Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Jelmezek, álmok, dívák

Szeged - Eddig meg nem valósult operakosztüm terveiből nyílt március 2-áig látható kiállítása Papp Janónak az Erkel Színházban Jelmezek, álmok, dívák címmel.
A Hókirálynő, Sógornők, Az üvegcipő, Don Carlos, Nemzeti Drogéria, Carmen – csak néhány Papp Janó  jelmeztervező emlékezetes szegedi munkái közül. Szárnyaló fantázia, kifinomult ízlés, a korok és stílusok alapos ismerete jellemzi kosztümjeit. Nyolcszor nyerte el a közönség szeretetét jelző Dömötör-díjat. Nemcsak itthon, hanem Nyitrától Marosvásárhelyig, Velencétől New Yorkig sikert arattak már jelmezei. Az utóbbi években kevesebb feladata akad, bár pénteken az Erkel Színházban premierje volt, és előtte Jelmezek, álmok, dívák címmel ugyanott nyílt meg eddig meg nem valósult operakosztüm-terveiből összeállított kiállítása.

Papp Janó két korábbi kosztümterve. A szegedi jelmeztervező munkái világszerte sikert aratnak. Fotó: DM
Papp Janó két korábbi kosztümterve. A szegedi jelmeztervező munkái világszerte sikert aratnak. Fotó: DM

– Rendezőcentrikus ma a színház, a rendezők diktálják az irányokat, ezért egy tervezőnek ritkán van lehetősége arra, hogy maradéktalanul megvalósítsa elképzeléseit. Az én jelmezeim a korhűséget és az eredeti szabásokat is figyelembe véve hangsúlyozzák a karaktereket. A mostani divatirányzatok és a teátrumok korlátolt anyagi lehetőségei ezt szinte kizárják, ezért többnyire másképp valósulnak meg a terveim, mint ahogyan eredetileg elképzeltem. Emiatt is izgalmas ez a kiállítás: a babáimon megmutathatom, milyen kosztümöket terveznék, ha saját elképzeléseim szerint alkothatnék. Tizenhat babát állítottam ki, a tárlat megnyitója a Nabucco Erkel színházi bemutatójához kötődött. A Verdi-operát Kesselyák Gergely a 2004-es Dóm téri verziótól különböző, új díszletben, de 70 százalékban az akkori jelmezeimre építve állította színpadra Rálik Szilvia és Alexandru Agache főszereplésével. Nagy siker volt a premier, még nekünk, az alkotóknak is négyszer kellett kimennünk a függöny elé meghajolni, a végén pedig már állva tapsolt a közönség – meséli Papp Janó, akinek a kiállítását március 2-áig láthatják az Erkel Színházban az opera-előadások nézői.

Fotó: DM
Papp Janó. Fotó: DM

– Pénteken Király Attila rendezésében mutattuk be Örkény István Kulcskeresők című darabját Dunaújvárosban. 1975-ben játszódik a ma is aktuális történet, ezért igyekeztem a jelmezeket a retró világában tartani. Keletnémet Burda-modell lett majdnem minden szereplő. Akikkel korábban dolgoztam, mostanában ugyanúgy nemigen kapnak munkát, ahogyan én sem. Bár közéleti kérdésekben határozott véleményem van, soha nem tartoztam egyik politikai oldalhoz sem. A baloldali kritikusoknak talán túl muzeális, amit én csinálok, a jobboldaliak meg lehet, hogy rajonganak érte, velük meg én nem tudok egyértelműen szimpatizálni. Két szék között most a földre estem. A színházzal is hadilábon állok, már azon gondolkodom, hogy befejezem. Ha minden összejön, áprilisban Szegeden, az Agórában is bemutatom az Erkelben látható anyagot, talán még néhány új jelmezt is készítek. További feladataim egyelőre nincsenek, a nyáron valószínűleg újra öltöztetőként dolgozom majd a szabadtérin.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németh Anikó, aki a virágot szereti

A szegedi füvészkert igazgatója rajong a vidrafűért, emellett számos érdekes fajta veszi körül munkahelyén. Tovább olvasom