Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Jennifer többet tud, mint mi

A Schengeni Információs Rendszerhez a röszkei határon csak egy osztrák csendőrlány, Jennifer Jozef fér hozzá. A nemzetközi hálózatnak köszönhetően másodpercek alatt kideríti: jogos-e a gyanakvás. Jennifer február végéig marad Magyarországon.
Jennifer a Schengeni Információs Rendszer segítségével kiszúrja a gyanús útleveleket. Fotó: Segesvári Csaba
Osztrák egyenruhában, kabátján gendarmarie felirattal dolgozik a röszkei határátkelőhelyen Jennifer Jozef revierinspektor, azaz körzeti nyomozó. A fiatal lány az ausztriai shattendorfi kirendeltségről érkezett a szerb–magyar határhoz. Gyakorlaton van a röszkeieknél, de van, amiben ő segít a magyar kollégáknak. A határokon átnyúló bűnözés megfékezésére kidolgozott Schengeni Információs Rendszerhez (Schengen Information System, azaz röviden SIS) a Röszke Autópálya Határátkelőhelyen jelenleg csak ő fér hozzá, ezért ha gyanús külföldi útlevél vagy egyéb okmány kerül a röszkeiek kezébe, Jennit riasztják. A csendőrlány – ha éppen nincs is szolgálatban – telefonon éjjel-nappal elérhető. Tegnap dolgozott, mi pedig élesben is láthattuk a nemzetközi hálózat működését. Egy belga rendszámú Audi – melynek zárszerkezetét megrongálták – vált gyanússá a határőröknek, de Jennifer öt perc alatt tisztázta a Szerbiából érkező sofőrt. Mindez csupán néhány telefonba került (az információ egyébként e-mailen is lekérhető). A rendszer tehát nem bonyolult, de a magyarok egyelőre nem élhetnek ezzel a lehetőséggel.

Jenni szeptemberben érkezett Magyarországra és február végéig marad. Asztalán a triplacsokis keksz mellett magyar nyelvkönyv, de nyelvünkön unszolásra is csak annyit hajlandó mondani: jó estét, jó reggelt. A különleges munkát választó lányt gyermekkorától vonzotta az egyenruha.
Előbb ugyan rendőr akart lenni, de a határőrségről így beszél: „álmai állása". Mert változatos, érdekes, azzal pedig, hogy külföldön vállal szolgálatot, élettapasztalatot szerez. Magyar kollégái és az osztrák határőrök munkamódszerében nem lát különbséget, de az általuk használt technikában igen. A röszkeieknek például olyan okmányvizsgáló készülékük van, amit Shattendorfban még nem láttak. A tapasztalt határőrök egyébként sokszor már tapintásra is kiszúrják a hamis okmányt. Érzik, ha nem olyan vastag, mint kellene – magyarázza, amikor arról faggatjuk, honnan lehet tudni, hogy nincs rendben az útlevél.

Vizsgálják ezen kívül a hamisítható jeleket, de a SIS-nek köszönhetően Jennifer be is szkennelheti a kérdéses oldalakat, a rendszer máris megmondja: jogos-e a gyanakvás. A határőröknek szemet szúr az ideges sofőr, vagy ha valaki nem beszéli annak az országnak a nyelvét, ahol az útlevelét kiállították. Alaposabb vizsgálatra számíthat az is, aki például állítólag Németországban él, de vele utazó iskoláskorú gyermeke mégsem beszél németül. Jennifer röszkei sikereit sorolva német biankó vízumot és problémás portugál útlevelet említ, de Ausztriába visszatérve biztosan szívesen emlékszik majd a szegedi estékre is. Kollégáival leginkább a John Bullba, a Gringosba és az A Klubba járnak, és Jenni búcsúzóul azt is megosztja velünk, melyik az a szegedi vendéglátóhely, ahol csak pizzát szabad enni, az étlap többi részét hanyagolni kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kísérlet nem sikerült

Több mint másfél éve üresen áll kilenc szociális bérlakás és kilenc garázs az újonnan épített Arany… Tovább olvasom