Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Jó, ha jóképű a politikus, de nem csak ez számít

Jobban szeretjük-e a politikust, ha jóképű? Legyen szépfiú vagy legyen sármos? Szegedi és Szeged környéki érintettekkel beszélgettünk.
Ön politikus létére jól néz ki. Szakmájában előnyt jelent a jó külső? – ezzel a kérdéssel hívtunk fel néhány szegedi, illetve Szeged környéki, politikával foglalkozó férfiút. A kiválasztottak előbb meglepődtek, majd válaszoltak. Vagy nem.

– Azt mondják, a politika hatvan százalékban külsőség. Szeretnék ezzel nem egyetérteni. Abban azonban mégis van valami, hogy a modern technikának köszönhetően felgyorsult a kommunikáció, rövidebb idő alatt kell eljuttatni az üzenetet a célcsoportnak. A megnyerő külsejű, szimpatikus beszélő hitelesebb. Ez szociálpszichológia – válaszolta Csepreghy Nándor. A Fidelitas országos alelnöke azt is elárulta: részt vett pártja vezetőképzőjén, ahol személyre szabottan adtak tanácsot, hogy milyen hajviselet, ruházat illik a testalkatukhoz, habitusukhoz. Van, amit megfogadott a fiatal politikus, de azt mondja: diszharmóniához vezet, ha valaki teljesen átalakítja önmagát.
– A külső önmagában kevés. El lehet éldegélni pusztán ezzel egy-két hónapig, esetleg évig, de aki nem próbál valódi tartalmat közvetíteni, csak a külsőségekkel kapcsolatos elvárásoknak próbál megfelelni, az nem lesz sikeres.

Karizmatikus hippi

Orbán Viktor és Deutsch Tamás (akkor még Für nélkül) külseje a külföldi újságírók figyelmét is felkeltette, amikor a Fidesz kilenc évvel ezelőtt győzni tudott az országgyűlési választásokon, és kormányt alakíthatott. A Boston Globe 1998. június 5-én így írt: „Magyarország új miniszterelnöke megdöbbentően hasonlít a fiatal Humphrey Bogartra. Alelnöke, Deutsch Tamás pedig fülbevalót hord. Az Orbán által vezetett Fidesz hozzá hasonló fiatal, karizmatikus hippikből áll."

Nándor kilenc évig versenyszerűen sportolt, ma fut, kerékpározik, teniszezik. Újabban az extrém sportok vonzzák, a vadvízi evezés és a sziklamászás.
Arra a kérdésre, hogy Silvio Berlusconihoz hasonlóan vállalna-e például ráncfeltöltő botoxkezelést, a fiatalember így válaszolt: ha annyi idős és olyan befolyásos lenne, mint a volt olasz miniszterelnök, akkor lehet, hogy elgondolkodna a dolgon.

– Hogy ki a jóképű, az szubjektív megítélés kérdése. Nem tulajdonítok ennek különösebb jelentősséget, soha nem értékeltem túl magam – mondta Kormányos László, Szatymaz 35 éves polgármestere.
Szerinte az ő pozíciójában indifferens kérdés a külső, tárgyalópartnerei inkább azt jegyzik meg, hogy milyen fiatal. A falu első embere egyébként gyakran jár szórakozni a szatymazi fiatalokkal, és mint mondja, ebben a körben sem kedvelik jobban vagy kevésbé a külseje miatt.

Solymos Lászlót is kerestük, de az alpolgármester ebben a témában nem kívánt nyilatkozni.

– Nem szépfiúnak kell lenni, többet ér, ha valaki sármos – véli Virág András SZDSZ-es önkormányzati képviselő. Szerinte a hölgyeket a külsőn túlmutató jegyek, például a hang, egy kézmozdulat fogja meg.
– Nekem mindegy, hogy néz ki egy férfipolitikus, de sok hölgyismerősöm találja sármosnak például Bill Clintont. Az, hogy republikánus vagy demokrata, nem számít. George W. Bush más, úgy mondanám, többeket nem vonz. Ő inkább héjatípus – közölte Virág András.
Az SZDSZ-es képviselő hangsúlyozta azt is: az ápolt külső minden politikussal szemben elvárás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csordultig telt a város a hét végére

A Szeged-napi rendezvénysorozathoz kapcsolódó programok és a Síkvízi Kajak-kenu Világkupa miatt… Tovább olvasom