Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Jó kedélyben van a titok

Századik születésnapját töltötte be tegnap Bódi Lajos. A jó kedélyű ünnepelt jó egészségben éli napjait Szegeden.
Bódi Lajos: Nem szabad lemondani az életről. Fotó: Karnok Csaba
– Egyedül már nem megyek ki az utcára. Úgy járok, mint az éji bogár. Nekimegyek a falnak, aztán nagyot koppanok – nevettette meg köszöntőit a századik születésnapját ünneplő szegedi Bódi Lajos. Azzal hárította el a városháziak – Solymos László alpolgármester és Novkov Veszelinka irodavezető – tegnap délutáni jókívánságait, hogy csak este lesz aktuális, akkor tölti be pontosan a századikat. Akkor törte lábát az édesapja, mert átugrott a kerítésen elújságolni a szomszédoknak, hogy fia született. Bódi Lajos – vagy ahogy a családja szólítja: Laló – azt ígérte, nem adja százhúsz évnél alább. Szeretné még élete párját, Marikát köszönteni, amikor ő lesz százéves.

Bódi Lajos iparos szegedi családban nevelkedett két lánytestvérével, akik ma már nem élnek. Először a Hét vezér utcai családi cipészüzletükben segédkezett, majd kitanulta a szakmát, és a Felsővárosi Cipőgyárban helyezkedett el. Huszonöt évesen vette feleségül egy szabó lányát, akit már elveszített. A második világháborúban orosz hadifogságba esett, három évig bányában dolgozott. Hazatérve a kendergyár lett az élete, megjárta a ranglétra minden fokát. Könyvelőnek vették fel, aztán jegyzőkönyvvezető lett, végül a gyár titkáraként alkalmazták.

Hatvanévesen vonult nyugdíjba, akkor ismerte meg Marika nénit, aki állásában az utódja lett. Munkakapcsolatukból életre szóló kötődés szövődött. Nyugdíjasan Bódi Lajos domaszéki házuk kertjét gondozta.

Amikor a szeme és a hallása meggyengült, beköltöztek Szeged belvárosába. Marika néni odaadóan gondoskodik az életvidám idős emberről. Felolvassa neki a Délmagyarország híreit, együtt hallgatják a tévét, régi történeteket mesélnek. A gyerekeik, unokáik és dédunokáik édességekkel és házi süteményekkel járnak a kedvükben. A hosszú élet titkát firtató kérdésünkre Bódi Lajos felnevetett: a jó kedély, az a titok, mondta. Na és az, hogy nem szabad lemondani az életről!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka: Bezzegváros lett Szeged

Egy leszakadó, lemaradó városból bezzegváros lettünk, amelyre Európában is odafigyelnek –… Tovább olvasom