Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 1°C Még több cikk.

Jeromos, az algyői könyvek őre - fotók

Algyő - Talán meglepő, de világszerte több mint félezer macska él könyvtárakban. Hazánkban sem egyedüli, hogy egy bibliotéka állatot fogad be, Mártélyon tavaly Cicerónak nevezték el azt a kandúrt, amely a bibliotékához szegődött, az Algyői Könyvtár új kedvence pedig a Jeromos nevet kapta.
Talán meglepő, de világszerte több mint félezer macska él könyvtárakban. A leghíresebb közülük Dewey, aki 18 éven keresztül az iowai Spencer Közkönyvtárának macskája volt, róla ugyanis Vicki Myron és Bret Witter A könyvtár macskája címmel könyvet is írt. Hazánkban sem egyedüli, hogy egy bibliotéka állatot fogad be, Mártélyon tavaly Cicerónak nevezték el azt a kandúrt, amely a bibliotékához szegődött, az Algyői Könyvtár új kedvence pedig a Jeromos nevet kapta.
Jeromos, az algyői könyvek őre. Fotó: Algyői Könyvtár Facebook-oldala - GALÉRIA


A polgármesteri hivatal udvarán nemrég született hat kiscica, amelyek közül egynek nem akadt gazdája, ezért úgy gondolták a könyvtár dolgozói, hogy beköltözhetne hozzájuk a kis szőrpamacs. – A tudatos állattartás népszerűsítése mellett persze szerettük volna kihasználni a cica cukiságfaktorát is. Facebook- oldalunkon szavazást is indítottunk, és névadó bulit rendeztünk, amelyen több mint negyvenen vettek részt – mondta el lapunknak Dományházi Edit, az Algyői Könyvtár vezetője. Az olvasók a Frici és a Jeromos név közül választhattak. Végül utóbbi lett a befutó, és nem véletlenül, hiszen Szent Jeromos a könyvtárak és könyvtárosok védőszentje.

Megtudtuk, amikor zárva a könyvtár, akkor az egyik munkatársuk hazaviszi a kis árvát, ám amikor nagyobb lesz a befogadott jószág, az intézmény udvarán lakik majd.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2 kisebb baleset se okozott gondot: Lengyelországban remekelt a Szegedi Kortárs Balett

Két darabját is elvitte a Szegedi Kortárs Balett Lengyelországba egy táncművészeti fesztiválra, ahol két kisebb baleset érte a társulat tagjait. Tovább olvasom