Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Jelentés a drogokról

Elkészült a 2004. évi droghelyzetről szóló jelentés a kormány számára. Mindent összevetve, nem történt számottevő változás a magyarországi kábítószerhelyzetben. Az adatok alapján úgy tűnik: a problémát az intézményrendszer képes volt kezelni.
A budapesti fiatalok körében folytatott vizsgálat alapján megállapítható, hogy bár az egyszeri kipróbálók száma minimálisan emelkedett, a gyakori használóké érdemben nem változott. Ezúttal is igaz volt az a megállapítás, amit az előző jelentés is tartalmazott, hogy a fiatalok egyre korábban próbálják ki a különböző szereket, többségében a könnyű drogokat, de a növekedés üteme lassult.

Az elterelésben részt vevők száma folyamatosan nő, miközben a kábítószer-túladagolás miatt bekövetkező halálesetek száma gyakorlatilag alig változik.

2000-ben 38-an, 2001-ben 40-en, 2003-ban 32-en, 2004-ben pedig 34-en haltak meg kábítószer-túladagolásban.

Opiát alapú szerek miatt kezeltek száma több mint 20 százalékkal csökkent 2004-ben, ami azt mutatja, hogy ez a drog kevésbé népszerű már. Az illegális szerek (így a cannabis, a heroin, a kokain, az amfetamin-származékok, az extasy vagy az LSD) aránya valamelyest csökkent, 2004-ben ez a hányad 43,3 százalék volt. A felhasználók többsége olyan szereket használ, amelyek legálisan is beszerezhetők (gyógyszerek, altatók, nyugtatók, csillapítók, illetve ezek alkohollal párosítva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Versenyképes lesz a termál

Jelentősen csökkennek a termálvizet használó kertészetek terhei januártól. Negyven százalékkal… Tovább olvasom