Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Jénai cserediákok Szegeden

Szeged - Német cserediákok tanulnak három hétig a móravárosi iskolában. A csereprogramnak köszönhetően a magyar fiatalok a legújabb technológiákat, a németek pedig a tradicionális, kisipari megoldásokat ismerhetik meg.
A Szegedi Ipari, Szolgáltató Szakképző és Általános Iskola Szeged-Móravárosi Tagintézménye 1998 óta áll kapcsolatban a Staatliches Berufsbildendes Schulzentrum Jena- Göschwitz németországi szakképző iskolával. Azóta négy alkalommal jött létre épületgépész szakmai cserprogram az intézmények között a Tempus Közalapítvány által kiírt Leonardo da Vinci mobilitás pályázatnak köszönhetően. Alkalmanként 12 szegedi diák utazhatott el 2 kísérőtanárral Jénába, és ugyanennyi német tanulót és tanárt láthattak vendégül a szegediek.

Május elsején ismét jénai diákok érkeztek a móravárosiba. Három héten keresztül vesznek részt az iskola életében: elméleti oktatást és gyakorlati képzést is kapnak magyar diáktársaikkal együtt, terepgyakorlatra mennek különböző intézményekhez, hogy tanulmányozzák az épületgépészeti megoldásokat, valamint megtekintik Szeged nevezetességeit, ellátogatnak Ópusztaszerre és Budapestre is.

– Pénzügyileg és technikailag is fejlettebbek nálunk a németek, így a diákjaink olyan technológiákat tudnak ott tanulmányozni, amelyek Magyarországra csak évek múlva érkeznek meg – magyarázta a csereprogram előnyét Szabó Gábor igazgató. – A német diákok pedig sok esetben könnyebben tanulmányozzák nálunk a kisipari megoldásokat, mert náluk ezek a munkák nagy cégeknél működnek. Igyekszünk megmutatni számukra ezeket a tradicionális megoldásokat a gyakorlatban is.

Az igazgató hozzátette: a program a nyelvtanulás szempontjából sem elhanyagolható, hiszen komoly motivációt jelent a nyelvtanulási kedv serkentésére, ha a tanulók idegen nyelvi környezetben próbálhatják ki magukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

100. születésnapján diákjai köszöntötték Karácsonyi Lászlót

Szeged - 60 éve búcsúzott a feketeszéli tanyai iskola 17 diákja Karácsonyi Lászlótól. Egykori… Tovább olvasom