Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Jó bevételt hozott idén a szegedi fesztiválszezon

Bár hivatalos statisztika még nem készült el a Szegeden eltöltött vendégéjszakák számáról, a fesztiválszezon forgalmát sikeresnek ítélték a vendéglátásban dolgozók. A legmelegebb hétvégén tízezernél is többen keresték fel a strandokat.
Borfesztivál. Egész nyáron pezsgett az élet Szegeden
– Kiemelkedő volt az idei év, különösen az augusztus számított csúcsidőszaknak. A szálloda ebben a hónapban több mint hetvenszázalékos kihasználtsággal működött. A vendégéjszakáink száma ekkor az ötezret, az elmúlt nyolc hónapban pedig a huszonkétezret is meghaladta – tudtuk meg Szabó Mihálytól.

A Novotel Szálloda igazgatója a turizmussal kapcsolatban elmondta, vendégkörük negyven százaléka belföldiekből állt, az üdülési csekkel fizetők száma pedig évről évre nő. Turisták még mindig érkeznek Szegedre – az őszi konferencia-időszak kezdetéig főleg németek, olaszok, görögök és románok szállnak meg a városban.

A kollégiumokban az új tanév kezdetével azonban véget ért a turistaszezon. A Hermanban a tavalyi évhez képest enyhe visszaesést tapasztaltak: amíg a vendégéjszakák száma 2005-ben 7451, idén 6900 volt. A kollégium büdzséje emiatt majd egymillió forinttal lett soványabb.
– Két olyan városi rendezvény is elmaradt a nyáron, amit tavaly még megtartottak. Ráadásul a kajak-kenu világbajnokság idejére egy nemzetközi szervezet foglalta le az összes szobánkat, de csak feleannyian jöttek, mint ahány résztvevőt előre jeleztek nekünk – beszélt a szerényebb bevétel okairól Buzás Szilárd kollégiumvezető.

Számok és vendégek

A Központi Statisztikai Hivatal szegedi igazgatóságán a vendégéjszakák számát tekintve egyelőre csak az első félév adataihoz lehet hozzájutni. Januártól júniusig 115 ezer 267 vendégéjszakát jegyeztek fel. Az előző évben összesen 270 ezer 111 volt a Szegeden eltöltött éjszakák száma.

Hogy az éttermek is jól profitáltak, arra az Öreg Körössy halászcsárda helyzete a legjobb példa. A vendéglátóegység idei forgalma – bár három hónap kényszerszünetet kellett tartani az árvíz és a renoválási munkálatok miatt –, mint azt Rádai Róbert üzletvezető elmondta, a tavalyinál és a két évvel ezelőttinél is nagyobb volt.

Nemcsak enni, fürdeni is szerettünk a nyáron. Ehhez persze arra a hat hétig tartó igazi strandidőre volt szükség, ami június közepétől július végéig köszöntött a városra. A legmelegebb hétvégén tízezernél is többen keresték fel a strandokat. – Januártól júliusig a tavalyi adatokhoz képest közel huszonöt százalékkal nőtt a bevételünk. A felújított SZUE-ba pedig nyolcvan százalékkal többen látogattak ki, mint egy évvel ezelőtt – tájékoztatott Bánáti Antal. A Szegedi Fürdők Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, mostantól az egyetemistákra koncentrálnak. Eddig hétfőn, szerdán és pénteken csak az Annában lehetett éjjel fürdeni, de október 1-jétől minden kedden és szombaton este fél nyolctól tizenegyig a Gombában is bevezetik ezt a szolgáltatást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mese a szegedi belvárosban

Szinte hihetetlen eset történt csütörtök este a szegedi belvárosban: egy idősebb hölgy… Tovább olvasom