Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Jó hatással van az autósokra a zéró tolerancia

Szeged - Negyven százalékkal csökkent az ittasan okozott balesetek száma Csongrád megyében a tavalyi év hasonló időszakához képest. A javuló tendencia a januárban bevezetett zéró toleranciának is köszönhető.
A hazai jogszabályok különbséget tesznek az elfogyasztott alkohol mennyisége, illetve a vérben kimutatható mértéke szerint. A 0,8 ezrelék véralkohol-tartalom alatt szabálysértés, míg azon felül bűncselekmény miatt járnak el az ittas vezetővel szemben.

Január közepétől több uniós országhoz hasonlóan hazánkban is életbe lépett a zéró tolerancia elve: ha a közúti ellenőrzés során az alkoholszonda akár a legkisebb mértékben is jelez, a helyszínen bevonják a gépjárművezető jogosítványát. Az eltelt fél év adatai azt mutatják: jobban meggondolják a sofőrök, hogy ittas állapotban volán mögé üljenek. A zéró tolerancia bevezetése óta Csongrád megye útjain ittas vezetés miatt összesen huszonhat baleset történt – ugyanezen időszak alatt egy évvel ezelőtt negyvenöt.

Rendőri ellenőrzés és alkoholszondáztatás Szegeden. Fotó: Miskolczi Róbert
Rendőri ellenőrzés és alkoholszondáztatás Szegeden.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Ez azt jelenti, hogy negyven százalékkal csökkent az ittasan okozott balesetek száma Csongrád megyében a tavalyi év hasonló időszakához képest – mondta Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivő. Hozzátette: a közlekedésbiztonsági helyzet javulását az is mutatja, hogy 2006-ban a bekövezett személyi sérüléses balesetek tizennégy százalékánál volt kimutatható ok az alkohol, 2007-ben ez kilenc százalékra mérséklődött.

Országos adatok

A zéró tolerancia bevezetése óta az ittas vezetés miatt történt balesetek száma az országban harmincegy százalékkal csökkent – mintegy 3000 vezetői engedélyt vettek el a rendőrök. Az ittas vezetés elleni rendőri fellépés, a média figyelme, valamint a jogszabályi változások kedvező irányban befolyásolták a baleseti statisztikákat - írja Bencze József Országos-Rendőrfőkaptány a "Közlekedni márpedig muszáj" című tanulmányában, ami teljes terjedelmében a www.police.hu -n található.

Hogy tényleg nem lehet kibújni a felelősség alól, azt jól mutatja: öt hónap alatt Csongrád megyében eddig 297 vezetői engedélyt vettek el a rendőrök, míg 2007-ben csak 104-et, ám egy évvel ezelőtt 1378 alkalommal jelzett alkoholfogyasztást a szonda.

A rendőrök tapasztalata: a járművek sebessége a zéró tolerancia és a objektív felelősség elvének hatályba lépése óta érezhetően csökkent. Az emberek jobban figyelnek a szabályok betartására.

Horvátországban eltörölték

Négy év után, ezen a kedden törölték el Horvátországban a zéró tolerancia elvét. Eddig a volán mögé ülők egy csepp alkoholt sem fogyaszthattak vezetés előtt: tegnapelőtt óta az új törvény 0,5 gramm alkoholszintet engedélyez a vérben. A 24 év alattiakra és a hivatásos sofőrökre azonban nem érvényes az enyhítés: továbbra is tilos szeszt fogyasztaniuk vezetés előtt. A módosítás ugyanakkor szigorúbb büntetéssel jár a határértéket túllépőknek: a büntetés a 2100 eurót is elérheti, és börtönbüntetés is kiszabható.

Olvasóink írták

 • 15. johnnyba. 2008. június 20. 16:47
  „Nem értem, hogy miről beszélnek soha nem lehetett semmi alkoholt fogyasztani, vezetés előtt sőt ez vonatkozott a kábítószerre illetve a vezetést károsan befolyásoló gyógyszerre is .
  Ez most is így van SEMMI NEM VÁLTOZOTT!!!! Ebben nincs szigorítás.
  Az objektív felelősség elve viszont érdekes történet, mert így nem alkalmazható az " ártatlanság vélelme" ami alap jogi tétel.
  Lefordítva a hatóságnak kell bízonyítani, hogy elkövetted a bűncselekményt, vagy szabálysértést.
  Most viszont mi ez a : "te kocsid , te voltál .." szöveg. Neked vagy, nekem kell bizonygatnom, hogy esetleg nem tettem semmit...
  Érdekes! Magyarúl fizetni kell és kész ,kitalálták ezt. Talán nem kellene az embereknek a végtelenségig türni ezt és sok mást sem....!!!!”
 • 14. szunyi 2008. június 19. 17:35
  „Saját tapasztalat, igaz nem aklohol.
  Bivalybasznádon (Káka a hivatolos neve) átmentem 89km/h -val. Szó szerint libalegelő volt az út mindkét oldalán, tehát se ház, se semmi, szimplán kaszáló. A rendőr mért, én fizetem (Kérdése volot, hogy eltartott?, Mondtam igen mátol) nem hatotta meg. Viszont a miután 4 hónapra bevonták a jogsimat, a feleségem kénytelen volt megtanulni vezetni (16 év jogsi után).”
 • 13. mamus 2008. június 19. 16:05
  „atomboynak:
  Gondolkoztam is, hogy írjam le. Végül úgy döntöttem, hogy leírom, mert a szomorú valóság :-))”
 • 12. Curacao 2008. június 19. 15:35
  „Kedves Sunshine!

