tiltás. Miért kell az újságnak folyamat ejnyebejnyézni, amikor világos, hogy már vannak olyan helyek ahol simán lehetne "legálisan" is korcsolyázni. Karácsony óta kb egyszer volt a hőmérséklet higanyszála pozitívban. Legalábbis a mi a kapualjunkban biztosan. Mellesleg a holtmaroson a lékek ki vannak jelölve. Nagyon sokan szeretnek korcsolyázni, és nem feltétlenül egy bezárt kennelbe (koripálya), ez sokkal élvezetesebb a természetben. vagy nincs igazam?

  Tessék már befejezni a kárálást kérem szépen. Ha lenne kijelölt hely, akkor többen mennének oda, és kevesebben a relatíve veszélyesebb helyekre. Ki jelölhetne ki koripályát? Az újság (Hétfő, címlapsztori) azt írja ez kérdés tárgya, de ugyanmár ne legyen már ilyen piti dolog kérdés tárgya. Nem az a lényeg, hogy ki jelöli ki, hanem hogy ki van e jelölve vagy nem. Persze megértem, hogy ha valaki kijelöli akkor az majd felelősséget vállal érte, de ne kelljen már ennyire túlbonyolítani ezt. Ilyen hosszú kommenttel magam is túlbonyolítottam. hehe. Azért remélem a lényeg kiszűrhető.”
 • 14. LocalPt 2009. január 10. 13:53
  „Körös-torokban még tegnap fürödtek ketten!”
 • 13. hazaipalya 2009. január 09. 18:25
  „akkor megbeszéltük ha befagy a folyo átmegyünk :)”
 • 12. Piki 2009. január 09. 16:38
  „Nem eléggé, hp.:)”
 • 11. hazaipalya 2009. január 09. 15:31
  „meg ;-) éreztem :)”
 • 10. Piki 2009. január 09. 13:46
  „hazaipalya!
  170cm, 59kg. Szőke haj, kék szem. Megfelel? :)”
 • 9. hazaipalya 2009. január 09. 13:24
  „jajj Istenem vnnak itt fiatalok is?csak vicceltem!a webkamerát megnéztem és be sincs fagyva a folyo :DD”
 • 8. hazaipalya 2009. január 09. 13:22
  „piki jöhetsz velem,de csak ha jo csaj vagy Dcccc :)”
 • 7. LocalPt 2009. január 09. 13:22
  „Kérem mindenki vigyázzon, nem szabad a jégre lépni!!! Tehát kijelenthetem, JÉGRE LÉPNI TILOS!
  Kérem ne menjenek rá!

  (Ui.: a szélén biztosan elbírna)”
 • 6. hazaipalya 2009. január 09. 13:21
  „Piki ;-) gabor,igen cimlapra szeretnék kerülni lol”
 • 5. Piki 2009. január 09. 12:23
  „Nagy Gabi!
  Ez itt a vicc helye volt, tudod? Nem kell minden komolytalan, vicces írásra "komolyan, kioktatóan" válaszolni! Ne csináljunk már mi is úgy, mint truczné és Godina, egy tegnapi hír fórumán!”
 • 4. ifj. Nagy Gábor 2009. január 09. 12:19
  „hazaipalya,

  ha szerinted téged elbír 4-6 centi jég, menjél, de valószínűleg benne leszel a hírekben...”
 • 3. Piki 2009. január 09. 12:18
  „2.!
  "soha vissza nem térő alkalom".? Azért térj vissza a túlpartról, -várunk nagyon. Hol akarsz átkelni? Megyek veleeeeeed!!! :D”
 • 2. hazaipalya 2009. január 09. 11:44
  „jo ám! és át lehet menni a folyon? hu akkor indulok máris! soha vissza nem térö alkalom ez . járok a vizen mint Jezus :)”
 • 1. Piki 2009. január 09. 11:22
  „Jó ez a kép! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megrohanták az üzleteket a fűtőberendezésekért

Szeged - Kedd óta nem jön gáz Ukrajnából Magyarországra. Az emberek szeretnék bebiztosítani magukat:… Tovább olvasom