Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Jelmezpróbán a Turandot stábjánál

Szeged - Fantasyvilágot idéző, látványos kosztümök, maszkok készültek a szabadtéri szezonnyitó bemutatójához, a Turandothoz. Különösen a Puccini-opera címszereplőjének színpadi öltözéke aratott nagy sikert a jelmezpróbán.
Ezúttal rendezőként vezeti a Turandot próbáit Kesselyák Gergely karmester a Szegedi Nemzeti Színházban. A stáb a jövő héten a Dóm téren folytatja a munkát – a teljes jelmez- és maszkpróbát azonban már a színházban megtartották. A tervező, Velich Rita munkatársaival két szabadtéris projekten is dolgozik párhuzamosan, hiszen a Szentivánéji álom ruháit is ők álmodták
meg.

Turandot hercegnő, azaz Rálik Szilvia először csak a többieket figyelte a sminkszékből, majd rá is sor került. A produkcióban nemcsak a ruhák, hanem az egyéb kiegészítők is komoly szerepet játszanak. Pál Gergely testfestő munkatársával sorra kezelésbe vette a szereplőgárdát. Speciális szórópisztollyal és különleges festékkel bonyolult motívumokat pingált a kínai császár udvartartásának tagjaira. Ahogy szlogenjében hirdeti: „fémre, fára, kőre, nőre" bármit képes festeni.

Gábor Géza rezignált nyugalommal tűrte Pál Gergely lövöldözését a festékpisztollyal. Fotó: Segesvári Csaba (Képgaléria)

Ping, Pang és Pong, azaz Cseh Antal, Nyári Zoltán és Kóbor Tamás kék-ezüst színben pompázó, hatalmas sárkányfejeket kapott. A következő két hétben még ki kell kísérletezni, hogy az instabil maszkokat hogyan lehet úgy rögzíteni, hogy mozgás közben is biztonságosan a fejükön maradjanak. A Timur szerepét alakító Gábor Géza ősz szakállban és elgyötörtre mázolt arccal rezignált nyugalommal tűrte Pál Gergely „lövöldözését" a festékpisztollyal. – Tiszta fantasy! – buggyant ki Papp Janóból a kollegiális elismerés.

Pepecs munka – jegyzi meg valaki, amikor már vagy két órája adjusztálja a sminkes Rálik Szilviát. – Nem pepecsebb, mint megtanulni egy nagy szerepet! – replikázik a sztárszoprán, akit az elmúlt évad nagy sikerei, az operaházi Elektra, valamint a José Cura partnereként Szegeden elénekelt Desdemona után épp most választott a Napi Gazdaság Magyarország 25 legsikeresebb nője közé.

– Pokoli meló lesz minden sminket időre elkészíteni, de fontos, mert a látványvilág erre a különleges, új festési technikára is épül. Ki kell kísérleteznünk, nehogy átcsússzon az egész valami rémséges sci-fibe – mondja Velich Rita, aki már azért izgul, hogyan lehet majd a stábot a Dóm téren úgy irányítani, hogy elkerüljék a torlódást, az idegeskedést.

Majd háromórányi sminkelés, szempillaragasztás, parókaigazítás után a maszk és a Swarovski-kristályokkal kirakott káprázatos fejdísz is felkerült Rálik Szilviára, aki a tükörbe nézve felsikoltott: – Úristen! Milyen szép leszek!

Elégedettsége csak fokozódott, amikor az ezüst-kék ruhát és a hatalmas „holdat" is magára öltötte. Előkerültek a mobilok és digitális kamerák, így a villanó vakuk kereszttüzében próbálgathatta, hogy mozog majd a nem mindennapi ruhakölteményben.

Olvasóink írták

  • 1. Macee 2008. június 22. 13:34
    „Nagyon örültem ennek a cikknek, hiszen a barátaimmal mi is szereplünk a Turandot című operában.:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tamáska Zsófiának a tánc a mindene

Szeged - Harmadik lett az idei országos balettversenyen Tamáska Zsófia. A 11 éves lány show-tánccal… Tovább olvasom