  Hát bizony erre mondják azt, hogy nem volt szerencséd... :( De azért azt gondolom megérted, hogy a rendőrt és a bírót nem az italozási szokásaid érdeklik, hogy "egyébként nem szoktam, különben meg nem is lehet alkoholt fogyasztanom", hanem az, hogy az adott pillanatban mit mutanak a műszerek. Vezettél, jelen volt alkohol a szervezetedben és pont. Ezen nincs mit magyarázni. Sajna ez van. Ha vezetünk, akkor bizony egy konyakmeggyet se szabad megenni! Gondolj bele, ha kifogás lehetne az ember súlya, meg az, hogy amúgy nem is ihat alkoholt, és nem is szokott, stb, stb, akkor mi lenne az utakon! :-)))) Szerintem jól van ez így.
  Minden jót és balesetmentes közlekedést kívánok neked! :-)”
 • 11. atomboy 2008. június 19. 13:29
  „Mamus (9): Ezt nem kellett volna mondani, most mindenki el akar hizni. ;)”
 • 10. Sunshine 2008. június 19. 13:25
  „Jogos minden hozzászólás, végre egy normális topic :)
  Lawrence hozzászólása pedig bebizonyította az én esetem alátámasztását, ami 3 éve történt velem.
  Tudni kell ról, hogy nem fogyasztok alkoholt, mert allergiás tüneteim vannak tőle: fulladok, kipirosodok, felmegy a pulzusszámom...
  Szóval egy évben max.:1x megkóstolok egy korty bort, és nekem az a full :)
  Történt velem 3 éve, egy szombati estén hogy a barátnőmmel (én is csajszi vagyok) meglátogattunk 2-3 szórkozóhelyet, és az egyik helyen belekóstóltam az ő italába, de szószerint csak beklekóstóltam vagyis egy kortynál nem lehetett több. Még emlékszem a hideg is kirázott a bacrdi izétől :)
  A kóstolástól számitott 10 prc múlva autóba ültünk, és mentünk tovább.
  Mentem volna, ha a szórakozóhelytől 10 méterre nem intett volna le a rendőr és megkért, hogy fújjak már a szondába egy kicsit. Bele fújtam...semmi. Azt mondta fújjak mégegyszer---> fújtam semmi, majd megkért hogy jó erősen és tüdőből fújjak bele, és akkor egy rekedtes hangot adott ki a műszer, aminek egy sárga ledje világított. Elmondtam neki, hogy nem szoktam inni, sőt egyáltalán nem élek alkohollal és ezt orvosi papirokkal is alátámasztom, ha kell. Teltek múltak a napok, és jött a levél: 0,5 ezrelék és 4 hónapos eltiltás, 45 ezer forinttal kiegészítve. Kész voltam, hogy megyek dolgozni és mi ez a 0,5 ezrelék...stb. Megfellebbeztem és egy isemrősöm segítségével, aki a baíróságon dolgozik nagyon jól odatűztünk minden orvosi igazolást az allergiámról+hogy 45 kg-os 153 cm-es nő vagyok, akinek valószínű másképpen reagál a szervezete a mennyiségre, sőt mivel allergiám van felerősitette az alkoholszintet.
  Nem érdekelte őket, és ebből végülis 2 hónapos jogsibevonás és 35 e ft bünti lett.
  Természetesen kifizettem, de a jogsimat azért nem adtam le :)
  Nem is kérte senki, hanem az utolsó előtti nap bevittem az okmányirodába, hogy legyen nyoma és 2 nap múlva azt mondták menjek érte :)

  Azért, azt elárulom, hogy akkor sok sztorit hallottam ismerősöktől, hogy van akinek 0,8-as ezrelékkel semmit nem adtak büntit, volt aki kiesett az autóból és neki csak 0,5-öt mutatott a szonda...stb!
  Sajnos belekerültem egy rossz statisztikába, és az egészben az fájt a legjobban hogy abszolút nem tartozok az alkohol fogyasztók közé, és azóta még csak ne is ittam alkeszt!
  Így jártam..., és igenis számít hogy valaki hány kilót nyom és hogyan tolerálja a szervezete az alkoholszintet!!!”
 • 9. Mamus 2008. június 19. 12:51
  „P.S.

  Jogos Lawrence észrevétele is. A testsúly fontos tényező. Ebben az esetben a testesek előnyben vannak. Náluk sokkal gyorsabban bontodik fel az az alkoholl a májenzim mennyistégétől függetlenül. Magyarán ha A és B azonos a májenzim tartalma de A 110 kg, és B 80 kg, A sokkal hamarabb lesz alkoholmentes mint B.”
 • 8. Lawrence 2008. június 19. 12:44
  „2!
  A KRESZ-ben benne van h hány ezreléktől van szabálysértés vagy bűncselekmény... Nem arcoskodni akarok és nem is kioktatni, hiszen én jelenleg ezt tanulom. Az h mikor szívódik fel a szervezetből az már más kérdés. (Ajánlom ,,k" linkjét!) A jogszabályt nem érdekli h Ön mikor ivott, az a lényeg h felszívódott-e vagy sem. Ez mindenkinél más és más, (gondolok pl.: a testsúlyra). Remélem tudtam segíteni...”
 • 7. Mamus 2008. június 19. 12:43
  „Kérdésnek.

  tetszik nem tetszik ez van. Mind annyi minen másban, ebben sem vagyunk egyformák. Ha jól működött a szonda, és valosan mért emelkedett alkohollszintet nálad még 10 óra után akkor a magyarázat a következő. Másnak valoószinüleg elég a 8 óra, hogy a szervezete feldogozza az alkohollt, Neked nem. Egyszerűen Neked másképpen működik a májad. Lehet, hogy valamilyen oknál fogva kevesebb alkohollbontó enzimet termel a májad (ADLH), és akár tetszik akár nem, Te akkor amikor belefújtál a szondába, még alkoholos befolyás alatt voltál, tehát jogosan büntetett volna meg a rendőr. A mostani jogszabály mit mond. belefujsz a szondába, alkohollt jelez. Te elmonthatod neki a történeted, hogy 10 órája ittál utána, és nem fogadod el a szonda eredményét, de köteles vagy vérvételre menned, ami viszont nagy valószinüség szerint szintén pozitiv lesz, tehát jogosan ugrik a jogsi. Egyszerűen azért mert a te szervezeted lassaban dolgozza fel az alkoholl. Ez tiszta biokémia. Természetesen ha az a szonda nem volt jó, akkor mindez amit írtam nem igaz. Le lehet mérni mennyi a májenzimfunciónk.

  Közismert dolog, hogy nem egyforma májenzim szint különböző embereknék. Bizonyos ázsiai népcsoportoknál (pl. Japánoknál) szinte teljesen hiányzik, ezért van az, hogy egy japán csacsirészeg lehet már egy sörtől is.”
 • 6. busch 2008. június 19. 12:04
  „mindenkinek O=O...itt nincs mit kérdezni ill miröl beszélni
  ami tipikus MAGYAR TULAJDONSÁG..mellékkaput kibúvót keresni.”
 • 5. k 2008. június 19. 12:01
  „kérdés 2008.06.19 11:07
  Nézz utána h egyes alkholok mennyi idő alatt szívodnak fel ill. távoznak a szervezetből.Nálad pölö csak 10 órája volt az alkholonak h távozon a szervezetből, ami lehet nem volt elég. No de itt egy link, olvasd el, de az a lényeg h amikor meg állított a rendőr képbe voltál :)

  http://www.alkoholizam.com/magyar/organizam2.htm”
 • 4. KukoricaJancsi 2008. június 19. 11:26
  „A zérónál is zéróbbat kellet volna már régen bevezetni mert az emberek csak azt teszik ami anyagilag jobban megéri, és azt nem teszik meg, ami anyagilag hátrányt jelent nekik.”
 • 3. totti1 2008. június 19. 11:09
  „Ez a "kérdés" engem is érdekelne! Mivel én is vagyok ilyen szituba párszor vasárnap délután!”
 • 2. kérdés 2008. június 19. 11:07
  „Csak egy kérdésem lenne ezzel kapcsolatba. Remélem van valaki hozzáértő. Az eset 2 éve történt akkor megusztam egy figyelmeztetéssel.
  Szombat este elmentem szorakozni és ittam is elég sokat. Majd vasárnap hajnal 4kor hazamentem és lefeküdtem aludni! Aludtam 8és fél órát és utána jött a családi ebéd ami jó nagy adag leves és pörkölt volt. Ezután egy fél órás sziszta jött! Majd 14:00 kor elmentem a városba kocsizni. Megállított a rendőr és megszondáztatott és a detektor kimutatott még alkoholt! Ekkor csak figyelmeztett mert elmondtam neki a történetet és elhitte! De most zéró toleranciánál ezért elvennék egyből a jogsimat és megbüntetnének? Vagy hogy van ez? Mivel több mint 8 órát aludtam és ettem is! De ettől még akár a véremből is kimutatható lenne az alkohol! Nem beszélve hogy az embernek a másnapos lehelletét nm veszi el semmi!!”
 • 1. joy 2008. június 19. 08:43
  „Valahogy így!
  Kár, hogy nem egy évvel korábban vezették be, akkor talán én is megúsztam volna a részeg taxis okozta gerinctörést!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyakornoki program a jogi karon

Szeged - Szakmai gyakornoki programot indított az előző tanévben a szegedi egyetem… Tovább olvasom